Τη μεγάλη νίκη της Νέας Δημοκρατίας που είχε αποτυπώσει το exit poll, επιβεβαίωσε η πρώτη εκτίμηση των αποτελεσμάτων για τις σημερινές εκλογές που έδωσε η Singular Logic το βράδυ της Κυριακής με ενσωματωμένο το 94,28 % των εκλογικών τμημάτων.

Η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει ποσοστό κοντά στο 40,78%, ποσοστό που είναι διπλάσιο του ΣΥΡΙΖΑ, τα ποσοστά του οποίου πέφτουν στο 20,07%.

Λεπτό προς λεπτό οι εξελίξεις

00:32 Την Πέμπτη 1 Ιουνίου 2023 ορκίζεται η νέα Βουλή

Ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα των διερευνητικών εντολών, η Βουλή που έχει προκύψει από τις κάλπες θα συνέλθει στις 11 το πρωί της Πέμπτης 1ης Ιουνίου 2023 για την ορκωμοσία της. Την επόμενη ημέρα, η Ολομέλεια της ΙΘ΄ Κοινοβουλευτικής Περιόδου θα συνέλθει για την εκλογή του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων. Και την επόμενη ημέρα θα πραγματοποιηθεί η εκλογή των Αντιπροέδρων της Βουλής (αναλογικά από όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα), των Γραμματέων και Κοσμητόρων της Βουλής των Ελλήνων.

Σε περίπτωση, που οι διερευνητικές εντολές και ο σχηματισμός Κυβέρνησης που να λάβει ψήφο εμπιστοσύνης από την Βουλή έχουν αποβεί άκαρπες και έχει σχηματιστεί Υπηρεσιακή Κυβέρνηση για την διενέργεια νέων εκλογών, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα εκδώσει νέο Προεδρικό Διάταγμα διάλυσης της ΙΘ’ Κοινοβουλευτικής Περιόδου, προκήρυξης εκλογών και την ημέρα και ώρα σύγκλισης της Κ’ Κοινοβουλευτικής Περιόδου.

Οι επόμενες εθνικές εκλογές θα διεξαχθούν με το εκλογικό σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής (όπου το πρώτο κόμμα λαμβάνει «μπόνους» 40 εδρών) και οι βουλευτές θα προκύψουν όχι με σταυρό προτίμησης από τους ψηφοφόρους, αλλά με βάση τη λίστα των υποψηφίων που θα έχουν καταρτίσει τα κόμματα.

Η νέα προεκλογική περίοδος, μπορεί να είναι από 22 ημέρες έως ένα μήνα. Τα κόμματα και οι συνδυασμοί κομμάτων θα πρέπει να παρακαταθέσουν στον ‘Αρειο Πάγο την σχετική αίτηση συμμετοχής στις εθνικές εκλογές.

00:30 Η επόμενη ημέρα μετά τις κάλπες – Τι προβλέπει το Σύνταγμα για τις διερευνητικές εντολές

Στις 12 το μεσημέρι της Δευτέρας, η υπηρεσιακή υπουργός Εσωτερικών, καθηγήτρια Καλλιόπη Σπανού θα διαβιβάσει στο γραφείο του προέδρου της Βουλής Κωνσταντίνου Τασούλα τα τελικά αποτελέσματα της εκλογικής αναμέτρησης. Ο κ. Τασούλας, στη συνέχεια θα μεταβεί στην Ηρώδου Αττικού όπου θα τα επιδώσει στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Σύμφωνα με το άρθρο 37 του Συντάγματος, «η Πρόεδρος της Δημοκρατίας αφού εκ των τελικών αποτελεσμάτων διαπιστώσει ότι ο αρχηγός του πρώτου κόμματος δεν διαθέτει την απόλυτη πλειοψηφία (151) των εδρών στην νέας Βουλή» θα εκκινήσει τη διαδικασία των διερευνητικών εντολών.

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα καλέσει τον αρχηγό του πρώτου κόμματος σε κοινοβουλευτική δύναμη, που διαθέτει τη σχετική πλειοψηφία, για να διακριβωθεί η δυνατότητα σχηματισμού Κυβέρνησης που να απολαμβάνει την εμπιστοσύνη της Bουλής. Εάν αυτή η προσπάθεια αποδειχθεί άκαρπη, η κυρία Σακελλαροπούλου θα παρέχει την διερευνητική εντολή στον αρχηγό του δεύτερου σε κοινοβουλευτική δύναμη κόμματος και εάν δεν τελεσφορήσει και αυτή, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα δώσει την διερευνητική εντολή στον αρχηγό του τρίτου σε κοινοβουλευτική δύναμη κόμματος.

Κάθε πολιτικός αρχηγός των τριών πρώτων κομμάτων, έχει την δυνατότητα έως τρείς ημέρες να κρατήσει την διερευνητική εντολή προκειμένου να ολοκληρώσει τις σχετικές διαβουλεύσεις με τα υπόλοιπα κοινοβουλευτικά κόμματα για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας.

Η εξάντληση του τριημέρου, βεβαίως, δεν είναι υποχρεωτική. Εάν ένας εκ των τριών πολιτικών αρχηγών, θέλει, μπορεί να αρνηθεί την δυνατότητα άσκησης των διερευνητικών εντολών και να την παραδώσει αμέσως με την επίδοσή της από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας ή σε οποιαδήποτε στιγμή εντός του τριημέρου.

Να σημειώσουμε ότι το συνταγματικό όριο για τον σχηματισμό κυβέρνησης, βάσει του άρθρου 84 του Συντάγματος, είναι η δυνατότητα να λάβει ψήφο εμπιστοσύνη από την Βουλή των Ελλήνων, δηλαδή είτε 151 θετικές ψήφους είτε από την απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων βουλευτών που δεν επιτρέπεται να είναι κατώτερη από τα 2/5 του συνολικού αριθμού των βουλευτών, δηλαδή 120 ψήφων, αρκεί βέβαια να είναι περισσότεροι εκείνων που θα την καταψηφίσουν.

Στην περίπτωση όμως που οι διερευνητικές εντολές δεν τελεσφορήσουν και δεν διαφαίνεται ότι μπορεί να προκύψει κυβέρνηση, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα καλέσει στο Προεδρικό Μέγαρο τους αρχηγούς όλων των κοινοβουλευτικών κομμάτων που έχουν προκύψει από τις εκλογές, για τη διερεύνηση του σχηματισμού Κυβέρνησης που να έχει την εμπιστοσύνη της Bουλής. Εάν και αυτή η προσπάθεια αποδειχθεί άκαρπη, τότε η κυρία Σακελλαροπούλου θα επιδιώξει το σχηματισμό υπηρεσιακής Κυβέρνησης ευρύτερης αποδοχής από όλα τα κόμματα της Bουλής για τη διενέργεια νέων εκλογών.

Τα καθήκοντα του Πρωθυπουργού θα ανατεθούν στον Πρόεδρο του Eλεγκτικού Συνεδρίου Ιωάννη Σαρμά, ο οποίος είναι ο αρχαιότερος εκ των τριών προέδρων των τριών Ανώτατων Δικαστηρίων της χώρας.

00:17 Τα αποτελέσματα με ενσωμάτωση 94,28%

  • ΝΔ: 40,78
  • ΣΥΡΙΖΑ: 20,07
  • ΠΑΣΟΚ: 11,53
  • ΚΚΕ: 7,20
  • Ελληνική Λύση: 4,45
  • ΝΙΚΗ: 2,92
  • Πλεύση Ελευθερίας: 2,87
  • ΜεΡΑ25: 2,59

00:13 Ποιοι εκλέγονται βουλευτές Επικρατείας

Ποιοι βουλευτές εκλέγονται από τα ψηφοδέλτια Επικρατείας

Ενδιαφέρον συγκεντρώνουν και τα ονόματα που εκλέγονται από τα ψηφοδέλτια Επικρατείας με την ενσωμάτωση να ανέρχεται αυτή την ώρα στο 93,71% (20.342 / 21.707 ΕΤ).

Η Νέα Δημοκρατία με 7 έδρες εκλέγει:

  • ΑΓΑΠΗΔΑΚΗ ΕΙΡΗΝΗ του Στυλιανού
  • ΣΚΥΛΑΚΑΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ του Στεφάνου
  • ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ του Μέλη
  • ΛΥΤΡΙΒΗ ΙΩΑΝΝΑ του Δημητρίου
  • ΣΤΑΜΑΤΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ του Αναστασίου
  • ΧΑΤΖΗΙΩΑΝΝΙΔΟΥ ΜΑΡΙΑ-ΝΕΦΕΛΗ του Βασιλείου
  • ΠΟΛΥΖΟΥ ΜΑΡΙΑ του Αθανασίου

Από τον ΣΥΡΙΖΑ εκλέγονται

  • ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ ΟΘΩΝ του Σταύρου
  • ΑΚΡΙΤΑ ΕΛΕΝΑ του Λουκή
  • ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ του Ευαγγέλου
  • ΤΣΑΠΑΝΙΔΟΥ ΠΑΡΘΕΝΑ (ΠΟΠΗ) του Γεωργίου

Από το ΠΑΣΟΚ εκλέγονται:

  • ΔΟΥΔΩΝΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ του Αριστείδη
  • ΜΑΝΤΖΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ του Σωτηρίου

Από το ΚΚΕ εκλέγεται:

  • ΠΑΦΙΛΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ του Σπυρίδωνα

Από την ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ – ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ εκλέγεται:

  • ΣΑΡΑΚΗΣ ΠΑΥΛΟΣ του Κωνσταντίνου

00:09 Εκτός Βουλής πρωτοκλασάτα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ

00:05 Αντώναρος: Δεν τίθεται, κατά τη δική μου αντίληψη, θέμα αντικατάστασης του Αλέξη Τσίπρα

«Κάθε εκλογή έχει και διαφορετικό χαρακτήρα. Εν πάση περιπτώσει, αυτή τη στιγμή, ο κύριος Τσίπρας τοποθετήθηκε με τρόπο ξεκάθαρο. Δεν τίθεται κατά τη δική μου αντίληψη θέμα αλλαγής, αντικατάστασης του Αλέξη Τσίπρα. Αυτό είναι ξεκάθαρο. Είναι προσωπική μου άποψη. Την καταθέτω εδώ δημόσια. Οι αλλαγές είναι θέματα ουσίας, θέματα πολιτικής καθώς πηγαίνουμε, όπως άκουσα και τον κ. Σκέρτσο να λέει προηγουμένως, καθώς πηγαίνουμε σε μια δεύτερη εκλογή – μια καινούργια εκλογή είναι ο ακριβής όρος» δήλωσε στην ΕΡΤ ο υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ Ευάγγελος Αντώναρος.

Ο κ. Αντώναρος εκτίμησε ότι οι δηλώσεις του κ. Κατρούγκαλου δεν επηρέασαν πολύ το αποτέλεσμα της αναμέτρησης. «σημασία έχει από ‘δω και πέρα με τι ατζέντα και πολιτικό λόγο και τι περιεχόμενο θα πάμε στις εκλογές προς το τέλος Ιουνίου, από ότι φαίνεται. Αυτό είναι λοιπόν εκείνο το οποίο θα μας απασχολήσει το αμέσως επόμενο διάστημα» ανέφερε.

Ως προς τον σχηματισμό κυβέρνησης, «το ΠΑΣΟΚ δεν αλλάζει τίποτα σε αυτό που είπαμε, ότι δηλαδή είναι μια προοδευτική δημοκρατική δύναμη. Είμαι βέβαιος ότι όταν ο κύριος Μητσοτάκης, όπως ειπώθηκε και προηγουμένως, επιστρέψει την εντολή στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας και την πάρει τη δεύτερη εντολή ο Αλέξης Τσίπρας, θα χρησιμοποιήσει τον χρόνο που προβλέπεται από το Σύνταγμα, ο οποίος είναι πολύ περιορισμένος, για να γίνει να κάνει και τις κατάλληλες επαφές», είπε ο κ. Αντώναρος. «Εγώ θεωρώ ότι είναι θεσμικά πρέπον και συνταγματικά επιβαλλόμενο να γίνει ο διάλογος μεταξύ εκείνου ο οποίος παίρνει την εντολή με όλα τα υπόλοιπα κόμματα, που κινούνται στο προοδευτικό τόξο».

00:02 Νίκος Δένδιας και Τάκης Θεοδωρικάκος προηγούνται στον Νότιο Τομέα Αθηνών

Στη μεγαλύτερη εκλογική περιφέρεια της χώρας, τον Νότιο Τομέα Αθηνών, με ενσωματωμένο το 87,25% των εκλογικών τμημάτων, η ΝΔ με 41,31% λαμβάνει 11 έδρες, ο ΣΥΡΙΖΑ με 20,64% 4 έδρες, το ΚΚΕ με 9,75% 2 έδρες και από μία έδρα παίρνουν το ΠΑΣΟΚ με 7,60% και η Ελληνική Λύση με 3,36%.

Στη σταυροδοσία, από τη ΝΔ προηγούνται οι Νίκος Δένδιας, Τάκης Θεοδωρικάκος, Κώστας Κυρανάκης, Βασίλης Σπανάκης, Διονύσης Χατζηδάκης, Χάρης Θεοχάρης, Γιάννης Καλλιάνος, Άννα Καραμανλή, Σοφία Βούλτεψη, Τάσος Γαϊτάνης και Ιωάννης Γκελεστάθης.

Στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ προηγούνται οι Νίκος Παππάς, Ραλλία Χρηστίδου, Θεανώ Φωτίου και Γιάννης Μουζάλας.

Από το ΚΚΕ φαίνεται να εκλέγονται η Σεμίνα Διγενή και ο Χρήστος Κατσώτης.

Στο ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ την έδρα καταλαμβάνει ο πρόεδρός του Νίκος Ανδρουλάκης, ο οποίος ωστόσο εάν επιλέξει την έδρα του Ηρακλείου ή της Α’ Θεσσαλονίκης, τότε τη συγκεκριμένη θα πάρει ο Παύλος Χρηστίδης ή η Τόνια Αντωνίου.

Τέλος, την έδρα της Ελληνικής Λύσης διεκδικούν η Νίκη Αγιοστρατίδου και ο Παντελής Ελευθεριάδης.

23:49 Τζήμερος: «Ο πολιτικός μου κύκλος κλείνει εδώ»

Η Εθνική Δημιουργία του Θάνου Τζήμερου δεν πέτυχε τους στόχους που είχε θέσει στις εθνικές εκλογές και ο πρόεδρος του κόμματος με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ανακοίνωσε ότι με το 0,80% και τους 42.049 ψήφους που έλαβε το κόμμα του κλείνει ο πολιτικός του κύκλος.

23:14 Σε πανηγυρικό κλίμα οι δηλώσεις Ανδρουλάκη στη Χαριλάου Τρικούπη

«Οι μεγάλοι νικητές είστε εσείς» τόνισε ο Νίκος Ανδρουλάκης, απευθυνόμενος στους οπαδούς του κόμματός του, λέγοντας ότι κέρδισαν όλους όσοι ήθελαν ένα μικρό ΠΑΣΟΚ.

«Σήμερα έγινε ένα πρώτο μεγάλο βήμα για να τελειώνουμε με τη διχόνοια. Έχουμε χρέος η πατρίδα μας να γυρίσει σελίδα».

Επίσης απηύθυνε κάλεσμα στήριξης του ΠΑΣΟΚ σε όλους τους πολίτες, καθώς όπως είπε «είναι ο αυθεντικός αντίπαλος της ΝΔ».

«Σ αυτήν την επόμενη μάχη, θα φέρουμε το ΠΑΣΟΚ ακόμη πιο ψηλά, αγκαλιάζοντας τις αγωνίες του ελληνικού λαού. Απ’ αυτά τα ιστορικά γραφεία, σήμερα ξαναπιάνουμε το νήμα της ιστορίας. Και δεσμεύομαι προσωπικά ότι και στην επόμενη μάχη το ΠΑΣΟΚ θα είναι μεγάλος νικητής».

23:04 Τα αποτελέσματα με ενσωματωμένο το 89,57% των εκλογικών τμημάτων

  • ΝΔ: 40,8
  • ΣΥΡΙΖΑ: 20,07
  • ΠΑΣΟΚ: 11,59
  • ΚΚΕ: 7,18
  • Ελληνική Λύση: 4,46
  • ΝΙΚΗ: 2,92
  • Πλεύση Ελευθερίας: 2,85
  • ΜεΡΑ25: 2,57

22:47 Οι υποψήφιοι που προηγούνται στην Α’ Αθήνας

Στην Α’ Αθήνας, με ενσωματωμένο το 74,63%των εκλογικών τμημάτων, η ΝΔ καταγράφει ποσοστό 41,90% και 7 έδρες. Στη σταυροδοσία προηγούνται (με σειρά κατάταξης) οι Κυριάκος Πιερρακάκης, Βασίλης Κικίλιας, Όλγα Κεφαλογιάννη, Θάνος Πλεύρης, Άγγελος Συρίγος, Νικήτας Κακλαμάνης και Φωτεινή Πιπιλή, ενώ ακολουθεί η Άννα Ροκοφύλλου.

Ο ΣΥΡΙΖΑ με 22,73% λαμβάνει 3 έδρες, τις οποίες διεκδικούν οι Νάσος Ηλιόπουλος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, Νίκος Φίλης, Νίκος Βούτσης και Τζένη Αρσένη.

Στην τρίτη θέση βρίσκεται το ΚΚΕ με 8,70% και λαμβάνει μία έδρα, την οποία φέρεται να καταλαμβάνει η Λιάνα Κανέλλη.

Ακολουθεί το ΠΑΣΟΚ με 6,72% και επίσης μία έδρα την οποία διεκδικούν ο Παύλος Γερουλάνος και ο Κώστας Σκανδαλίδης.

Στις επόμενες θέσεις βρίσκονται το ΜέΡΑ25 με 3,61% και η Πλεύση Ελευθερίας με 3,35%, τα οποία δεν καταλαμβάνουν έδρα καθώς δεν πέρασαν τον πήχη του 3%.

Μία έδρα λαμβάνει η Ελληνική Λύση με 3,04% και φέρεται να εκλέγεται ο Βασίλης Γραμμένος.

22:42 «Στην κυριολεξία σήμερα όλη η Ελλάδα είναι μπλε» λέει ο Κ. Μητσοτάκης στους ψηφοφόρους της Νέας Δημοκρατίας

«Η σημερινή νίκη ανήκει σε όλους εσάς» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, καταχειροκροτούμενος από το συγκεντρωμένο πλήθος. «Στην κυριολεξία όλη η Ελλάδα είναι μπλε σήμερα. Ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους όσοι δούλεψαν σκληρά για να πετύχουμε αυτή τη μεγάλη νίκη».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ευχαρίστησε όλα τα στελέχη της ΝΔ, καθώς όπως είπε, επιβεβαίωσαν ότι είναι το μεγαλύτερο φιλελεύθερο κόμμα στην Ευρώπη.

«Θέλω να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ στην οικογένειά μου, στη Δάφνη τον Κωνσταντίνο, τη Σοφία, τη Μαρέβα, για τη στήριξη που μου παρείχαν την περασμένη τετραετία. Το βάρος της ευθύνης είναι τέτοιο που θα με κάνει να δουλέψω ακόμη πιο σκληρά» σημείωσε.

«Από αύριο μας περιμένει σκληρή δουλειά» κατέληξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με το κλίμα έξω από τα γραφεία της Νέας Δημοκρατίας στην οδό Πειραιώς να είναι πανηγυρικό.

22:39 Πρωτιά ΝΔ σε 58 από τις 59 περιφέρειες

Καθαρή πρωτιά της ΝΔ στις 58 από τις 59 εκλογικές περιφέρειες δείχνουν τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα των εκλογών της 21ης Μαΐου. Με ενσωματωμένο το 51% της επικράτειας, η ΝΔ επικρατεί με διαφορά από το δεύτερο κόμμα που κυμαίνεται από 5,67% (Άρτας) έως 35,26% (Λακωνίας).

Σε 54 εκλογικές περιφέρειες η διαφορά είναι διψήφια, ενώ σε 39-40 η απόσταση από το δεύτερο κόμμα είναι πάνω από 20 μονάδες.

22:31 Κουτσούμπας: Καμία στήριξη, καμία ανοχή στις αντιλαϊκές πολιτικές

Τις πρώτες δηλώσεις μετά τα εκλογικά αποτελέσματα έκανε και ο γγ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

«Καμία στήριξη, καμία ανοχή στις αντιλαϊκές πολιτικές», τόνισε, προσθέτοντας ότι «είναι ξεκάθαρο ότι παρά τις επιμέρους διαφορές τους, τα κόμματα δείχνουν τη σύγκλιση που έχουν στα προγράμματα τους».

Ο κ. Κουτσούμπας προειδοποίησε για νέο γύρο περικοπών.

22:28 «Ο εκλογικός κύκλος ωστόσο δεν έχει ακόμα τελειώσει» το μήνυμα Τσίπρα μετά την εκλογική ήττα

«Το εκλογικό αποτέλεσμα αποτέλεσμα είναι εξαιρετικά αρνητικό για το ΣΥΡΙΖΑ πριν από λίγο επικοινώνησα με τον κύριο Μητσοτάκη και τον συνεχάρη για τη νίκη του» είπε ο Αλέξης Τσίπρας στις πρώτες του δηλώσεις μετά την μεγάλη εκλογική ήττα.

«Οι αγώνες έχουν και οι νίκες και ήττες τα συλλογικά μας όργανα θα συγκληθούν άμεσα ώστε να αποτιμήσουν τα εκλογικά αποτελέσματα. Ο εκλογικός κύκλος ωστόσο δεν έχει ακόμα τελειώσει δεδομένου ότι κατά πάσα πιθανότητα θα υπάρξει δεύτερη εκλογική αναμέτρηση συνεπώς δεν έχουμε το περιθώριο του χρόνου» συμπλήρωσε.

«Πρέπει να κάνουμε άμεσα όλες τις αλλαγές που χρειάζονται ώστε να δώσουμε με τους καλύτερους δυνατούς όρους στην επόμενη κρίσιμη και τελική εκλογική μάχη» υπογράμμισε.

«Θέλω να ευχαριστήσω από καρδιάς τους εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες που μας στήριξαν με την ψήφο τους και κυρίως τα χιλιάδες μέλη και φίλους του ΣΥΡΙΖΑ που δώσαμε τη δύσκολη εκλογική μάχη» κατέληξε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

22:27 Τηλεφώνημα Ανδρουλάκη στον Μητσοτάκη 

Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης, επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον συνεχάρη για την εκλογική νίκη.

22:23 Οι συσπειρώσεις των κομμάτων και οι μετακινήσεις ψηφοφόρων

22:10 Μητσοτάκης: «Η ΝΔ έχει την έγκριση των πολιτών να κυβερνήσει αυτοδύναμη και δυνατή»

«Η ΝΔ έχει την έγκριση των πολιτών να κυβερνήσει αυτοδύναμη και δυνατή. Αυτό ζήτησαν οι ψηφοφόροι με τον πλέον εμφατικό τρόπο. Μας ζήτησαν να τρέξουμε στον δρόμο των μεταρρυθμίσεων, με καλύτερους μισθούς και μία κοινωνία με λιγότερες ανισότητες. Η ελπίδα νίκησε την απαισιοδοξία. Η ενότητα νίκησε τον διχασμό» είπε αρχικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις πρώτες του δηλώσεις, μετά την συντριπτική νίκη της Νέας Δημοκρατίας στις εκλογές.

«Είμαι περήφανος και πολύ συγκινημένος. Δεσμεύομαι ότι θα εργαστώ ακόμη πιο σκληρά για να τιμήσω την εμπιστοσύνη μας. Οι πολίτες θέλουν μία ισχυρή κυβέρνηση με ορίζοντα τετραετίας, με πιο τολμηρές αλλαγές, για να καλύψουμε το χαμένο έδαφος που μας χωρίζει με την Ευρώπη» συμπλήρωσε.

«Χρειάζεται μία κυβέρνηση που πραγματικά να πιστεύει στις μεταρρυθμίσεις και να μπορεί να τις υλοποιήσει. Τα μαθηματικά της απλής αναλογικής οδηγούν σε παζάρια και οδηγούν σε αδιέξοδο. Ο πολιτικός σεισμός μας καλεί να επιταχύνουμε τη διαδικασία. Οι πολίτες θέλησαν την επιλογή της αυτοδύναμης Ελλάδας και της αυτοδύναμης ΝΔ» υπογράμμισε.

«Σήμερα κλείνει ένας κύκλος και ανοίγει ένας καινούριος. Έχουμε χτίσει την ειλικρινή διάθεση για αυτοκριτική. Σας ευχαριστώ και πάλι από καρδιάς για την εμπιστοσύνη σας. Συνεχίζουμε σταθερά, τολμηρά και μπροστά» κατέληξε ο κ. Μητσοτάκης.

22:06 Δείτε live τις δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη

22:01 ΚΚΕ: «Όλη η δύναμή μας θα κατατεθεί σε πιο δυνατούς εργατικούς-λαϊκούς αγώνες»

21:50 Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Κυριάκο Μητσοτάκη είχε ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ συνεχάρη τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας για τη νίκη του στις εκλογές.

21:30 Στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ στη Χαριλάου Τρικούπη έφτασε ο Νίκος Ανδρουλάκης.

«Σήμερα είναι μία πολύ μεγάλη ημέρα» τόνισε ο Νίκος Ανδρουλάκης, έξω από τη Χαριλάου Τρικούπη, κάνοντας λόγο για πολύ μεγάλη νίκη. Ο κ. Ανδρουλάκης καταχειροκροτήθηκε από το συγκεντρωμένο πλήθος. Πανηγυρικό το κλίμα.

22:01 ΚΚΕ: «Όλη η δύναμή μας θα κατατεθεί σε πιο δυνατούς εργατικούς-λαϊκούς αγώνες»

Τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα των εκλογών σχολιάζουν στελέχη του ΚΚΕ, τονίζοντας ότι το κόμμα θα κατατεθεί σε πιο δυνατούς εργατικούς-λαϊκούς αγώνες.

22:00 Τα αποτελέσματα με ενσωμάτωση 69,05%

Το κόμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη συγκεντρώνει ποσοστό 40,83%, ποσοστό που είναι υπερδιπλάσιο του ΣΥΡΙΖΑ τα ποσοστά του οποίου καταρρέουν στο 20,7%.

Τρίτη εκλογική δύναμη αναδεικνεύται το ΠΑΣΟΚ/Κίνημα Αλλαγής με ποσοστό 11,87%, ακολουθεί το ΚΚΕ με 7,08% και η Ελληνική Λύση με 4,5%.

21:29 Τα αποτελέσματα με ενσωμάτωση στο 56,22

  • ΝΔ: 40,86%
  • ΣΥΡΙΖΑ: 20,10%
  • ΠΑΣΟΚ: 12,05%
  • ΚΚΕ:7,01%
  • Ελληνική Λύση, 4,5%
  • Νίκη 2,93%
  • Πλεύση Ελευθερίας: 2,75%
  • ΜέΡΑ25: 2,46%

21:20 Τα πρώτα αποτελέσματα για την σταυροδοσία στην Α’ Αθηνών

21:10 Με ένα αμήχανο χαμόγελο έφτασε στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ στην πλατεία Κουμουνδούρου ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν έκανε δηλώσεις στους δημοσιογράφους που τον περίμεναν στην είσοδο, ενώ αναμένεται να μιλήσει σε λίγη ώρα.

20:58 Παγιώνεται στις 20 μονάδες η διαφορά ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ, πεντακομματική βουλή

20:57 Οι έδρες που συγκεντρώνει κάθε κόμμα

Με βάση αυτά τα αποτελέσματα η Νέα Δημοκρατία λαμβάνει 145 έδρες, ο ΣΥΡΙΖΑ 71 το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται στις 44, το ΚΚΕ στις 24, η Ελληνική Λύση στις 16 ενώ τα λοιπά κόμματα είναι στο υψηλό ποσοστό του 15,02%.

20:55 Λίγο πριν τις 22:00 η δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη μετά και τα πρώτα επίσημα αποτελέσματα που δείχνουν θρίαμβο της Νέας Δημοκρατίας.

20:46 Στις 20 μονάδες η διαφορά ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ στο 34% της επικράτειας

Στις 20 μονάδες η διαφορά ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ στο 34% των επίσημων αποτελεσμάτων του Υπουργείου Εσωτερικών.

20:44 Έξαλλοι πανηγυρισμοί στα γραφεία της Νέας Δημοκρατίας στην οδό Πειραιώς

20:29 Πώς διαμορφώνονται οι έδρες μετά το τελικό exit poll

  • ΝΔ 121 έδρες
  • ΣΥΡΙΖΑ 78
  • ΠΑΣΟΚ 37
  • ΚΚΕ 21
  • Ελληνική Λύση 15
  • ΜέΡΑ25 9

20:14 «Καθαρή νίκη» Κυριάκου Μητσοτάκη δείχνει το 100% του exit poll

Στη ενσωμάτωση του 100% του exit poll η ΝΔ θα κινηθεί μεταξύ 41,50% έως 37,50%, ο ΣΥΡΙΖΑ 27,50% έως 23,50%, το ΠΑΣΟΚ από 12,50% έως 11,50%, το ΚΚΕ από 7,50% έως 6,50%, η Ελληνική Λύση από 5,30% έως 4,30%, ενώ το ΜέΡΑ25 κινείται μεταξύ 3,50% και 2,50% και η Πλεύση Ελευθερίας από 3,50% έως 2,50%.

20:10 Από λεπτό σε λεπτό αναμένεται και το 100% του exit poll, ενώ σε λίγο θα έχουμε και την πρώτη εκτίμηση για το αποτέλεσμα από το υπουργείο Εσωτερικών.

20:02 Ξεκίνησε και η επίσημη εισροή αποτελεσμάτων στην ιστοσελίδα του υπουργείου Εσωτερικών

Τα αποτελέσματα μπορείτε να βλέπετε εδώ

20:00 Περίπου στις 21:00 αναμένεται δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη για το εκλογικό αποτέλεσμα.

19:58 Ρένα Δούρου στο MEGA: Έχουμε ένα exit poll μακριά από τους στόχους του ΣΥΡΙΖΑ

19:50 Κυριάκος Πιερρακάκης στο MEGA: «Στρατηγική νίκη της ΝΔ»

Ο Κυριάκος Πιερρακάκης σχολιάζοντας το exit poll έκανε λόγο για «στρατηγική νίκη της ΝΔ, στρατηγική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ και για προσωπική νίκη του Κυριάκου Μητσοτάκη».

Μάλιστα, σημείωσε ότι με άλλο εκλογικό νόμο, τα αποτελέσματα θα έδιναν καθαρή αυτοδυναμία στο κόμμα της ΝΔ.

19:36 Άκης Σκέρτσος: Ο λαός μας έδωσε καθαρή εντολή να συνεχίσουμε τις μεγάλες αλλαγές

Για εντολή των πολιτών «να συνεχίσουμε τις μεγάλες αλλαγές» μίλησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Άκης Σκέρτσος, έξω από τα γραφεία της Νέας Δημοκρατίας, σχολιάζοντας το exit poll.

Στη συνέχεια, ο ίδιος πρόσθεσε ότι το exit poll αποτελεί ένδειξη και παρέπεμψε στις επίσημες ανακοινώσεις που θα κάνει αργότερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όταν έχουμε επίσημα αποτελέσματα.

19:34 Πρώτος ο ΣΥΡΙΖΑ στις φυλακές της Κω και της Κασσαβέτειας

Το πρώτο εκλογικό αποτέλεσμα στα Δωδεκάνησα, σύμφωνα με τη «Δημοκρατική», έρχεται από τις φυλακές της Κω.

Σύμφωνα με αυτά:

Ψήφισαν: 59 – Άκυρα – Λευκά: 5

Eλαβαν:

  • Νέα Δημοκρατία: 17
  • ΣΥΡΙΖΑ: 21
  • ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής: 6
  • ΚΚΕ: 1
  • Ελληνική Λύση: 5
  • Κίνημα Φτωχών Ελλάδος: 1
  • Εθνική Δημιουργία: 1

19:32 Μάκης Βορίδης: Χρόνια πολλά στον κ. Ζαχαριάδη, ελπίζω να μην σας το χαλάσει το αποτέλεσμα

19:31 Μιχάλης Χρυσοχοΐδης: Οι πολίτες έδωσαν μια καθαρή απάντηση ποιον θέλουν κυβέρνηση

19:30 Ανδρέας Λοβέρδος στο MEGA: Είμαστε οι νικητές των εκλογών

19:22 «Ομαλά ολοκληρώθηκε η ψηφοφορία» σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση του γγ του υπουργείου Εσωτερικών, Μιχάλη Σταυριανουδάκη.

«Έχει ξεκινήσει ήδη η εισροή των αποτελεσμάτων στη Singular Logic. Έχουν φτάσει τα πρώτα αποτελέσματα από 70 εκλογικά κέντρα» συμπλήρωσε ο ίδιος.

«Στις 20:30 η πρώτη εκτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος» κατέληξε.

19:18 Η καταμέτρηση των ψήφων έχει ξεκινήσει. Τα πρώτα αποτελέσματα έχουν ήδη ανακοινωθεί, αν και είναι πολύ νωρίς ακόμα για να εξάγουμε κάποιο συμπέρασμα.    

19:15 Πανηγυρισμοί στο κεντρικό προεκλογικό περίπτερο της Νέας Δημοκρατίας, μετά την ανακοίνωση του exit poll

19:01 Το πρώτο σχόλιο του ΠΑΣΟΚ μετά το exit poll

19:01 Το πρώτο σχόλιο του ΣΥΡΙΖΑ μετά το exit poll

«Διαχρονικά υπάρχει υποεκτίμηση του αποτελέσματος του αποτελέσματος του ΣΥΡΙΖΑ» και λένε ότι τηρούν στάση αναμονής για τα επίσημα αποτελέσματα.

19:01 Το πρώτο σχόλιο της Νέας Δημοκρατίας μετά το exit poll

«Περιμένουμε τα επίσημα αποτελέσματα» το πρώτο σχόλιο της Νέας Δημοκρατίας, ωστόσο σημειώνουν ότι «αυτό που ζητούσαμε: καθαρή νίκη με διαφορά φαίνεται να επιτυγχάνεται»

19:00 Από 7 έως 11 μονάδες η διαφορά ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ σύμφωνα με το κοινό exit poll

Η μέση τιμή του exit poll δείχνει διαφορά 9 μονάδων μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, αν και με βάση τα περιθώρια του στατιστικού σφάλματος μπορεί να κυμανθεί από 7 έως 11 μονάδες.

Συγκεκριμένα, η ΝΔ θα κινηθεί μεταξύ 36% έως 40% και θα λάβει περί τις 121 έδρες (38%), ο ΣΥΡΙΖΑ 25% έως 29% περί τις 86 έδρες (28%), το ΠΑΣΟΚ από 9,5% έως 12,5% λαμβάνοντας 35 έδρες (11%), το ΚΚΕ από 6% έως 8% γύρω στις 22 έδρες (7%), η Ελληνική Λύση από 3,5% έως 5,5% δηλαδή γύρω στις 15 έδρες (4,5%), ενώ το ΜέΡΑ25 κινείται μεταξύ 2,5% και 4,5% με 11 έδρες και η Πλεύση Ελευθερίας από 2,2% έως 4,2% με 10 έδρες.

Το ΜέΡΑ25 και η Πλεύση Ελευθερίας είναι πιθανόν να μην μπουν τελικά στη Βουλή και να έχουμε μακρά νύχτα μέχρι να ξεκαθαρίσουν τα αποτελέσματα. 

18:35 Εν αναμονή του exit poll στις 19:00 ο διευθυντής της MRB είπε πως «μπορεί να έχουμε κάποια έκπληξη».

Ειδικότερα, ο Δημήτρης Μαύρος μιλώντας σε εκπομπή εν αναμονή του πρώτου exit poll διευκρίνισε ότι ακόμα δεν επιτρέπεται να δηλώσει ποιο κόμμα είναι στην πρώτη θέση, ούτε πόση είναι η διαφορά με το δεύτερο κόμμα.

Στην ερώτηση αν θα έχουμε κάποια έκπληξη ο κ. Μαύρος απάντησε «μπορεί και να έχουμε έκπληξη, θρίλερ είναι υπό συζήτηση θα το δούμε» και πρόσθεσε «είχαμε μια κανονική ροή σε συμμετοχή στο exit poll, ενώ δεν ξεκινήσαμε καλά αλλά στην πορεία είχαμε μια καλή συμμετοχή. Θα δούμε τα αποτελέσματα στις 7, αλλά θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί για να περιμένουμε και τη διόρθωση και τα αποτελέσματα της Sigular με τον ηλεκτρονικό τρόπο».

18:25 Στα γραφεία της Νέας Δημοκρατίας στην οδό Πειραιώς έφτασε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Θα τα δούμε σύντομα όλα» είπε στους δημοσιογράφους που βρίσκονταν εκεί.

18:10 Σε ένα από τα πιο όμορφα στιγμιότυπα της σημερινής ημέρας Νύφη και γαμπρός πήγαν να ψηφίσουν… μετά τον γάμο τους

Συγκεκριμένα, ένα νεόνυμφο ζευγάρι από τη Νέα Κυδωνία στα Χανιά πήγε να ψηφίσει στις εκλογές μετά το γάμο τους.

Σύμφωνα με το zarpanews.gr, ο Μπάμπης και η Άννα παντρεύτηκαν το πρωί της Κυριακής 21ης Μαΐου στον Ιερό Ναό Αγίας Σοφίας και αμέσως μετά το μυστήριο έσπευσε στην κάλπη να ρίξουν τους… σταυρούς.

18:00 Σε μία ώρα κλείνουν οι κάλπες. Συνεργεία από τα τηλεοπτικά κανάλια, ελληνικά και διεθνή έχουν φτάσει στο κεντρικό εκλογικό περίπτερο της Νέας Δημοκρατίας.   

17:42 Το MEGA μεταδίδει τις τελευταίες πληροφορίες από τα κεντρικά εκλογικά περίπτερα των κομμάτων στην Αθήνα. Δείτε βίντεο:

17:37 Μεγάλη θεωρείται η συμμετοχή των Ελλήνων ψηφοφόρων στο Ηνωμένο Βασίλειο. Πιο συγκεκριμένα, το ποσοστό συμμετοχής ανήλθε στο 76,3%.

Στο Λονδίνο ψήφισαν 2904 άτομα από 3,858 εγγεγραμμένους

Στις άλλες πόλεις (Γλασκώβη, Εδιμβούργο, Λιντς και Μπέρμιγχαμ) ψήφισαν 817 από 978 εγγεγραμμένους.

Να σημειώσουμε ότι οι Έλληνες που ζουν στο Ηνωμένο Βασίλειο υπολογίζονται περίπου στους 170 χιλιάδες.

17:29 Σκέφτεστε να μην πάτε να ψηφίσετε; Αυτές είναι οι ποινές που προβλέπονται αν δεν το κάνετε.

17:06 Σύμφωνα με την ενημέρωση του υπουργείου Εσωτερικών, το ποσοστό συμμετοχής αυτή την ώρα είναι υψηλότερο από αυτό του 2019. Θυμίζουμε ότι η συμμετοχή στις προηγούμενες εκλογές ήταν στο 57,78%.

17:02 Το υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε ότι η συμμετοχή στις 17:00 φτάνει το 48,76%.

16:41 Μπορεί τα μέτρα για τον κοροναϊό να έχουν καταργηθεί, ωστόσο πολλοί είναι οι ψηφοφόροι που προσέρχονται με τη μάσκα τους στα εκλογικά κέντρα.

16:20 Λιποθύμησε δικαστικός αντιπρόσωπος στο Μαρούσι. Στο εκλογικό τμήμα προκλήθηκε αναστάτωση και έκλεισε προσωρινά.

15:58 Παρέμβαση στο υπουργείο Εσωτερικών έκανε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης, καθώς σε κάποια εκλογικά κέντρα δημιουργήθηκε πρόβλημα με τους εκλογικούς καταλόγους: Σε στήλη δεξιά από τον ειδικό εκλογικό αριθμό του εκλογέα, αναγράφεται το γράμμα «Α» Κεφαλαίο, που υποδηλώνει το φύλο του ψηφοφόρου (Άρρεν).Ορισμένοι δικαστικοί αντιπρόσωποι θεωρώντας εσφαλμένα ότι αυτή η ένδειξη υποδηλώνει «Απόδημο», δηλαδή εκλογέα που ψηφίζει στο εξωτερικό, δεν επιτρέπουν στους εκλογείς να ψηφίσουν.

15:48 Αναστάτωση επικράτησε το πρωί της Κυριακής στο δημοτικό σχολείο στο Μάστρο Οινιάδων στο Μεσολόγγι. Όταν έφτασαν οι αρμόδιοι για να ξεκινήσει η εκλογική διαδικασία, είδαν υβριστικά συνθήματα στους τοίχους ενώ στον αέρα υπήρχε μια έντονη μυρωδιά από φυτοφάρμακο

15:40 Υπό το… βλέμμα του μολυβένιου στρατιώτη και της Χιονάτης η ψηφοφορία σε εκλογικό τμήμα της Αργολίδας.   

15:33 Μεγάλο είναι το ενδιαφέρον και των τουρκικών ΜΜΕ, για τις ελληνικές εκλογές. Μάλιστα, ο τουρκικός Τύπος αναφέρεται μεταξύ άλλων στα σενάρια που θα μπορούσαν να επικρατήσουν μετά την ανακοίνωση του εκλογικού αποτελέσματος.

15:25 Μία… γιγαντοοθόνη στα γραφεία της ΝΔ στην Πειραιώς ζήτησαν από τον Κυριάκο Μητσοτάκη οι πολιτικοί συντάκτες για να παρακολουθήσουν όλοι μαζί τον μεγάλο τελικό της Euroleague Ολυμπιακός – Ρεάλ, που ξεκινά στις 8 το βράδυ.

Από την πλευρά του ο Κυριάκος Μητσοτάκης τους είπε ότι θα εξετάσει το αίτημά τους αφού και ο ίδιος ενδιαφέρεται για το συγκεκριμένο παιχνίδι ως φίλαθλος του Ολυμπιακού, αλλά και λάτρης του μπάσκετ.

15:03  Στιγμιότυπα από την διαδικασία της ψηφοφορίας, σε εκλογικό τμήμα στο Παγκράτι. Το… αδιαχώρητο και στα παραβάν.   

14:52 Οι πολιτικοί αρχηγοί αφού άσκησαν το εκλογικό τους δικαίωμα, περιμένουν το κλείσιμο της κάλπης στις 19:00, τα πρώτα exit polls και τα τελικά αποτελέσματα της εκλογικής αναμέτρηση

ς. 

  • Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα μεταβεί στα γραφεία του κόμματος στην Πειραιώς προκειμένου να παρακολουθήσει με μαζί με άλλα στελέχη της ΝΔ τα αποτελέσματα της εκλογικής διαδικασίας.
  • O πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, θα παρακολουθήσει τα αποτελέσματα των εκλογών οικογενειακά στο σπίτι του στην Κυψέλη και μετά θα δώσει το «παρών» στα γραφεία του κόμματος στην Κουμουνδούρου.
  • Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης θα βρεθεί στα γραφεία του κόμματος στη Χαριλάου Τρικούπη, προκειμένου να παρακολουθήσει τα αποτελέσματα των εκλογών μαζί με στελέχη του κόμματος.
  • Ο γγ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας αναμένεται να μεταβεί στον Περισσό για να παρακολουθήσει τα αποτελέσματα.

14:30 Οι εκλογές στην Ελλάδα κυριαρχούν και στα διεθνή Μέσα Ενημέρωσης. Τα διεθνή δίκτυα, από το πρωί μεταδίδουν όλες τις εξελίξεις από την εκλογική διαδικασία.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

14:09 Σύμφωνα με την ανακοίνωση από το ΥΠΕΣ η συμμετοχή μέχρι στιγμής κινείται στο 31,52% στο 80% των εκλογικών τμημάτων της επικράτειας.

Για την καθυστέρηση των ανακοινώσεων, ο γγ του ΥΠΕΣ κ. Σταυριανουδάκης εξήγησε ότι δεν οφείλεται σε τεχνικό πρόβλημα, αλλά στο γεγονός ότι αρκετοί δικαστικοί αντιπρόσωποι έστειλαν εκπρόθεσμα τα αποτελέσματα από τα εκλογικά τμήματά τους καθώς τους είχε δοθεί ένα περιθώριο μισής ώρας.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

13:59 Οι ψηφοφόροι του… μέλλοντος εκπαιδεύονται:    

13:48 Με τον γιο του Κωνσταντίνο αστειεύτηκε το πρωί κατά την άσκηση του εκλογικού του δικαιώματος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Βλέποντας ότι καθυστερούσε πίσω από το παραβάν, ο πρωθυπουργός είπε χαριτολογώντας: «Ελπίζω να σκέφτεται μόνο ποιους σταυρούς θα βάλει»

13:41 Τεχνικά προβλήματα καθυστέρησαν την επίσημη ενημέρωση του υπουργείου Εσωτερικών για τον αριθμό όσων είχαν ψηφίσει έως το πρωί. Διαβάστε εδώ τι ακριβώς συνέβη.

13:27 Συνοδευόμενη από τα εγγόνια της, οικογένεια και φίλους, η Ντόρα Μπακογιάννη άσκησε το εκλογικό της δικαίωμα στο 9ο Δημοτικό Σχολείο Χανίων

13:15 Απολαυστικά στιγμιότυπα έχουν καταγραφεί από νωρίς το πρωί της Κυριακής των εκλογών έξω από εκλογικά κέντρα. Θέλοντας να δώσουν μια διαφορετική πνοή στην εκλογική διαδικασία παραδοσιακοί οργανοπαίχτες συνόδευσαν, μετά μουσικής, τον κόσμο που πήγαινε σε εκλογικά τμήματα να ψηφίσει, στη Λάρισα, ενώ από τα viral της μέχρι διαδικασίας είναι οι εικόνες ενός κυρίου ο οποίος έσπευσε να ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα σε σχολείο της Αθήνας παρέα με τον σκύλο του. Στις Σέρρες ένα ζευγάρι νιόπαντρων πήγε να ψηφίσει μετά το γαμήλιο γλέντι και μοίρασε μπομπονιέρες.

Διαβάστε περισσότερα εδώ.

13:00 Το δικό του exit poll για τις εκλογές διοργανώνει ένας… φούρνος στην Κοζάνη, και όπως λέει ο ιδιοκτήτης του αρτοποιείου τα αποτελέσματά του έχουν μικρή απόκλιση από τα αποτελέσματα των εκλογών.

12:37 Ο πρώην πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, ψήφισε στο Πειραματικό Σχολείο Αθηνών, στο Κολωνάκι. Έφτασε στο εκλογικό τμήμα συνοδευόμενος από τη σύζυγό του, Δάφνη. Τον υποδέχθηκαν πολίτες που του ευχήθηκαν για την ονομαστική του εορτή.

«Περιμένω από τις εκλογές να είναι μία ημέρα που θα κυλήσει σωστά για να εκφράσει ο λαός την επιθυμία του», είπε στις δηλώσεις του, ο κ. Σημίτης, προσθέτοντας ότι περιμένει να δοθεί περισσότερο κίνημα στην προοδευτική ελληνική πολιτική. «Και ελπίζω ότι μπορεί να γίνει αυτό για να δούμε λύσεις στα δύσκολά μας προβλήματα» ανέφερε.

12:26 Μήνυμα στους νέους μέσω Tik Tok έστειλε ο Αλέξης Τσίπρας, καλώντας τους να πάνε να ψηφίσουν. «Είναι η ώρα να αποφασίζουμε εμείς για εμάς» λέει χαρακτηριστικά.

@atsipras #Τσίπρας #fy #fyp ♬ πρωτότυπος ήχος – Αλέξης Τσίπρας

12:07 Η  Κατερίνα Σακελλαροπούλου άσκησε το εκλογικό της δικαίωμα στο 44ο Δημοτικό Σχολείο Αθηνών. «Εύχομαι να έχουμε την πιο πλατιά συμμετοχή» σημείωσε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ευχήθηκε χρόνια πολλά σε όσους γιορτάζουν.

11:35 Πέντε συλλήψεις για απόπειρα εξαγοράς ψήφων, έγιναν στην Καρδίτσα. Σύμφωνα με ανακοίνωση της αστυνομίας κατά τη διάρκεια ελέγχου σε αυτοκίνητο που ανήκει σε έναν από τους συλληφθέντες βρέθηκαν 197 Δελτία Ταυτότητας, Διαβατήριο, 2 φωτοαντίγραφα Δελτίων Ταυτότητας καθώς και μία σακούλα με 114 κλειστούς φακέλους που ο καθένας περιείχε κάρτα υποψήφιου Βουλευτή και 5 ψηφοδέλτια με «σταυρωμένο» το όνομα του συγκεκριμένου υποψήφιου.

11:26 Στο 2ο Γυμνάσιο Πατρών ψήφισε ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου. Απερχόμενος ο κ. Παπανδρέου δήλωσε ότι ο Ελληνισμός έχει τεράστιες δυνατότητες και με τη ψήφο μας πρέπει να αλλάξουμε την Ελλάδα. «Μπορούμε να φτιάξουμε μια κοινωνία πιο δίκαιη. Πρέπει να αλλάξει η Ελλάδα με τη ψήφο μας και τη συμμετοχή μας καθημερινά. Εύχομαι σε όλους να είναι σύμμαχος όλων μας η γνώση στην άσκηση του εκλογικού δικαιώματος».

11:15 Τον «μηχανισμό προπαγάνδας της ΝΔ που διακινεί «οδηγίες» για να βγουν άκυρα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στον Βόρειο Τομέα Αθηνών», καταγγέλλει με ανάρτησή της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης η εκπρόσωπος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Πόπη Τσαπανίδου. Η ίδια ανακοινώνει πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταθέσει μήνυση για αλλοίωση εκλογών. Δείτε περισσότερα εδώ

10:50 Στο 7ο Δημοτικό Σχολείο Κηφισιάς άσκησε το το εκλογικό του δικαίωμα ο Κυριάκος Μητσοτάκης. O πρωθυπουργός συνοδευόταν από τον γιο και την κόρη του. 

Εξερχόμενος από το εκλογικό τμήμα, ο πρωθυπουργός ευχήθηκε χρόνια πολλά σε όσους γιορτάζουν, τονίζοντας:  «Σήμερα ψηφίζουμε για μία πατρίδα πιο ισχυρή με σημαντικό ρόλο στην Ευρώπη, με προστατευμένα σύνορα» είπε, ενώ πρόσθεσε ότι «οι εκλογές είναι γιορτή της Δημοκρατίας και αύριο θα ξημερώσει μία καλύτερη μέρα για την πατρίδα μας. Χρόνια πολλά, καλή ψήφο»

10:32 Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξης Τσίπρας, ψήφισε στην Κυψέλη. Εξερχόμενος από το εκλογικό τμήμα δήλωσε ότι «οι πολίτες έχουν τη δυνατότητα σήμερα να αλλάξει η χώρα» προσθέτοντας μεταξύ άλλων ότι «η αλλαγή είναι στα χέρια του λαού μας». 

10:10 Στο 152ο εκλογικό τμήμα του δήμου Λαμιέων (πρώην Παιδαγωγική Ακαδημία Λαμίας), ψήφισε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, ο οποίος σε δηλώσεις του επισήμανε:«Ο ελληνικός λαός τα έχει δοκιμάσει όλα. Ιδιαίτερα την τελευταία δεκαετία. Τα έχει δει όλα. Πλέον έχει μια τεράστια πείρα. Εμείς τον καλούμε σήμερα να έρθει να ψηφίσει, να πάει στις κάλπες και να ψηφίσει δυναμώνοντας το ΚΚΕ που θα είναι η δύναμη για να είναι δυνατός ο ίδιος ο ελληνικός λαός την επόμενη μέρα».

10:06 Στη γενέτειρά του, στο Ηράκλειο Κρήτης, και συγκεκριμένα στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Αρκαλοχωρίου, άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης. Τον υποδέχθηκαν βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, αλλά και ο πατέρας του.

Σε δηλώσεις του σημείωσε ότι: «Τώρα ήρθε η ώρα του κυρίαρχου ελληνικού λαού. Καλώ όλους να στηρίξουμε την προσπάθεια που κάνουμε και δεσμεύομαι ότι θα κάνω ό,τι χρειάζεται για ένα ισχυρό κοινωνικό κράτος και βιώσιμη ανάπτυξη. Τους καλώ να γυρίσουν την πλάτη στην τοξικότητα.

Ήρθα στο Αρκαλοχώρι για να υπογραμμίσω ποιο ήταν το επιτελικό κράτος του κ. Μητσοτάκη. Δύο χρόνια μετά τον σεισμό, οι άνθρωποι εδώ εξακολουθούν να ζουν κάτω από δραματικές συνθήκες σε κοντέινερ. Γι αυτό ελληνικέ λαέ σου αξίζει κάτι πολύ καλύτερο».

09:30 Με τη λακωνική δήλωση ότι «όλα θα πάνε καλά» αποχώρησε από το εκλογικό τμήμα στην Πύλο, ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς μετά την άσκηση του εκλογικού του δικαιώματος.

09:20 Στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα ο πρώην πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής.

Ο ίδιος δεν έκανε δηλώσεις,  ενώ κατά την αποχώρησή του δέχθηκε ευχές για την ονομαστική του εορτή.

09:16 Γιαγιά ψηφοφόρος στις Σέρρες αφού άσκησε το εκλογικό της δικαίωμα και είπε ότι ψηφίζει πολλά χρόνια προχώρησε σε μια… μαύρη ευχή λέγοντας ότι ελπίζει ότι αυτή η φορά να είναι η τελευταία. Ο ρεπόρτερ «χτυπάει ξύλο» και οι παρουσιαστές ξεσπούν σε γέλια. Δείτε περισσότερα εδώ.

09:02 Ζευγάρι νεόνυμφων στις Σέρρες πήγε να ψηφίσει μετά το γλέντι του γάμου. Το ζευγάρι ψήφισε, φωτογραφήθηκε στην αυλή του εκλογικού κέντρου και μοίρασε μπουμπουνιέρες στους υπόλοιπους ψηφοφόρους.

09:00 Πρόβλημα με την εφορευτική επιτροπή παρατηρήθηκε και σε εκλογικό τμήμα στο 27ο δημοτικό σχολείο Κυψέλης, όπου μέχρι τις 08:30 είχε προσέλθει μόνο ένα άτομο.

08:47 Με μεγάλη προέλευση και απολύτως ομαλά, Έλληνες που ζουν στο εξωτερικό άσκησαν χθες το εκλογικό τους δικαίωμα για πρώτη φορά στις εκλογές 2023 σε μια ιστορική στιγμή. Το υπουργείο Εσωτερικών έδωσε τα στοιχεία των κατοίκων του εξωτερικού που είχαν ψηφίσει εως τα μεσάνυχτα του Σαββάτου. Από τα στοιχεία εξαιρούνται οι κάτοικοι ΗΠΑ και Καναδά, όπου δεν είχε ολοκληρωθεί η διαδικασία.

Από τους 20.970 εγγεγραμμένους (δεν περιλαμβάνονται ΗΠΑ – Καναδάς), ψήφισαν: 16.827, Απείχαν: 4.143.
Το ποσοστό συμμετοχής (πλην ΗΠΑ – Καναδά) ανήλθε στο: 80,2%.

08:26 Αφιερωμένο στις ελληνικές εκλογές, είναι το σημερινό Doodle της Google. Αναφέρει σχετικά ότι οι ελληνικές βουλευτικές εκλογές του 2023 «θα είναι οι πρώτες εκλογές από το 1990 στις οποίες δεν θα ισχύσει το εκλογικό σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής, που καταργήθηκε με τον νόμο 4406/2016, αλλά εκείνο της απλής αναλογικής».

08:20 Το εκλογικό τους δικαίωμα αναμένεται να ασκήσουν μέσα στην ημέρα οι πολιτικοί αρχηγοί. H Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου θα ψηφίσει στις 12:00 στο 104ο εκλογικό τμήμα, στο 44o δημοτικό σχολείο Αθηνών (Μηλιαράκη 57-59 & Κουρτίδου).

Δείτε περισσότερα εδώ.

08:15 Ανοιχτά μέχρι τις 7 το απόγευμα θα είναι τα γραφεία ταυτοτήτων στα Αστυνομικά Τμήματα της χώρας. Επισημαίνεται ότι σε περιπτώσεις αρχικής έκδοσης – αντικατάστασης, δελτίων ταυτότητας, αυτό θα εκδίδεται άμεσα, ακόμα και την ημέρα της ψηφοφορίας, εφόσον προσκομισθούν αυτοπροσώπως από τον ίδιο τον ενδιαφερόμενο, όλα τα προβλεπόμενα δικαιολογητικά.

08:05 Μικροπροβλήματα σε δύο εκλογικά τμήματα στην Πάτρα και συγκεκριμένα στο 55ο Δημοτικό σχολείο και τo 513 Εκλογικό Τμήμα της Πάτρας καθώς δεν προσήλθαν εγκαίρως τα μέλη της εφορευτικής επιτροπής.

07:50 Με καθυστέρηση άνοιξαν οι κάλπες στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης καθώς καθυστέρησε να προσέλθει ο εκλογικός αντιπρόσωπος.

07.40 Αυξάνεται σταδιακά η προσέλευση των ψηφοφόρων στα εκλογικά κέντρα. Αρκετοί είναι αυτοί που επιλέγουν να ψηφίσουν με το άνοιγμα της κάλπης ώστε να αποφύγουν καθυστερήσεις και ουρές που ενδεχομένως παρατηρηθούν τις επόμενες ώρες.

07.20 Οι πρώτοι ψηφοφόροι έσπευσαν στα εκλογικά κέντρα λίγα λεπτά μετά  το άνοιγμα της κάλπης για να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα.

07:00 Ξεκίνησε στις 7 το πρωί η κρίσιμη εκλογική διαδικασία για τις εθνικές εκλογές. Οι κάλπες άνοιξαν σε όλα τα εκλογικά τμήματα ανά την περιφέρεια. Οι πολίτες μπορούν να ψηφίζουν έως τις 7 το απόγευμα έχοντας μαζί τους  αστυνομική ταυτότητα σε φυσική ή σε ηλεκτρονική μορφή, διαβατήριο ή δίπλωμα οδήγησης ή βιβλιάριο υγείας.