Μια πατριωτική εταιρεία που «αγαπά το Κομμουνιστικό Κόμμα» θα επιδιώξει να είναι η AstraZeneca στην Κίνα, όπως δήλωσε ο παγκόσμιος εκτελεστικός αντιπρόεδρος της εταιρείας την Παρασκευή.

Ο Wang Lei έκανε τα σχόλια αυτά σε εκδήλωση στην ανατολική πόλη Wuxi της Κίνας, την οποία επέλεξε η βρετανοσουηδική εταιρεία για να γιορτάσει τα 30 χρόνια λειτουργίας της στην Κίνα, σύμφωνα με άτομο που γνωρίζει το θέμα και φωτογραφίες που μοιράστηκε με το Reuters.

Δίνουν όρκους πίστης

Ενώ πολλές τοπικές εταιρείες έχουν τα τελευταία χρόνια υποσχεθεί δημοσίως πίστη στο κυβερνών Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα, καθώς ο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ ενίσχυσε τον ρόλο του κόμματος σε όλη την κινεζική κοινωνία και οικονομία, τέτοια μηνύματα εξακολουθούν να είναι ασυνήθιστα από ξένες εταιρείες.

«Χτίστε μια τοπική, πολυεθνική εταιρεία που αγαπά το Κομμουνιστικό Κόμμα και αγαπά τη χώρα», είπε ο Γουάνγκ στην παρουσίασή του σε ένα ακροατήριο μερικών εκατοντάδων συμμετεχόντων, με τις λέξεις να αναβοσβήνουν στην οθόνη πίσω του.

Τα σχόλια έρχονται την ώρα που η AstraZeneca αυξάνει τη βαρύτητα που δίνει στην Κίνα, με μια επένδυση 450 εκατομμυρίων δολαρίων για την κατασκευή εργοστασίου παραγωγής εισπνευστικών συσκευών. Πέρυσι, η Κίνα αντιπροσώπευε το 13% των συνολικών πωλήσεων της AstraZeneca, με την εταιρεία να αποτελεί τη μεγαλύτερη φαρμακοβιομηχανία της χώρας. Να σημειωθεί πως η AstraZeneca plc είναι βρετανοσουηδικών συμφερόντων και έχει έδρα στo τμήμα Βιοϊατρικής του πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ, στην Αγγλία ενώ απασχολεί πάνω από 70.000 υπαλλήλους σε όλο τον κόσμο.

Η καταστολή των εταιρειών συμβούλων

Από τότε που η Κίνα άρχισε να ανοίγει εκ νέου τα σύνορά της νωρίτερα φέτος, μετά το τέλος της τριετούς πολιτικής μηδενικής covid, πολλοί επικεφαλής ξένων εταιρειών – μεταξύ των οποίων ο διευθύνων σύμβουλος της AstraZeneca Pascal Soriot και ο Tim Cook της Apple – επισκέφθηκαν τη χώρα για να τονίσουν τη δέσμευσή τους στην Κίνα.

Όμως, η πρόσφατη καταστολή των εταιρειών παροχής συμβούλων και δέουσας επιμέλειας από τις κινεζικές αρχές προκαλεί νευρικότητα στις ξένες εταιρείες.