Στο φως της δημοσιότητας έφερε για τα καλά τον αντιπρόεδρο της Berkshire Hathaway, Γκρέγκ Έιμπελ, η τελευταία γενική συνέλευση της εταιρείας. Στο «Γούντστοκ του καπιταλισμού», όπως έχει συνηθίσει να αποκαλείται η συνέλευση αυτή των μετοχών της πιο πετυχημένης ίσως επενδυτικής στον κόσμο που ίδρυσε ο Ουόρεν Μπάφετ, πολλοί ήταν εκείνοι που θέλησαν να σφίξουν το χέρι το Έιμπελ, όχι τυχαία.

Όταν ο 92χρονος πλέον Μπάφετ αποφασίσει να αποχωρήσει, κάτι που δεν είναι γνωστό ακόμη το πότε θα γίνει, ο Έιμπελ θα κληθεί να διαχειριστεί εκείνος επενδύσεις και στοιχεία ενεργητικού ύψους άνω των 700 δις δολαρίων της Berkshire, ποσό που ξεπερνά το ΑΕΠ αρκετών χωρών στον κόσμο.

Ο Έιμπελ

Ο 60χρονος -ειδικός κυρίως σε θέματα ενέργειας- Έιμπελ κατέχει από το 2018 τη θέση του αντιπροέδρου της Berkshire με καθήκοντα να επιβλέπει ορισμένες από τις πιο σημαντικές δραστηριότητες της εταιρείας, όπως είναι η διαχείριση των σιδηροδρόμων BNSF και του ενεργειακού βραχίονα Berkshire Hathaway Energy. Επίσης επιβλέπει επενδύσεις στο λιανικό εμπόριο και γενικότερα επενδύσεις για ότι δεν σχετίζεται με ασφάλειες για τις οποίες υπάρχει άλλο στέλεχος της Berkshire.

Μπορεί ο Μπάφετ να παραμένει ακόμη στα ηνία της μητρικής εταιρείας συμμετοχών, αλλά υπάρχουν εδώ και αρκετό καιρό τα ερωτήματα σχετικά με το πόσο καιρό ακόμη ο ίδιος και το δεξί του χέρι, ο 99χρονος Τσάρλι Μάνγκερ, θα μπορούν να διευθύνουν την Berkshire Hathaway.

Το όνομά του άρχισε να συζητείται το 2021 ως πιθανός διάδοχος του Μπάφετ στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου αλλά φέτος ο γκουρού των επενδύσεων αναφέρθηκε ξανά ευθέως στο θέμα.

Ο Μπάφετ είπε στους μετόχους ότι ο Έιμπελ είχε αποδείξει πόσο καλός διαχειριστής κεφαλαίων είναι και ότι δεν έχει εξετάσει άλλη εναλλακτική για να ηγηθεί της εταιρείας. «Δεν έχω δεύτερη επιλογή», είπε ο Μπάφετ. «Αν συνέβαινε κάτι στον Γκρεγκ, θα έλεγα στους διευθυντές ότι υπάρχει πρόβλημα», συμπλήρωσε.

«Κάνει όλη τη δουλειά…»

Όπως είπε για τον Έιμπελ ο Μπάφετ αστειευόμενος, εκείνος κάνει όλη τη δουλειά κι εγώ κερδίζω τις υποκλίσεις – είναι ακριβώς αυτό που ήθελα». «Ξέρει περισσότερα για τα άτομα, την εταιρεία, τα έχει περάσει όλα… Δεν με έχουν δει στο BNSF Railroad για 10, 12 χρόνια ή κάτι τέτοιο», συμπλήρωσε ο Μπάφετ.

Στη φετινή ετήσια γενική συνέλευση στην Όμαχα οι παρευρισκόμενοι μέτοχοι της Berkshire είχαν την ευκαιρία να μάθουν περισσότερα για τον άνθρωπο τον οποίο ο Μπάφετ έχει παρουσιάσει ως επικρατέστερο διάδοχό του όταν θα έλθει η ώρα να αποχωρήσει.

Μόλις πέρσι, στην ίδια γενική συνέλευση της Berkshire ο Έιμπελ είχε κρατήσει πολύ χαμηλό προφίλ. Όμως φέτος ο άνθρωπος που αναμένεται να ηγηθεί του ομίλου ετερογενών δραστηριοτήτων με ενεργητικό άνω των 700 δισεκατομμυρίων δολαρίων είχε την ευκαιρία να συναντήσει και να φωτογραφηθεί μαζί με δεκάδες μετόχους και άλλους παρευρισκομένους οι οποίοι έσπευσαν να του μιλήσουν και να φωτογραφηθούν μαζί του.

Ενέργεια

Ο Έιμπελ είναι μεταξύ άλλων γνωστός για τη μεγάλη του εμπειρία στον κλάδο της ενέργειας. Η Berkshire απέκτησε την MidAmerican Energy το 1999 και ο Abel έγινε διευθύνων σύμβουλος της MidAmerican Energy το 2008, έξι χρόνια πριν μετονομαστεί σε Berkshire Hathaway Energy, το 2014.

Το 2022 η Berkshire ζήτησε να επενδυθούν σχεδόν 4 δισεκατομμύρια δολάρια για την παραγωγή περισσότερης αιολικής και ηλιακής ενέργειας στην Αϊόβα των ΗΠΑ. Ταυτόχρονα ο όμιλος ετερογενών δραστηριοτήτων έχει αυξήσει δραματικά τις επενδύσεις του σε δύο παραδοσιακές εταιρείες ενέργειας, την Occidental Petroleum και την Chevron.

πηγή: ot.gr