Στην κορυφή της Ευρωπαϊκής Ενωσης με τις χώρες όπου ένα σημαντικό ποσοστό εργαζομένων εργάζεται ακόμα και πάνω από 49 ώρες την εβδομάδα, φιγουράρει η Ελλάδα με βάση τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η στατιστική υπηρεσία της ΕΕ, Eurostat, για το 2022.

Ειδικότερα, στην Ευρωπαϊκή Ένωση, το 7% των απασχολουμένων εργάζονταν πολλές ώρες, δηλαδή 49 ώρες ή και περισσότερες την εβδομάδα, στην κύρια εργασία τους το 2022. Προφανώς στην συγκεκριμένη στατιστική δεν υπολογίζονται οι ώρες εργασίας από πιθανή δεύτερη εργασία, κάτι πολύ σύνηθες και στη χώρα μας.

ΕΕ: Οι μισθοί αυξήθηκαν κατά 4,4% το 2022 – Τι έγινε στην Ελλάδα

Πρώτη θέση στην υπερεργασία

Η Ελλάδα καταλαμβάνει την πρώτη θέση της σχετικής λίστας των χωρών – μελών της ΕΕ με το 12,6 των εργαζομένων να δηλώνουν ότι εργάζονται για πάνω από 49 ώρες την εβδομάδα, ακολουθούμενη από τη Γαλλία (10,2%) και την Κύπρο (9,7%).

Αντίθετα, τα χαμηλότερα ποσοστά υπερεργασίας καταγράφηκαν στη Βουλγαρία (0,7%), τη Λιθουανία (0,8%) και τη Λετονία (1,3%). Πρώτη στην πανευρωπαϊκή κατάταξη είναι η Ισλανδία με 13,5%.

Υψηλότερο είναι το σχετικό ποσοστό στους αυτοαπασχολούμενους, καθώς πολλές ώρες εργάστηκε το 30% του συνόλου των αυτοαπασχολούμενων σε σύγκριση με τους μισθωτούς (4% του συνόλου των εργαζομένων).

Επιπλέον, οι πολλές ώρες εργασίας ήταν πιο συχνές μεταξύ των ειδικευμένων εργαζομένων στη γεωργία, τη δασοκομία και την αλιεία (28% των συνολικών ειδικευμένων εργαζομένων στη γεωργία, τη δασοκομία και την αλιεία) και τους διευθυντές (24%) σε σύγκριση με οποιαδήποτε άλλη μεγάλη επαγγελματική ομάδα (σε όλες το σχετικό ποσοστό ήταν λιγότερο από 8%) .