Μετά από την αδιαθεσία που ένιωσε κατά την διάρκεια συνέντευξης του, ο Ταγίπ Ερντογάν ακύρωσε την Τετάρτη όλες τις δημόσιες εμφανίσεις του. Από ότι φαίνεται, τα προβλήματα συνεχίζονται, καθώς ο πρόεδρος αποφάσισε να μην παραστεί σήμερα στα προγραμματισμένα εγκαίνια μιας γέφυρας στα Άδανα, στη νότια Τουρκία, σύμφωνα με τον προεδικό ιστότοπο.

Εντούτοις θα συμμετάσχει στα εγκαίνια μέσω τηλεδιάσκεψης από το γραφείο του. Ο Ερντογάν σπάνια παραλείπει να παραστεί σε εγκαίνια υποδομών, μέσω των οποίων προωθεί την εκστρατεία του για να επανεκλεγεί στις προεδρικές εκλογές της 14ης Μαΐου. Χθες, Τετάρτη, δεν παρέστη στα εγκαίνια μιας σιδηροδρομικής γραμμής για αμαξοστοιχίες υψηλής ταχύτητας στην Άγκυρα.

«Έχει γαστρεντερίτιδα»

Από ιογενή γαστρεντερίτιδα φαίνεται πως πάσχει ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σύμφωνα με όσα είπε ο υπουργός Υγείας, Fahrettin Koca, επιχειρώντας να βάλει τέλος στις φήμες για την υγεία του Τούρκου προέδρου που… οργίαζαν μετά την κατάρρευσή του on air την Τρίτη.

Πριν από την δήλωση του υπουργού υγείας, τα σενάρια για επιδείνωση της υγείας του μόλις λίγες εβδομάδες πριν από τις εκλογές στην Τουρκία, έδιναν και έπαιρναν. Τουρκικά ΜΜΕ έκαναν λόγο ακόμα και για έμφραγμα του μυοκαρδίου καθώς ο Ερντογάν ακύρωσε όλες τις προεκλογικές του εμφανίσεις την Τετάρτη αλλά και την Πέμπτη (27.04).

Πανικός από την live κατάρρευση του Ερντογάν

Σάλος προκλήθηκε στην Τουρκία από την αδιαθεσία που αισθάνθηκε ο Ερντογάν on air, κατά τη διάρκεια συνέντευξης του στο KANAL 7. Ξαφνικά, λοιπόν, ακούστηκαν φωνές «ω, Θεέ μου» εντός του προεδρικού μεγάρου, με τον δημοσιογράφο να ζητά άμεσα διαφημιστικό διάλειμμα και το πρόγραμμα να διακόπτεται απότομα.

Στο βίντεο που ακολουθεί, φαίνεται ο δημοσιογράφος να κοιτάζει τον Τούρκο πρόεδρο και να σηκώνεται από τη θέση του εμφανώς ανήσυχος. Υστερα από περίπου δέκα λεπτά, ο Ταγίπ Ερντογάν εμφανίστηκε ξανά, ζήτησε συγγνώμη από τους τηλεθεατές και ανέφερε πως αντιμετώπιζε στομαχική διαταραχή λόγω της κόπωσης από τον προεκλογικό αγώνα. Η συνέντευξη του προέδρου της Τουρκίας ολοκληρώθηκε εντός ολίγων λεπτών καθώς ήταν εμφανώς καταβεβλημένος.

«Θα ξεκουραστώ στο σπίτι»

«Σήμερα θα ξεκουραστώ στο σπίτι, ύστερα από σύσταση των γιατρών μου» ανέφερε ο Ερντογάν σε ανάρτησή του στο Twitter.

«Θα ήθελα να ευχαριστήσω κάθε μέλος του ευγενούς μου έθνους, κάθε έναν από τους αδελφούς και τις αδελφές μου, που μετέφεραν τις ευχές και τις προσευχές τους για τη μικρή ταλαιπωρία που είχα κατά τη διάρκεια της εκπομπής λόγω της πολυάσχολης δουλειάς μου. Σήμερα θα ξεκουραστώ στο σπίτι μετά από τις συμβουλές των γιατρών μας. Δυστυχώς, δεν θα μπορέσουμε να βρεθούμε σήμερα μαζί με τα αδέρφια μου από το Kırıkkale, το Yozgat και το Sivas.

Ο Αντιπρόεδρος Φουάτ Οκτάι θα συμμετάσχει το προεκλογικό μας πρόγραμμα. Με την άδεια του Θεού θα συνεχίσουμε το πρόγραμμά μας από αύριο. Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για να φέρουμε το αγαπημένο μας έθνος στους στόχους του αιώνα της Τουρκίας. Με την ευκαιρία αυτή εύχομαι σε όλους τους πολίτες μου υγεία, ειρήνη και χαρά» γράφει στην ανάρτησή του ο Τούρκος πρόεδρος.

Η επέμβαση για καρκίνο και η επιληψία

Παρά τις αδιάκοπες προσπάθειες της κυβέρνησης Ερντογάν, να πείσει ότι τα όσα λέγονται και γράφονται δεν είναι παρά ανυπόστατες φήμες, στην Τουρκία και στον έξω κόσμο κυρίαρχη είναι πια η αίσθηση ότι κάτι δεν πάει καθόλου καλά με την υγεία του Τούρκου προέδρου.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Nordic Monitor, ο τούρκος πρόεδρος έχει υποβληθεί παλαιότερα σε εγχείρηση για αφαίρεση καρκινικού όγκου, ενώ πάσχει και από επιληψία. Όπως αναφέρεται, αυτή η άσχημη κατάσταση στην υγεία του Ερντογάν ίσως εξηγεί και την κάποιες φορές ασταθή συμπεριφορά του, τα ξεσπάσματα οργής του και τις αντικρουόμενες θέσεις του οι οποίες μπερδεύουν πολλούς εξωτερικούς παρατηρητές.

Επικαλούμενο έγγραφα που, όπως υποστηρίζει, επιβεβαιώνουν την αλήθεια τω ισχυρισμών του, ο ερευνητικός ιστότοπος αναφέρει ότι στις 26 Νοεμβρίου 2011 -σε ηλικία 57 ετών- ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υποβλήθηκε σε πολύωρο χειρουργείο στην Κωνσταντινούπολη. Το 2012 ακολούθησε και δεύτερη εγχείρηση.