Ο Διευθύνων Σύμβουλος της SEAT και CUPRA Γουέιν Γκρίφιθς, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου για το νέο Tavascan έδωσε το στίγμα για το καινοτόμο ηλεκτρικό αυτοκίνητο που είναι έτοιμο να ξεκινήσει την εμπορική του καριέρα. «Θέλαμε να παρουσιάσουμε ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο που να είναι ορθολογικό όσον αφορά τη βιωσιμότητα, αλλά με εξαιρετική σχεδίαση, σέξι και με συναίσθημα, που δεν μοιάζει με κανένα άλλο. Ήμασταν έτοιμοι να αμφισβητήσουμε το status quo και να προκαλέσουμε τον κόσμο. Και η απάντηση ήταν το CUPRA Tavascan Concept, που είχε μεγάλη απήχηση, όχι μόνο με την εντυπωσιακή εξωτερική του σχεδίαση, αλλά κυρίως με το εσωτερικό του, όπου η «σπονδυλική στήλη» και ο ιδιαίτερος φωτισμός είναι από μόνα τους εκθαμβωτικά.» Και για την Cupra το νέο μοντέλο είναι ένα όνειρο που γίνεται πραγματικότητα, παρόλο που η πρώτη εμφάνιση πραγματοποιήθηκε πριν από τέσσερα χρόνια στην έκθεση αυτοκινήτου της Φρανκφούρτης.

Το νέο μοντέλο είναι σχεδιασμένο στην Βαρκελώνη ενώ η παραγωγή του θα γίνεται στην Κίνα και στο εργοστάσιο της εταιρείας που υπολογίζει ότι κάθε χρόνο να παράγονται 50.000 αυτοκίνητα. Το νέο Tavascan θα ξεκινήσει την εμπορική του καριέρα το 2024.

Το νέο ηλεκτρικό των Ισπανών θα καταχθεί στην κατηγορία των SUV με αρκετές δόσεις από κουπέ. Το μήκος του αγγίζει τα 4,66 μέτρα και σύμφωνα με τη φίρμα πατάει στη νέα πλατφόρμα του γκρουπ VW, την πλατφόρμα ηλεκτρικών οχημάτων MEB . 

Σε πολλά σημεία του μοντέλου γίνεται χρήση ανακυκλώσιμων υλικών , όπως στο μπάκετ καθίσματα, που χρησιμοποιούνται βιώσιμα υλικά,  από  90% ανακυκλωμένο πολυεστέρα και 50% ανακυκλωμένες μικροΐνες. Στο εσωτερικό τυο Tavascan  ο οδηγός ενημερώνεται από ένα σύστημα πολυμέσων που είναι τοποθετημένο στην «αιωρούμενη» κεντρική οθόνη των 15 ιντσών αλλά και μια δεύτερη 5,3 ιντσών.

Το νέο μοντέλο θα προσφέρεται σε δύο εκδόσεις με το σύνολο να αποτελείται από δύο ηλεκροκινητήρες σε δύο εκδόσεις απόδοσης, 286 και 340 ίππων. 

Η ενέργεια αποθηκεύεται στην  μπαταρία ιόντων λιθίου των 77 kWh που του χαρίζει την …απλόχερη αυτονομία των550 χιλιομέτρων, ενώ μπορεί να φορτίζει με 100 χιλιόμετρα αυτονομίας μέσα σε επτά λεπτά!