Ο ευρωβουλευτής Αλέξης Γεωργούλης καταγγέλλεται για βαριά ποινικά αδικήματα που αφορούν κακοποιητική συμπεριφορά σε βάρος Ελληνίδας νομικού που δραστηριοποιείται στις Βρυξέλλες.

Σάλο σε Αθήνα και Βρυξέλλες προκαλεί η υπόθεση του ανεξάρτητου πλέον, προερχόμενου από τον ΣΥΡΙΖΑ, ευρωβουλευτή, Αλέξη Γεωργούλη, ο οποίος βρίσκεται αντιμέτωπος, σύμφωνα με πληροφορίες από τις βελγικές Αρχές, με καταγγελίες για βαριά ποινικά αδικήματα.

Η Άννα Ροκοφύλλου, υποψήφια βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, η Βάσια Αναστασίου, υποψήφια βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, και ο Νίκος Κορογιαννάκης, δικηγόρος στις Βρυξέλλες, ήταν καλεσμένοι της εκπομπής «Κοινωνία Ώρα MEGA» και μίλησαν για την υπόθεση του Αλέξη Γεωργούλη.

Ο Νίκος Κορογιαννάκης θέτοντας το ισχύον νομικό πλαίσιο της υπόθεσης, απάντησε γιατί υπήρξε καθυστέρηση εκ μέρους των βελγικών αρχών: «Πραγματικά δεν γίνεται να γνωρίζουμε γιατί καθυστέρησαν τόσο πολύ».

Σε αυτή την φάση της προανάκρισης ο ανακριτής δεν είναι υποχρεωμένος να παραδώσει την δικογραφία

Στις φήμες ότι σήμερα μάλλον θα μπορούν οι δικηγόροι του Αλέξη Γεωργούλη να λάβουν αντίγραφο της δικογραφίας ο δικηγόρος στις Βρυξέλλες ξεκαθάρισε ότι στο συγκεκριμένο στάδιο που βρίσκεται η υπόθεση δεν είναι υποχρεωμένος ο ανακριτής να δώσει την δικογραφία.

«Σε αυτή τη φάση της προανάκρισης ο ανακριτής δεν είναι υποχρεωμένος να παραδώσει την δικογραφία και συνήθως δεν το κάνει. Συνήθως, πριν την πρώτη ακρόαση του ενδιαφερομένου, καθώς δεν έχει ασκηθεί ακόμα ποινική δίωξη, ο ανακριτής έχει δικαίωμα να μην την παραδώσει τη δικογραφία».

Σε ερώτηση προς τον κ. Κορογιαννάκη όταν η καταγγελία σε βάρος του κ. Γεωργούλη έγινε επώνυμα αν είχε δικαίωμα να ενημερωθεί απάντησε: «Από πλευράς δικονομικής, δεν υπάρχει υποχρέωση των ανακριτών αρχών να ενημερώσουν τον καταγγελλόμενο. Επίσημη ενημέρωση μπορεί να μην υπήρχε από τις εισαγγελικές αρχές».

Κατόπιν ο κ. Κορογιαννάκης αναφέρθηκε στο γεγονός ότι διέρρευσε η ταυτότητα της καταγγέλλουσας: «Το ήξεραν οι αρχές, το ήξερε ο ίδιος και η ίδια. Αυτά τα πράγματα διαρρέουν συχνά από προσωπικές συζητήσεις».

Η Άννα Ροκοφύλλου για το περιστατικό σχολίασε ότι δεν είναι παρενόχληση, είναι ένα περιστατικό έμφυλης βίας.

«Στο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να μας πουν πώς το έμαθαν»

«Πρέπει να το πούμε όπως είναι, σέβομαι το τεκμήριο της αθωότητας, αλλά είναι μία καταγγελία για έμφυλη βία, κακοποίηση και βιασμό. Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να μας πει πώς το έμαθε. Κατά την γνώμη μου το κουκουλώσανε. Είναι τρομερά σοβαρό αυτό, δεν είναι παρενόχληση, δεν είναι «metoo», είναι ένα περιστατικό έμφυλης βίας» τόνισε η κα Ροκοφύλλου.

Και συμπλήρωσε: «Το δεύτερο σοβαρό, είναι το πώς βγήκε στη δημοσιότητα το όνομα του θύματος και ποιος το έβγαλε. Εγώ θεωρώ ότι το έβγαλε η πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ. Το τρίτο θέμα είναι όντας ένας ευρωβουλευτής, ο οποίος στην κοινωνία μας πρέπει να αποτελεί πρότυπο, κάνει κάτι τέτοιο, αυτό είναι από μόνο του τραγικό».

Η Βάσια Αναστασίου, υποψήφια βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, μίλησε για το πότε της γνωστοποιήθηκε το περιστατικό: «Η κα Χρονοπούλου αποφάσισε πολύ γενναία τρία χρόνια να κινηθεί θεσμικά. Δεν γνώριζε κανείς, ούτε η ίδια η οικογένειά της, πέραν των δικηγόρων της, τι της έχει συμβεί».

«Η κα Χρονοπούλου είναι μία εξαιρετική συνάδελφος και γενναία γυναίκα»

Στην συνέχεια η κα Αναστασίου μίλησε για την καταγγέλλουσα, καθώς την γνωρίζει: «Την γνωρίζω, είναι μία εξαίρετη συνάδελφος, ένα εξαιρετικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ και μία γενναία γυναίκα. Έχουμε μια καταγγελία που έγινε πριν από τρία χρόνια, και αυτό για όσους επιχειρούν να διαρρεύσουν ότι έγινε τώρα. Όχι ότι αν είχε συμβεί τώρα μία γυναίκα δεν μπορεί να το καταγγείλει, και χθες και σήμερα και πάντα καταγγέλλουμε κακοποιητικές συμπεριφορές».

Κατόπιν η κα Αναστασίου σχολίασε την ανακοίνωση του Αλέξη Γεωργούλη: «Ένα χυδαίο σχόλιο περί σκοπιμότητας, γιατί είδα την ανάρτηση του κ. Γεωργούλη και μιλάει για σκοπιμότητα. Ο κ. Γεωργούλης ψεύδεται επί της αρχής, γιατί γνωρίζει πολύ καλά ότι είναι μία καταγγελία που έχει κατατεθεί από το 2020 κι έχει ονομαστικοποιηθεί, τέσσερις μήνες μετά».

Η ποινή για τον βιασμό στο Βέλγιο είναι μεταξύ 5 με 10 έτη

Καταλήγοντας, ο Νίκος Κορογιαννάκης αναφέρθηκε πού θα δικαστεί η υπόθεση, αλλά και τι ποινές προβλέπονται.

«Θα δικαστεί στις Βρυξέλλες, στον τόπο τον οποίο έγινε το ποινικό αδίκημα, από τα βελγικά δικαστήρια και σύμφωνα με τον βελγικό νόμο. Η ποινή για τον βιασμό στο Βέλγιο είναι μεταξύ 5 με 10 έτη ανάλογα με τις επιβαρυντικές ή ελαφρυντικές καταστάσεις».