Χάκερ που δρουν για λογαριασμό της Ρωσίας σχεδιάζουν να «επηρεάσουν ή να καταστρέψουν» βασικές υποδομές, ανακοίνωσε η βρετανική κυβέρνηση, η οποία παραδέχεται ότι τα επίπεδα κυβερνοασφάλειας παραμένουν ανεπαρκή.

Το βρετανικό  Εθνικό Κέντρο Κυβερνοασφάλειας εξέδωσε προειδοποίηση προς τις εταιρείες ηλεκτρισμού, ύδρευσης και άλλων υποδομών, αναφέρει την Πέμπτη το Associated Press.

 Ο ρόλος της Wagner

Η απειλή δεν προέρχεται μόνο από τον κυβερνοστρατό της Ρωσίας αλλά και από ομάδες χάκερ που τη στηρίζουν χωρίς να συνδέονται άμεσα με το Κρεμλίνο, δήλωσε ο υπουργός Όλιβερ Ντάουντεν. Πρόκειται για το ηλεκτρονικό αντίστοιχο της Wagner, της ρωσικής ομάδας μισθοφόρων που πολεμά στην Ουκρανία, είπε.

«Η αποκάλυψη της ύπαρξης αυτής της απειλής δεν είναι κάτι που κάνουμε ελαφρά την καρδία», είναι όμως απαραίτητη προκειμένου «να κατανοήσουν οι εταιρείες τον κίνδυνο που διατρέχουν και να λάβουν βήματα για να υπερασπιστούν τους εαυτούς τους και τη χώρα» δήλωσε ο Ντάουντεν σε συνέδριο κυβερνοασφάλειας στο Μπέλφαστ.

Σύμφωνα με το Εθνικό Κέντρο Κυβερνοασφάλειας, το οποίο υπάγεται στην υπηρεσία πληροφοριών GCHQ, καθώς ο πόλεμος συνεχίζεται οι χάκερ ενδέχεται να επεκτείνουν το πεδίο των επιχειρήσεών τους από την Ουκρανία στην ευρύτερη Δύση.

Η επικεφαλής του κέντρου Λίντι Κάμερον απηύθυνε επίσης προειδοποίηση για την «δραματική άνοδο της Κίνας ως τεχνολογική υπερδύναμη».

Η Κίνα είναι μια απειλή που «καθορίζει την εποχή μας» είπε η Κάμερον στο Sky News. «Η κλίμακα και η ταχύτητα της φιλοδοξίας και της τεχνολογίας τους είναι κάτι που όλοι εδώ στο συνέδριο πρέπει να λάβουν σοβαρά υπόψη».