Αντιδράσεις και απογοήτευση στο πρόσωπο του αρχηγού του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) Μάνφρεντ Βέμπερ φαίνεται να προκάλεσε η έφοδος της βελγικής αστυνομίας στα κεντρικά γραφεία του ΕΛΚ την Τρίτη 4 Απριλίου στις Βρυξέλλες

Υπενθυμίζεται ότι η έφοδος έγινε για υποτιθέμενο σκάνδαλο με τον πρώην σύμβουλο του Βέμπερ, όπως ανέφερε η EURACTIV με τις αρχές να ελέγχουν υπολογιστές και ζητώντας έγγραφα σχετικά με μια συνεχιζόμενη έρευνα για φερόμενη διαφθορά κατά την προεκλογική εκστρατεία του 2019. Στο επίκεντρο των ερευνών βρίσκεται ο Χριστιανοδημοκράτης (CDU) Mario Voigt, ο διευθυντής ψηφιακής εκστρατείας του Μάνφρεντ Βέμπερ.

Όπως είπε στην EURACTIV μέλος του ΕΛΚ «ό,τι ζήτησε η βελγική αστυνομία, δόθηκε». Το ΕΛΚ προσπάθησε να υποβαθμίσει το θέμα, ωστόσο «ο Voigt ήταν προσωπική επιλογή του Βέμπερ», είπε μια πηγή του ΕΛΚ στη EURACTIV προσθέτοντας ότι «τίποτα δεν θα μπορούσε να περάσει χωρίς το πράσινο φως του Voigt κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας».

Η ίδια πηγή πρόσθεσε ότι ο Voigt έχει επίσης προσωπικούς δεσμούς με τον Udo Zolleis, τον σημερινό επικεφαλής της μονάδας στρατηγικής του ΕΛΚ και το δεξί χέρι του Βέμπερ. «Ο Βέμπερ θα έχει πολιτικό κόστος εξαιτίας αυτής της ιστορίας», πρόσθεσε η πηγή.

Επιφυλακτικός στο Κατάργκεϊτ

Ως ηγέτης του Κόμματος και της Ομάδας του ΕΛΚ, ο Βέμπερ ήταν επιφυλακτικός σχετικά με το σκάνδαλο Κατάργκεϊτ, στο οποίο μέχρι στιγμής εμπλέκονται μόνο σοσιαλιστές πολιτικοί.

Η πρότασή του στα μέλη του μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου ήταν να υιοθετήσουν μια προσέγγιση «περιμένω και βλέπουμε» παρά τις εκκλήσεις για «επίθεση» κατά της σοσιαλιστικής ομάδας. Ωστόσο, ο γενικός γραμματέας του ΕΛΚ Θανάσης Μπακόλας είπε δημόσια ότι το Κατάργκεϊτ ήταν «σοσιαλιστικό πρόβλημα».

Από την Πολωνία μέχρι την Ιταλία η δυσαρέσκεια

Σύμφωνα με τη EURACTIV η επιδρομή ήρθε να προστεθεί στην ήδη αυξανόμενη απογοήτευση γύρω από τον Weber και τις επιλογές του. Το αίσθημα αίσθημα δυσαρέσκειας είναι ιδιαίτερα έντονο μεταξύ των κεντροδεξιών κομμάτων ενόψει των εκλογών στις χώρες τους, όπως η πολωνική αντιπροσωπεία που αντιμετωπίζει μια σκληρή μάχη ενάντια στο κόμμα Νόμος και Δικαιοσύνη (PiS) που ανήκει στην ομάδα των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών.

Μια συνεδρίαση του προεδρείου του ΕΛΚ έχει προγραμματιστεί για την επόμενη εβδομάδα στη Βαρσοβία και η πολωνική κεντροδεξιά είναι ήδη δυσαρεστημένη από την κίνηση του Βέμπερ να δημιουργήσει πολιτικές γέφυρες με το κόμμα των Αδελφών της Ιταλίας του Ιταλού πρωθυπουργού Τζόρτζια Μελόνι. Στην Ιταλία, το Η Forza Italia του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, εταίρος συνασπισμού της κυβέρνησης Μελόνι, είναι εξοργισμένο με τον Βέμπερ που αποφάσισε να ακυρώσει μια κομματική συνάντηση στη Νάπολη αυτό το καλοκαίρι μετά την «επίθεση» του Μπερλουσκόνι στον Ουκρανό Πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Οι φήμες στο ΕΛΚ υποδηλώνουν ότι η χθεσινή επιδρομή μπορεί να βλάψει τα πιθανά σχέδια του Βέμπερ να διεκδικήσει την Προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και να δώσει στην Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ένα σαφές πλεονέκτημα, καταλήγει το ρεπορτάζ της EURACTIV.