Τα άτομα με κοινωνικό άγχος μπορεί να ωφεληθούν από τη θεραπεία ενσυνειδητότητας (mindfulness) σε συνδυασμό με την έκθεση σε οσμές από τον ιδρώτα των άλλων, σύμφωνα με μελέτη, όπως γράφει η theguardian.com.

Η προσέγγιση θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί στη θεραπεία των παθήσεων ψυχικής υγείας, όπου οι άνθρωποι ανησυχούν υπερβολικά για τη συμμετοχή τους σε κοινωνικές καταστάσεις, όπως προτάθηκε.

Η επικεφαλής ερευνήτρια Elisa Vigna, του Ινστιτούτου Καρολίνσκα στη Στοκχόλμη της Σουηδίας, εξήγησε ότι η ψυχική κατάσταση ενός ατόμου προκαλεί την παραγωγή μορίων (ή χημικών σινιάλων) στον ιδρώτα που επικοινωνούν μια συναισθηματική κατάσταση και προκαλούν αντίστοιχες αντιδράσεις σε άλλους ανθρώπους.

«Τα αποτελέσματα της προκαταρκτικής μας μελέτης δείχνουν ότι ο συνδυασμός αυτών των χημειοσημάτων με τη θεραπεία της ενσυνειδητότητας φαίνεται να παράγει καλύτερα αποτελέσματα στη θεραπεία του κοινωνικού άγχους από ό,τι μπορεί να επιτευχθεί μόνο με τη θεραπεία της ενσυνειδητότητας μόνο» δήλωσε η ίδια.

Την ιδρώνουν τη φανέλα

Η μελέτη – η οποία παρουσιάζεται αυτή την εβδομάδα στο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Ψυχιατρικής στο Παρίσι – περιλάμβανε τη συλλογή ιδρώτα από εθελοντές και στη συνέχεια την έκθεση ασθενών που βρίσκονταν σε θεραπεία για κοινωνικό άγχος σε αυτά τα χημικά σινιάλα, που εξήχθησαν από αυτά τα δείγματα.

Τα δείγματα συλλέχθηκαν από ανθρώπους που παρακολουθούσαν αποσπάσματα από ταινίες που επιλέχθηκαν για να προκαλέσουν συγκεκριμένες συναισθηματικές καταστάσεις, όπως φόβο ή ευτυχία. Περιλάμβαναν τις ταινίες Mr Bean’s Holiday και Sister Act, καθώς και ταινίες τρόμου όπως η The Grudge.

Αφού συγκεντρώθηκε ο ιδρώτας, οι ερευνητές συγκέντρωσαν 48 γυναίκες, οι οποίες έπασχαν όλες από κοινωνικό άγχος, και τις χώρισαν σε τρεις ομάδες των 16 ατόμων η καθεμία. Κατά τη διάρκεια δύο ημερών, όλες υποβλήθηκαν σε θεραπεία ενσυνειδητότητας για το κοινωνικό άγχος. Ταυτόχρονα, κάθε ομάδα εκτέθηκε στα δείγματα οσμών ή σε καθαρό αέρα.

Η μελέτη διαπίστωσε ότι οι γυναίκες που είχαν εκτεθεί στα δείγματα οσμών ανταποκρίθηκαν καλύτερα στη θεραπεία.

Οι ασθενείς που έκαναν μία θεραπευτική συνεδρία θεραπείας ενσυνειδητότητας μαζί με την έκθεση σε οσμές ανθρώπινου σώματος παρουσίασαν περίπου 39% μείωση των βαθμολογιών άγχους. Στην ομάδα που έλαβε μόνο τη θεραπεία παρατηρήθηκε 17% μείωση των βαθμολογιών άγχους μετά από μία συνεδρία θεραπείας.

Τι λένε οι μαρτυρίες

Η Vigna δήλωσε: «Μας εξέπληξε λίγο η διαπίστωση ότι η συναισθηματική κατάσταση του ατόμου που παράγει τον ιδρώτα δεν διέφερε στα αποτελέσματα της θεραπείας: ο ιδρώτας που παράγεται ενώ κάποιος ήταν χαρούμενος είχε την ίδια επίδραση με κάποιον που είχε τρομάξει από ένα κλιπ ταινίας.

»Έτσι, μπορεί να υπάρχει κάτι σχετικά με τα ανθρώπινα χημικά σινιάλα στον ιδρώτα γενικά που επηρεάζει την ανταπόκριση στη θεραπεία. Μπορεί να είναι ότι απλώς η έκθεση στην παρουσία κάποιου άλλου έχει αυτή την επίδραση, αλλά πρέπει να το επιβεβαιώσουμε αυτό».

Το εθνικό σύστημα υγείας της Βρετανίας περιγράφει το κοινωνικό άγχος ως μακροχρόνιο και συντριπτικό απέναντι στον φόβο για τις κοινωνικές καταστάσεις. Οι θεραπείες επί του παρόντος περιλαμβάνουν γνωστική συμπεριφορική θεραπεία (CBT) με θεραπευτή και αντικαταθλιπτικά φάρμακα.

Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι περίπου το 12,1% των ενηλίκων στις ΗΠΑ βιώνει κάποια στιγμή διαταραχή κοινωνικού άγχους.

*Με στοιχεία από  theguardian.com