Ο φετινός εορτασμός της 25ης Μαρτίου διεξάγεται στη σκιά της τραγωδίας των Τεμπών, δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μετά το πέρας της μεγάλης στρατιωτικής παρέλασης στην Αθήνα.

Η τραγωδία, συνέχισε, καθιστά απαραίτητο τον ουσιαστικό ιστορικό αναστοχασμό, μας δίνει την ευκαιρία να εμπνευστούμε από τους θριάμβους του έθνους, να διδαχθούμε από τις τραγωδίες σε αυτή τη μακρά πορεία του ελληνικού έθνους.

Η σημερινή ημέρα, συνέχισε ο πρωθυπουργός, είναι ημέρα γιορτής για τις ένοπλες δυνάμεις και πρόσθεσε πως «δεν πρέπει να ξεχνούμε ότι οι σημαντικοί πόροι που κατανέμονται στην εθνική άμυνα προέρχονται από το υστέρημα του ελληνικού λαού, είναι όμως απαραίτητοι για να διαφυλάξουμε εθνική ανεξαρτησία που είναι προϋπόθεση για την κοινωνική πρόοδο και την κοινωνική συνοχή».

«Χρόνια πολλά Ελληνίδες και Έλληνες, χρόνια πολλά Ελλάδα» κατέληξε ο κ. Μητσοτάκης.

Σακελλαροπούλου: Να φανούμε αντάξιοι των θυσιών των ηρωικών προγόνων μας

Μήνυμα σύμπνοιας και ομοψυχίας για να φανούμε αντάξιοι των θυσιών των ηρωικών προγόνων μας, αναλογιζόμενοι την ευθύνη μας απέναντι στην Ιστορία, έστειλε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου με τη δήλωσή της μετά την ολοκλήρωση της μεγάλης στρατιωτικής Παρέλασης για την Εθνική Επέτειο της 25ης Μαρτίου 1821 στο κέντρο της Αθήνας.

Ειδικότερα κατά την δήλωσή της η κυρία Σακελλαροπούλου ανέφερε: «Η 25η Μαρτίου 1821 αποτελεί ορόσημο για τον Ελληνισμό.

Ιστορική αφετηρία ενός δύσκολου και μακροχρόνιου αγώνα για ελευθερία και ανεξαρτησία, μετά από τετρακόσια χρόνια τουρκικού ζυγού, ημέρα εθνικής αναγέννησης και ανάτασης.

Με τη σημερινή, λαμπρή παρέλαση τιμάμε τη μνήμη των ηρωικών προγόνων μας και αναλογιζόμαστε την ευθύνη μας απέναντι στην ιστορία.

Χρέος μας, με σύμπνοια και ομοψυχία, να φανούμε αντάξιοι των θυσιών τους. Χρόνια πολλά!».

Νίκος Παναγιωτόπουλος: Διχασμένοι κινδυνεύουμε με τις πιο τραγικές ήττες

Από την πλευρά του, ο υπουργός Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος σημείωσε: «Λαμπρή εθνική γιορτή, εθνική και θρησκευτική, η πιο λαμπρή απ’ όλες. Αντλούμε δύναμη από το παράδειγμα των ηρώων του 1821, ότι όταν είμαστε ενωμένοι και συμφωνούμε στα βασικά, πετυχαίνουμε τις ενδοξότερες νίκες, όταν είμαστε διχασμένοι κινδυνεύουμε με τις πιο τραγικές ήττες και φέρνουμε στο μυαλό μας ότι οι ήρωες του 1821 που πέτυχαν την εθνική ανεξαρτησία ήταν απλά άνθρωποι με πίστη, αποφασιστικότητα και δίψα για την Ελευθερία. Άνθρωποι που δεν λογάριαζαν ούτε πόσοι ήταν οι Τούρκοι, ούτε ποιοι βαστούσαν τα κάστρα και τις πόλεις».