Στη νέα υπόθεση φρίκης και μαστροπείας που έχει έρθει στο φως με το 14χρονο κορίτσι, το οποίο διέμενε σε ίδρυμα φιλοξενίας ανηλίκων στη Νέα Σμύρνη και το οποίο έπεσε θύμα κυκλώματος που το εξέδιδε, αναφέρθηκε η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων αρμόδια για θέματα Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Δόμνα Μιχαηλίδου.

Η κυρία Μιχαηλίδου έκανε λόγο για «άλλη μια ασύλληπτη περίπτωση» και σημείωσε πως το κορίτσι πλέον βρίσκεται σε ασφαλές περιβάλλον. «Είναι σημαντικό να ξέρουμε ότι το κορίτσι είναι ασφαλές τώρα και έδωσε κατάθεση και έχει μεταβεί σε νοσοκομείο για εξετάσεις. Το κορίτσι είναι ασφαλές», είπε χαρακτηριστικά.

Επίσης η Δόμνα Μιχαηλίδου έκανε λόγο για μία πολύ δύσκολη δομή καθώς φιλοξενούνται έφηβα κορίτσια που έχουν βιώσει την κακοποίηση από το οικογενειακό περιβάλλον και παρά τις προσπάθειες των ειδικών, οι περιπτώσεις όπου τα κορίτσια φεύγουν είναι πολλές.

«Απαντήσεις για την υπόθεση περιμένουμε κι εμείς από την αστυνομία και την εισαγγελία. Στη συγκεκριμένη περίπτωση ενημερώθηκαν για τη φυγή της 14χρονης από την ειδικό παιδικής προστασίας μέσα από το Ίδρυμα και κατάφερε να εξαρθρώσει αυτό το κύκλωμα», είπε αρχικά η υφυπουργός μιλώντας στον ΑΝΤ1.

«Είναι μία δομή πολύ δύσκολη»

«Είναι μια δομή που φιλοξενεί έφηβα κορίτσια, μία δομή πολύ δύσκολη, που όλα της τα κορίτσια ζούσαν σε κακοποιητικό περιβάλλον και έχουν δεχθεί κακοποιήσεις από την οικογένειά τους και που προσπαθεί παρά πολύ με τους κοινοτικούς λειτουργούς, τους ψυχολόγους και τον παιδοψυχίατρο για να υποστηρίξει τα παιδιά αυτά», προσέθεσε.

Όπως είπε η κυρία Μιχαηλίδου «η καταγγελία έγινε μέσω της αδερφής της την Κυριακή και την ίδια ημέρα ενημερώθηκε και η αστυνομία και η εισαγγελία, τίποτα δεν κρύφτηκε κάτω από το χαλί» τονίζοντας ακόμα το πόσο δύσκολη είναι η διαχείριση τέτοιων περιστατικών κακοποιημένων εφήβων και της αποϊδρυματοποίησης.

«Είναι άλλη μία πολύ σκληρή υπόθεση που μας θυμίζει την  ανάγκη της αποϊδρυματοποίησης, η δομή αυτή είναι πιο καλοστελεχωμένη από ποτέ, με το καλύτερο κτιριολογικό από ποτέ, έχει υπεύθυνο παιδικής προστασίας και παρ’ όλ’ αυτά αυτή η περίπτωση δεν κατάφερε να αποτραπεί», εξήγησε.

«Η συγκεκριμένη δομή, πολύ συχνά αντιμετωπίζει εξαφανίσεις, κάθε φορά ενημερώνει την αστυνομία και την εισαγγελία και πράττονται τα δέοντα. Είναι μία δομή με πολύ δύσκολες περιπτώσεις, που μπορεί να μην φτάνει ένας μήνες, δύο μήνες, μπορεί να χρειάζονται και χρόνια ώστε να βοηθήσει τα κορίτσια να σταθούν στα πόδια τους. Δεν υπάρχει μαγική λύση. Δεν υπάρχει μαγικό ραβδί. Είναι κορίτσια που έχουν περάσει πάρα πολύ δύσκολα, προσπαθεί να τα στηρίξει τα παιδιά αλλά δεν είναι το πρώτο κορίτσι που φεύγει από τη δομή», είπε ακόμα η κυρία Μιχαηλίδου.

«Το κλείδωμα δεν είναι η λύση»

Ακόμα ανέφερε πως η εμπειρία έχει δείξει ότι δεν είναι λύση να κλειδώσεις αυτά τα παιδιά στο ίδρυμα. «Μία δομή εφήβων, δεν μπορεί να είναι κλειστή. Βεβαίως υπάρχει φύλακας, κοινωνικοί λειτουργοί, υπεύθυνοι παιδικής προστασίας, όμως τα παιδιά αυτά δεν μπορείς να τα κλειδώσεις. Τα παιδιά λένε ότι πάνε μία βόλτα και εν τέλει αν δεν γυρίσουν μετά από μία-δύο ώρες ενημερώνεται η αστυνομία και η εισαγγελία. Στις περιπτώσεις που δεν έχουν αφήσει παλαιότερα τα παιδιά να βγουν έξω και τα έχουν κλειδώσει, τότε είχαν περιπτώσεις αυτοτραυματισμού, είτε προσπαθούσαν να φύγουν με σοβαρά αποτελέσματα. Υπήρχε και μία περίπτωση παράλυσης ενός παιδιού», επεσήμανε.

«Το κλείδωμα δεν είναι η λύση, πρέπει να υποστηρίζονται τα παιδιά αυτά. Δεν υπάρχει κάποιο μαγικό ραβδί για να το λύσει αυτό», κατέληξε.