Εξελίξεις στη Βουλή για το θέμα των Τεμπών, καθώς η ΝΔ κατέθεσε αίτημα για συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας την ερχόμενη Δευτέρα. Σε αυτήν καλούνται ο παραιτηθείς υπουργός Κώστας Αχ. Καραμανλής, ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο Χρήστος Σπίρτζης και ο Γιώργος Γεραπετρίτης.

Όπως έγινε γνωστό ο Κώστας Καραμανλής επικοινώνησε με τον πρόεδρο της Βουλής, Κώστα Τασουλα με την οποία δήλωσε ότι είναι στη διάθεση της Επιτροπής

Σύμφωνα με γαλάζιες πηγές η παρουσία και του Χρυσοχοΐδη κρίνεται απαραίτητη καθώς βασικό αντικείμενο είναι η εξέταση της περιβόητης σύμβασης «717» για την τηλεδιοίκηση, η οποία ξεκίνησε με υπογραφή Χρυσοχοΐδη, φτάνοντας στο σήμερα που παραμένει μερικώς υλοποιημένη.

Κώστας Αχ. Καραμανλής: Η υποψηφιότητα που άναψε «φωτιές» στο πολιτικό σκηνικό – Τι λέει ο ίδιος

Ηδη τις προηγούμενες ημέρες το περιβάλλον Καραμανλή διεμήνυε ότι ο ίδιος θα τοποθετηθεί το προσεχές διάστημα, αλλά όχι την Τετάρτη (15/3) που αρχίζει η ενημέρωση από τον Γεραπετρίτη στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου.

Ανοιχτό εάν θα είναι στα ψηφοδέλτια ο Καραμανλής

Εμμέσως την παρουσία Καραμανλή στην Επιτροπή την είχε προαναγγείλει ο Γιάννης Οικονόμου μιλώντας το πρωί στον ΣΚΑΙ λέγοντας πως φαντάζεται ότι ο κ. Καρμανλής θα τοποθετηθεί στη Βουλή για το θέμα.

«Θεωρούμε αυτονόητο ότι όλοι οι άνθρωποι, και πρωτίστως οι πολιτικοί, που έχουν οποιοδήποτε ρόλο στην υπόθεση, οφείλουν να είναι στη διάθεση αυτών που κάνουν τις έρευνες. Την ώρα που λέμε ότι ο κ. Σπίρτζης είναι εξαφανισμένος, είναι αυτονόητο ότι και οι υπουργοί της δικής μας κυβέρνησης οφείλουν και πρέπει να μιλήσουν και είμαι προσωπικά σίγουρος ότι θα πουν αυτά που πρέπει», σημείωσε.

Ακόμα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι το «μαύρο χάλι» στο οποίο βρισκόταν ο ΟΣΕ δεν ήταν σε γνώση του πρωθυπουργού αλλά όφειλαν να το γνωρίζουν οι πολιτικά υπεύθυνοι, εννοώντας προφανώς τον πρώην υπουργό Μεταφορών.

Σε σχέση με το εάν θα είναι υποψήφιος τελικά ο κ. Καραμανλής, ο Γιάννης Οικονόμου, σημείωσε ότι αυτή η συζήτηση δεν είναι της ώρας και το θέμα είναι ακόμα ανοιχτό. Υπενθυμίζουμε ότι τις πρώτες ημέρες της τραγωδίας σε ερώτηση για την υποψηφιότητα Καραμανλή ο κ. Οικονόμου είχε απαντήσει ότι δεν είναι στις προθέσεις της ΝΔ ή του κ. Καραμανλή να μην είναι υποψήφιος, γραμμή που ακολουθήθηκε από πολλά κυβερνητικά στελέχη τις επόμενες ημέρες, με βουλευτές ωστόσο να εκφράζουν δημοσίως τις αντιρρήσεις τους για ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

«Ο πρωθυπουργός και η ΝΔ δεν θα διορίσουν βουλευτή τον κ. Καραμανλή, θα του δοθεί η δυνατότητα να κριθεί σε πολιτικό επίπεδο από τους ψηφοφόρους, από τον ελληνικό λαό», είχε πει χαρακτηριστικά ο κ. Οικονόμου.

Απόφαση του πρωθυπουργού τα ψηφοδέλτια

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο Θανάσης Κοντογεώργης, Γενικός Γραμματέας Συντονισμού της Κυβέρνησης, σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ που τόνισε ότι ο μόνος υπεύθυνος για την κατάρτηση των ψηφοδελτίων είναι ο πρωθυπουργός.

«Ο κ. Καραμανλής από την πρώτη στιγμή ανέλαβε και αυτό νομίζω πρέπει να του το πιστώσουμε, την πολιτική ευθύνη για αυτή την τραγωδία, την αντικειμενική πολιτική ευθύνη. Από κει και πέρα, ο χρόνος των εκλογών, έχει προσδιοριστεί για μετά το Πάσχα. Αυτές είναι αποφάσεις, η κατάρτιση των ψηφοδελτίων, είναι ευθύνη του πρωθυπουργού, του προέδρου του κόμματος. Επομένως, αυτή τη στιγμή νομίζω ότι δεν έχουμε να πούμε κάτι παραπάνω και όλα αυτά θα ιδωθούν», δήλωσε ο κ. Κοντογεώργης αφήνοντας και αυτός ανοιχτό το ενδεχόμενο ο κ. Καραμανλής να μην είναι τελικά υποψήφιος.

Η απόφαση προφανώς δεν έχει ληφθεί και φαίνεται πως θα περάσει και από την παρουσία του πρώην υπουργού Μεταφορών στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας. Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι ο ίδιος ο κ. Καραμανλής μέχρι στιγμής εμφανίζεται έτοιμος για να διεκδικήσει την ψήφο των συμπατριωτών του στις Σέρρες.