Υψίστης προτεραιότητας θέμα για την ελληνική ναυτιλία θεωρεί η πρόεδρος της Ενωσης Ελλήνων Εφοπλιστών Μελίνα Τραυλού την προάσπιση της ναυτοσύνης των Ελλήνων σε συνδυασμό με την ενίσχυση του εθνικού νηολογίου.

Η κυρία Τραυλού θεωρεί ότι η χώρα μας έχει ανάγκη ένα ισχυρό εθνικό νηολόγιο καθώς η σημαία εκπροσωπεί τη μεγαλύτερη ναυτιλία του κόσμου στα διεθνή fora και θα πρέπει όχι μόνο να διατηρήσει αλλά και να ενισχύσει τη δυναμική της.

Προς την κατεύθυνση αυτή απαιτούνται να γίνουν περισσότερα βήματα και να ενισχυθεί η τάση εγγραφής στο νηολόγιο νέων σύγχρονων πλοίων... Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με στοιχεία που έχουν «ΤΑ ΝΕΑ» από το υπουργείο Ναυτιλίας στη διάρκεια του πρώτου διμήνου του 2023 ύψωσαν την ελληνική σημαία επτά ποντοπόρα πλοία, εκ των οποίων τρία είναι φορτηγά πλοία, δυο δεξαμενόπλοια και τρία πλοία μεταφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG Carriers). Το ίδιο διάστημα του 2022 είχαν υψώσει την ελληνική σημαία οκτώ πλοία ενώ το πρώτο δίμηνο των ετών  2020 και 2021 από τρία πλοία την κάθε χρονιά.

Ωστόσο, προκειμένου το ελληνικό νηολόγιο να ενισχυθεί, θα πρέπει να εκσυγχρονιστεί περαιτέρω και να γίνει ακόμη πιο ανταγωνιστικό.

«Οι προτάσεις της  ΕΕΕ είναι γνωστές, τεκμηριωμένες και ρεαλιστικές. Δεν υπάρχει άλλος χρόνος για χάσιμο! Και προς αυτή την κατεύθυνση εργαζόμαστε!» υπογράμμισε η κυρία Τραυλού μιλώντας πρόσφατα στην ετήσια γενική συνέλευση των μελών της ΕΕΕ.

Η ενίσχυση του νηολογίου είναι αναπόσπαστα δεμένη με τη διατήρηση της ελληνικής ναυτοσύνης. «Είναι ευθύνη μας να δουλέψουμε όλοι μαζί, ναυτιλιακή κοινότητα και πολιτεία, ενωμένοι προς αυτή την κατεύθυνση. Μόνο με μια φωνή θα διαφυλάξουμε και θα προαγάγουμε τη ναυτοσύνη του έθνους μας, ώστε να ανατραπεί η φθίνουσα πορεία που καταγράφει, τουλάχιστον ποσοτικά. Απαιτείται ένα εθνικό σχέδιο δράσης και όχι μεμονωμένες, αποσπασματικές πρωτοβουλίες που δημιουργούν σύγχυση και όξυνση του θέματος» δηλώνει η κυρία Τραυλού.

Η δύναμη της ελληνικής ναυτιλίας και το ανταγωνιστικό της πλεονέκτημα είναι οι άνθρωποί της στα πλοία μας και στις εταιρείες της και η περαιτέρω ανάπτυξη της προϋποθέτει, σύμφωνα με την πρόεδρο της ΕΕΕ, επαρκώς εκπαιδευμένο και άρτια καταρτισμένο ανθρώπινο δυναμικό.  Ωστόσο η ελληνική ναυτοσύνη, όπως διαπιστώνει  η κυρία Τραυλού, δεν ακολουθεί αντίστοιχους ρυθμούς ανάπτυξης με τα άλματα της ελληνικής ναυτιλίας και για τον λόγο αυτόν υποστηρίζει ότι χρειάζονται άμεσες παρεμβάσεις πριν η κατάσταση γίνει μη αναστρέψιμη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο στόλος που διαχειρίζεται ο ελληνικός εφοπλισμός αυξάνεται χρόνο με τον χρόνο. Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Ναυτιλίας, τα διαχειριζόμενα από την Ελλάδα ποντοπόρα πλοία έσπασαν το φράγμα των 5.000 πλοίων το 2023 καθώς από 4.630 που ήταν την 1/1/2020 αυξήθηκαν στα 4.713 την επόμενη χρονιά, στα 4.941 την 1/1/2022 και στα 5.116 την 1/1/2023.

Επίσης, σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση της Ελληνικής Επιτροπής Ναυτιλιακής Συνεργασίας του Λονδίνου (Committee), ο ελληνόκτητος στόλος με πλοία άνω των 1.000 gt ανέρχεται στις αρχές Μαρτίου 2023 σε 4.113 πλοία 349.963.241 dwt, μόλις 27 λιγότερα από έναν χρόνο πριν.

Απαιτείται ένα εθνικό σχέδιο δράσης, σύμφωνα με την κυρία Τραυλού, και καλεί όλους τους εμπλεκόμενους  «να μιλήσουμε στα παιδιά μας στη γλώσσα τους. Να κατανοήσουν το στρατηγικό πλεονέκτημα της ναυτιλίας μας ως επαγγελματικού κλάδου, να αντιληφθούν τις προοπτικές και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του ναυτικού επαγγέλματος».

100 υποτροφίες σε νέους από την ΕΕΕ

Στο πλαίσιο αυτό η ΕΕΕ δίνει πρώτη το στίγμα των προθέσεών της αναφορικά με την προσέλκυση νέων στον ναυτιλιακό κλάδο με μια συμβολική αλλά και ουσιαστική συνάμα πρωτοβουλία της. Χορηγεί φέτος 100 υποτροφίες σε νέες και νέους για σπουδές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, σε μεταπτυχιακά προγράμματα προδιδακτορικού επιπέδου, πλήρους μονοετούς ή διετούς φοίτησης, μέσω της ΣΥΝ-ΕΝΩΣΙΣ, της μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα εταιρείας κοινωνικής προσφοράς του ελληνικού εφοπλισμού.

«Ως Ενωση Ελλήνων Εφοπλιστών και ΣΥΝ-ΕΝΩΣΙΣ η εκπαίδευση βρίσκεται στο επίκεντρο των δράσεών μας. Το Πρόγραμμα Υποτροφιών αποτελεί εδώ και χρόνια προτεραιότητά μας. Στο πρόσωπο των νέων αυτών ανθρώπων που απονέμουμε τις υποτροφίες των μεταπτυχιακών σπουδών της επιλογής τους αναγνωρίζουμε τους εμπνευστές της γενιάς τους, αναγνωρίζουμε τα θετικά μας πρότυπα. Είναι οι οδηγοί μας σε ένα μέλλον ελπιδοφόρο ως κοινωνία, ως χώρα» δηλώνει η Μελίνα Τραυλού, Πρόεδρος Ενωσης Ελλήνων Εφοπλιστών και της ΣΥΝ-ΕΝΩΣΙΣ.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από