Στο στόχαστρο Ρεπουμπλικανών γερουσιαστών βρίσκεται και πάλι ο τέως επικεφαλής επιδημιολόγος των  ΗΠΑ Άντονι Φάουτσι, κατηγορούμενος αυτή τη φορά ότι «παρήγγειλε» έρευνα που θα διέψευδε τη θεωρία ότι ο πανδημικός κοροναϊός απέδρασε από εργαστήριο στην Ουχάν.

Σε συνάντηση επιτροπής της Βουλής των Αντιπροσώπων για την πανδημία, ρεπουμπλικανοί γερουσιαστές παρουσίασαν υπόμνημα σύμφωνα με το οποίο ο Φάουτσι, τότε επικεφαλής του Εθνικού Ινστιτούτου Αλλεργίας και Λοιμωδών Νοσημάτων, ήταν αυτός που ζήτησε να συνταχθεί μελέτη για την προέλευση της πανδημίας που δημοσιεύτηκε τελικά στην επιθεώρηση  Nature Medicine.

Σύμφωνα με προσωπικά email που επικαλούνται οι ρεπουμπλικανοί της επιτροπής, η μελέτη συντάχθηκε τρεις ημέρες έπειτα από συνάντηση που είχε ο Φάουτσι με τους συντάκτες της έρευνας και αρκετούς άλλους ειδικούς, ανάμεσά τους ο προϊστάμενος του Φάουτσι, Φράνσις Κόλινς, επικεφαλής των αμερικανικών Εθνικών Ινστιτούτων Υγείας.

Επιστολή που απεστάλη στο Nature από τους συγγραφείς της μελέτης πράγματι αναφέρει ότι η δημοσίευση συντάχθηκε «με παρακίνηση» των Φάουτσι και Κόλινς, προκειμένου να εξεταστούν αμερόληπτα τα διαθέσιμα στοιχεία για την προέλευση της πανδημίας.

Η μελέτη φέρεται να εστάλη στον Φάουτσι για έλεγχο προτού υποβληθεί για δημοσίευση,

Σύμφωνα με το υπόμνημα που παρουσιάστηκε στην κοινοβουλευτική επιτροπή, ένας από τους συντάκτες της μελέτης, ο Κρίστιαν Άντερσεν του Ινστιτούτου Scrippes, έγραψε αργότερα σε email πως στόχος της μελέτης ήταν να «διαψεύσει» τη θεωρία της διαρροής από εργαστήριο, όπως αναφέρει το συντηρητικό Fox News, και όχι να εξετάσει τα στοιχεία αμερόληπτα.

Σύμφωνα πάντα με το υπόμνημα, περίπου δύο μήνες μετά την επίμαχη συνάντηση, ο Φράνσις Κόλινς έστειλε email στον Φάουτσι για να εκφράσει την απογοήτευσή του που η μελέτη δεν είχε καταφέρει να καταστείλει με επιτυχία τη θεωρία της διαρροής. Ο Κόλινς φέρεται μάλιστα να ζητούσε να καταβληθεί μεγαλύτερη προσπάθεια για να καταρριφθεί η θεωρία,

Την επόμενη ημέρα, στις 16 Απριλίου 2020, ο Φάουτσι έδωσε συνέντευξη Τύπου στον Λευκό Οίκο, κατά την οποία επικαλέστηκε την επίμαχη μελέτη απαντώντας σε ερώτηση για το εάν ο ιός είχε δραπετεύσει από εργαστήριο.

«Πρόσφατα έγινε έρευνα στην οποία μια ομάδα έγκριτων εξελικτικών ιολόγων εξέτασε την αλληλουχία [του ιού]… και οι μεταλλάξεις που χρειάστηκαν μέχρι εδώ είναι απολύτως σύμφωνες με τη μεταπήδηση του ιού από κάποιο ζώο στον άνθρωπο» είχε δηλώσει ο Φάουτσι από τον Λευκό Οίκο

«Οπότε, η μελέτη θα γίνει διαθέσιμη» είπε ο Φάουτσι. «Δεν έχω τη λίστα των συντακτών αυτή τη στιγμή, θα είναι όμως διαθέσιμη».

Παραμένει βέβαια ασαφές αν το υπόμνημα των ρεπουμπλικανών προσθέτει κάτι ουσιώδες στη συζήτηση για την προέλευση της πανδημίας, δεδομένου ότι δεν υπάρχει καμία άμεση ένδειξη ότι ο Φάουτσι ή ο Κόλινς προσπάθησαν να αποκρύψουν οποιοδήποτε στοιχείο.

Οι αμερικανικές υπηρεσίες εμφανίζονται πάντως διχασμένες για το θέμα: επιτροπή της Γερουσίας συμφωνεί με το υπουργείο Ενέργειας και το FBI ότι η διαρροή από εργαστήριο είναι το πιθανότερο σενάριο, ωστόσο to Εθνικό Συμβούλιο Πληροφοριών (NIC) και τέσσερις άλλες ομοσπονδιακές υπηρεσίες θεωρούν πιθανότερο το σενάριο μετάδοσης από νυχτερίδες.