Παραβατικότητα, αισχροκέρδεια και υψηλές τιμές καυσίμων διαμορφώνουν ένα εκρηκτικό μείγμα που πλήττει πολλαπλά την τσέπη των καταναλωτών.

Οι καταναλωτές καλούνται να αντεπεξέλθουν στις συνεχείς ανατιμήσεις, που μπορεί να έχουν αφετηρία τον πόλεμο στην Ουκρανία, αλλά αποτυπώνουν και στρεβλώσεις στην ίδια την αγορά καυσίμων.

Καλάθι του νοικοκυριού: Ερχονται αλλαγές – Τι σχεδιάζεται

Η μαύρη αγορά στα καύσιμα αυξάνεται χρόνο με τον χρόνο, με γεωμετρική πρόοδο, διότι δεν γίνονται έλεγχοι και υπάρχει ατιμωρησία.

Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις παρανομίας στις οποίες εμπλέκονται δημόσιοι υπάλληλοι και δημόσιοι λειτουργοί, γεγονός που δημιουργεί τεράστια προβλήματα στην αγορά καυσίμων ευρύτερα.

Σημαντικό πρόβλημα στην αγορά δημιουργεί και το λαθρεμπόριο στο πετρέλαιο και στο υγραέριο κίνησης.

Εδώ οι κύριες μορφές απάτης είναι η πώληση καυσίμων για τα οποία δεν αποδίδονται ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης και άλλοι φόροι. Αυτό αφορά είτε στην παράνομη πώληση καυσίμων στη λιανική αγορά καυσίμων ειδικής χρήσης που απαλλάσσονται από τη φορολογία (π.χ. ναυτιλιακό πετρέλαιο), ή στη νόθευση της βενζίνης με χημικές ουσίες, κυρίως διαλύτες, που είναι πολύ πιο φθηνοί και επίσης δεν υπόκεινται σε ειδική φορολόγηση.

Η ΑΑΔΕ έχει επιβεβαιώσει την ύπαρξη κυκλωμάτων που φέρνουν από το εξωτερικό διαλύτες για τη νόθευση καυσίμων.

Οι 4 παγίδες

  • Να χρησιμοποιούν καύσιμα που είναι προϊόν λαθρεμπορίου
  • Να χρησιμοποιούν νοθευμένα με χημικές ουσίες καύσιμα
  • Να έχει χακαριστεί το ηλεκτρονικό σύστημα εταιριών
  • «Πειραγμένες» οι αντλίες

Πώς να αποφύγετε τις παγίδες

Οι ειδικοί συνιστούν στους καταναλωές να επιλέγουν πρατήριο της εμπιστοσύνης τους και να αποφεύγουν πρατήρια με χαμηλότερες τιμές από τον μέσο όρο της αγοράς.