Τον χρόνο που υπολείπεται για τον Αρμαγεδδώνα αποκάλυψαν, την Τρίτη οι επιστήμονες της ΜΚΟ «Bulletin of the Atomic Scientists» που διαχειρίζονται «Ρολόι της Αποκάλυψης».

Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσαν οι επιστήμονες υπολείπεται ενάμιση λεπτό πριν από τα μεσάνυχτα και αυτό σημαίνει ότι η ανθρωπότητα δεν βρισκόταν ποτέ τόσο κοντά σε ένα παγκόσμιο κατακλυσμιαίο γεγονός.

Το γεγονός αυτό οφείλεται στον πόλεμο στην Ουκρανία και στον αυξανόμενο κίνδυνο για χρήση πυρηνικών αλλά όχι μόνο. Τη νέα ώρα στο «Ρολόι της Αποκάλυψης» επηρέασαν επίσης οι συνεχείς απειλές εξαιτίας της κλιματικής κρίσης αλλά τα μέτρα που πρέπει να παρθούν για να αντιμετωπιστούν τεχνολογικοί και βιολογικοί κίνδυνοι όπως ο Covid-19.

Έτσι αποκαλύφθηκε ότι οι δείκτες προχώρησαν κατά 10 δευτερόλεπτα και πλέον απομένουν μόλις 90 δευτερόλεπτα πριν από τα μεσάνυχτα, την ώρα που όλοι εύχονται να μην σημάνει ποτέ.  Από το 2020, το ρολόι έδειχνε 100 δευτερόλεπτα πριν από τα μεσάνυχτα. Οι δείκτες τώρα κινήθηκαν ακόμη περισσότερο προς τα εμπρός «κοντύτερα στα μεσάνυχτα από ποτέ άλλοτε» ανέφεραν οι επιστήμονες κάνοντας λόγο για «τους εντεινόμενους κινδύνους από τον πόλεμο στην Ουκρανία, αλλά όχι μόνο».

Το δραματικό μήνυμα της προέδρου

«Ζούμε σε μία εποχή πρωτόγνωρων κινδύνων και το «Ρολόι της Αποκάλυψης» αντανακλά την πραγματικότητα. Τα 90 δευτερόλεπτα πριν τα μεσάνυχτα είναι το πιο κοντά που έχει βρεθεί το ρολόι στα μεσάνυχτα και είναι μια απόφαση που οι ειδικοί δεν έλαβαν εύκολα. Η κυβέρνηση των ΗΠΑ, οι σύμμαχοί της στο ΝΑΤΟ και η Ουκρανία έχουν πλήθος καναλιών διαλόγου. Παροτρύνουμε τους ηγέτες να αναζητήσουν όλες τις δυνατότητες που έχουν για να γυρίσουμε πίσω το ρολόι», είπε η Ρέισελ Μπρόνσον πρόεδρος και CEO της «Bulletin of the Atomic Scientists».

Στο συμβούλιο συμμετείχαν και μέλη των Γηραιών, ένα γκρουπ διεθνών παραγόντων που ιδρύθηκε το 2007.

«Το «Ρολόι της Αποκάλυψης» σημάνει συναγερμό για όλη την ανθρωπότητα. Είμαστε στην άκρη του γκρεμού, αλλά οι ηγέτες μας δεν αντιδρούν την αναγκαία ταχύτητα ώστε να εξασφαλίσουν έναν ειρηνικό και βιώσιμο πλανήτη», είπε χαρακτηριστικά η πρώην ύπατή αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Μέρι Ρόμπινσον.

Από την πλευρά του ο πρώην γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν δήλωσε: «Τρία χρόνια πριν βοήθησα στην αποκάλυψη του «Ρολογιού της Αποκάλυψης» όταν οι δείκτες του κινήθηκαν για τελευταία φορά. Σήμερα είναι ακόμα πιο κοντά στα μεσάνυχτα, δείχνοντας πόσο πιο επικίνδυνος έχει γίνει ο κόσμος από το ξέσπασμα της πανδημίας του κορονοϊού και τον τρομερό πόλεμο στην Ουκρανία. Οι ηγέτες δεν άκουσαν τις προειδοποιήσεις το 2020 και συνεχίζουμε να πληρώνουμε το τίμημα. To 2023 είναι ζωτικής σημασίας να αντιδράσουν».

Τι είναι το «Ρολόι της Αποκάλυψης

Το Bulletin of Atomic Scientists ιδρύθηκε το 1945 από τον Άλμπερτ Αϊνστάιν και άλλους επιστήμονες που εργάστηκαν στο σχέδιο Μανχάταν για την κατασκευή της πρώτης ατομικής βόμβας. Κάθε χρόνο οι ειδικοί αυτοί «κινούν» τους δείκτες του ρολογιού, εξετάζοντας την κατάσταση που επικρατεί στον κόσμο.

Όσο πιο κοντά ο δείκτης φτάνει στα μεσάνυχτα τόσο πιο κοντά στον πυρηνικό όλεθρο βρίσκεται η ανθρωπότητα, ανάλογα με τις εξελίξεις και τα γεγονότα οι δείκτες του ρολογιού μπορούν να αντιστραφούν και να απομακρυνθούν από τα μεσάνυχτα.

Από το 1947 έχει αναλάβει αυτό το «συμβολικό» έργο του πόσο κοντά βρίσκεται η ανθρωπότητα σε μια παγκόσμια καταστροφή. Μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο το ρολόι έδειχνε 7 λεπτά πριν από τα μεσάνυχτα. Το 1992, με το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, οι δείκτες υποχώρησαν στα 17 λεπτά πριν από τα μεσάνυχτα. Το 1953, το 2018 και το 2019 είχαν φτάσει στα 2 λεπτά πριν από τα μεσάνυχτα. Από το 2020 και μετά οι δείκτες δεν είχαν κινηθεί.