Στα χέρια των ισπανικών Αρχών βρίσκεται ένα πλοίο ελληνικών συμφερόντων που ακινητοποιήθηκε ανοιχτά των Καναρίων Νήσων.

Το φορτηγό πλοίο «Blume», σημαίας Τόγκο, που είχε αναχωρήσει από το λιμάνι του Σάντος της Βραζιλίας και είχε προορισμό τη Ρίγα της Λετονίας, έπλεε χωρίς να έχει ενεργοποιήσει το Αυτόματο Σύστημα Αναγνώρισης (AIS), δηλαδή τον φάρο που καθορίζει τη θέση του μέσω δορυφόρου.

Η επιχείρηση ελέγχου

Έπειτα από εκτεταμένη παρακολούθηση των λιμενικών αρχών της Ισπανίας, αποφασίστηκε να πραγματοποιηθεί η επιχείρηση ελέγχου του φορτίου του φορτηγού πλοίου.

Το ρεσάλτο στο πλοίο από τους κομάντο της ισπανικής ακτοφυλακής έγινε στα ανοιχτά της Τενερίφης και για την επιχείρηση χρησιμοποιήθηκε το πλοίο Fulmar.

Το συγκεκριμένο πλοίο θεωρείται «ο τρόμος των εμπόρων ναρκωτικών» καθώς η κύρια αποστολή αυτού του περιπολικού είναι η πάταξη του λαθρεμπορίου και της διακίνησης ναρκωτικών.

Έτσι το φορτηγό πλοίο μεταφέρθηκε σε λιμάνι της Ισπανίας, όπου οι λιμενικοί κατάφεραν να εντοπίσουν έπειτα από έρευνες τα ναρκωτικά.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η αξία των τριών τόνων κοκαΐνης που εντοπίστηκαν στο πλοίο ξεπερνά τα 180 εκατ. ευρώ.

Συχνά προβλήματα

Το πρόγραμμα Equasis αναφέρει ως ιδιοκτήτη του Blume την Rentoor Chartering και ως διαχειριστή την ελληνική εταιρία Dignatio Corp, με το συγκεκριμένο πλοίο να είναι και το μοναδικό περιουσιακό στοιχείο της.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Blume έχει κρατηθεί δύο φορές μετά από ελέγχους το 2022.

Η πρώτη φορά ήταν στην Τουρκία, όταν είχαν διαπιστωθεί 45 ελλείψεις, ενώ η δεύτερη φορά ήταν στη Ρωσία με 22 ελλείψεις αυτή τη φορά.