Η μία εκ των τριών περιφερειών όπου ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα είναι υποψήφιος είναι ο Έβρος. Το αποκάλυψε ο ίδιος από την Αλεξανδρούπολη, μιλώντας για λόγους «συμβολικούς» και «ουσιαστικούς».

Με τα αποκαλυπτήρια αυτής της επιλογής του, ο πρωθυπουργός επιχειρεί, πρώτον, να εκπέμψει ένα σήμα στήριξης συνολικά στις ακριτικές περιοχές, αλλά και ειδικότερα στον Έβρο των «μεγάλων εθνικών προκλήσεων» – κατά τα λεγόμενά του – και των «αναπτυξιακών ευκαιριών».

Δεύτερον, πρόκειται για άλλη μία στοχευμένη στροφή – μήνυμα ευρύτερα στη Βόρεια Ελλάδα, στην οποία έτσι κι αλλιώς είναι αυξημένη η προσοχή (και η αγωνία) της ΝΔ, καθώς ξορκίζεται κάθε κίνδυνος διαρροής ψήφων – πρωτίστως προς τα δεξιά. Και, τρίτον, με την πρωθυπουργική υποψηφιότητα… στα σύνορα προκύπτει μια σαφής και εν πολλοίς αναμενόμενη έμφαση εκ μέρους του κυβερνώντος κόμματος στην ατζέντα πεπραγμένων σε θέματα, όπως η διαχείριση του μεταναστευτικού, το συνολικό γεωπολιτικό αποτύπωμα της χώρας κ.ά.

Εξάλλου οι συμβολισμοί, μαζί με τα εκλογικά ποσοστά και τη δυναμική των πολιτικών αντιπάλων, καθώς και τις εσωκομματικές ισορροπίες, παίζουν σημαντικό ρόλο στη διαδικασία επιλογής των εδρών από τους πολιτικούς αρχηγούς. Ενδεικτική η Αχαΐα, όπου στην αναμέτρηση του 2019 σημειώθηκε τελικά… συνωστισμός αρχηγικών υποψηφιοτήτων – ανάμεσά τους αυτές του Μητσοτάκη και του Αλέξη Τσίπρα.

Η «μάχη» της Κρήτης

Πέραν του Έβρου «των προκλήσεων», στο μυαλό του πρωθυπουργού- αν όχι μια ήδη κλειδωμένη επιλογή του, όπως υποστηρίζουν ενημερωμένες πηγές – είναι η ιδιαίτερη πατρίδα του. Η «μάχη» της Κρήτης είναι κομβική για το νεοδημοκρατικό στρατόπεδο, αλλά και προσωπικό στοίχημα του Μητσοτάκη. Ο ίδιος έχει προσφάτως μιλήσει για τον στόχο να βαφτεί «γαλάζιο» όλο το νησί.

Επίσης στην Κρήτη είχε επιλέξει η ΝΔ να κάνει το δεύτερο – μετά από εκείνο στη Θεσσαλονίκη – προσυνέδριό της. Είναι σαφές ότι οι δυναμικές που καταγράφουν εκεί τόσο ο Νίκος Ανδρουλάκης όσο και ο Αλέξης Τσίπρας είναι στο ραντάρ του Μαξίμου.

Στις αναλύσεις τους οι κυβερνητικοί επιχειρούν να διαβάσουν τα δεδομένα που προκύπτουν για τις ψήφους από την Κεντροαριστερά και για τις προοπτικές της ΝΔ να ανεβάσει τα ποσοστά της σε κάποιους νομούς.

Το Λεκανοπέδιο

Πηγές που γνωρίζουν τον τρόπο σκέψης του Μητσοτάκη λένε ότι η τρίτη επιλογή του θα αφορά το Λεκανοπέδιο. Οι περισσότεροι μάλιστα στοιχηματίζουν ως απίθανο το σενάριο ο πρωθυπουργός να   επιστρέψει στον Δυτικό τομέα, εκεί όπου είχε επιλέξει να κρατήσει την έδρα το 2019.

Στο προσκήνιο έρχεται, κατά πληροφορίες, η Β’ Πειραιά. Σε κάθε περίπτωση πρόκειται για μία από τις περιοχές στην οποία στοχεύει έντονα η ΝΔ με συχνή παρουσία. Ενδεικτικά, ο γραμματέας της ΝΔ Παύλος Μαρινάκης έχει επιλέξει να κάνει εκεί επαναλαμβανόμενες περιοδείες, από την ώρα που πήρε τα ηνία της παράταξης. Επιπλέον, η Β’ Πειραιά είναι μία από τις περιφέρειες στις οποίες οι γαλάζιοι φαίνεται να… αιφνιδιάζονται ευχάριστα. Να «μετρούν», δηλαδή, καλύτερες επιδόσεις, απ’ ότι ενδεχομένως να περίμεναν. Εξού και οι πληροφορίες μιλούν για ακόμα πιο συστηματικό γαλάζιο αγώνα.

Ανεξάρτητα από τις αρχηγικές υποψηφιότητες και από το που θα επιλέξει ο Μητσοτάκης να κρατήσει την έδρα, υπάρχουν συγκεκριμένες περιοχές – βαρόμετρο για τη ΝΔ. Για παράδειγμα στην Αττική, η προσοχή πέφτει (και) στα βόρεια, υπό την έννοια ότι οι γαλάζιοι επιτελείς γνωρίζουν ότι δεν έχουν περιθώρια για χαλαρά – πόσω μάλλον για ψαλιδισμένα – ποσοστά. Επιπλέον, δύσκολα θεωρούνται τα δυτικά Αθήνας και Αττικής.