Την ελπίδα, ότι η κατάσταση με τις ιώσεις θα αποκλιμακωθεί τον Φεβρουάριο, εξέφρασε ο λοιμωξιολόγος, Χαράλαμπος Γώγος, καθησυχάζοντας για τις ελλείψεις στα αντιβιοτικά, καθώς «οι ιώσεις δεν αντιμετωπίζονται με αντιβιοτικά».

Ο ίδιος τόνισε πάντως πως αυτή τη στιγμή υπάρχει πολύ μεγάλο πρόβλημα στα νοσοκομεία, ενώ για τις ελλείψεις στα φάρμακα, παραδέχτηκε ότι πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό θέμα και «μας ανησυχεί».

Πλεύρης: Υπάρχουν ελλείψεις σε εισπνεόμενα – Τι είπε για τις κλίνες ΜΕΘ σε Παίδων

Για την παραλλαγή Κράκεν, ο λοιμωξιολόγος,  είπε ότι «έχουμε μια πολύ μεταδοτική παραλλαγή, η οποία όμως κάνει μια πιο ήπια νόσο».

ΕΟΦ: Αυτή είναι η λίστα με τα φάρμακα σε έλλειψη

Μεγάλο πρόβλημα

Πιο αναλυτικά, μιλώντας στην ΕΡΤ, ο κ. Γώγος, σημείωσε: «Υπάρχει μεγάλη έξαρση ιώσων. Θα έλεγα ότι κορυφώνεται πια σιγά σιγά μέσα στο Γενάρη. Ελπίζω ο Γενάρης να είναι η κορύφωση και τον Φεβρουάριο να έχουμε μια ύφεση».

Όπως εξήγησε «ξεκίνησαν κάπως νωρίτερα από ό,τι συνήθως, αλλά αυτή τη στιγμή πραγματικά υπάρχει πολύ μεγάλο πρόβλημα, το οποίο αφορά όχι μόνο στον COVID, στα νοσοκομεία, αλλά δυστυχώς και στις υπόλοιπες ιώσεις, τη γρίπη και τον RSV. Για τη βασική τριάδα θυμάμαι το συζητάγαμε και από το τέλος του καλοκαιριού Αύγουστο – Σεπτέμβρη, όταν στην Αμερική ήδη είχε σημάνει συναγερμός για την περίφημη αυτή τριπλή επιδημία».

Ο κ. Γώγος τόνισε ότι ο RSV υπήρχε πάντα στα μικρά παιδιά, και προ πανδημίας, απλά δεν γινόταν τόσο ντόρος. Ήταν ένας από τους ιούς που επικρατούσε στα παιδιά απλά φέτος προσέβαλε πολύ τους ηλικιωμένους.

Πότε να πηγαίνουμε στο νοσοκομείο

«Συνήθως οι ιώσεις, οι απλές, οι πιο ανώδυνες, είναι αυτές που προκαλούν προβλήματα από το ανώτερο αναπνευστικό, πονόλαιμο, τρέχει μύτη, λίγο μπούκωμα. Καμιά φορά κάνει και λίγο βρογχίτιδα. Όταν κατεβαίνει λίγο προς τα κάτω, δηλαδή αρχίζει, κάνει βρογχίτιδα, βρογχιολίτιδα ή κυρίως πνευμονία τα πράγματα σκουραίνουν και τότε χρειάζεται παρέμβαση πιο ειδική, πιο ίσως συγκροτημένη, ίσως και νοσοκομειακής στα νοσοκομεία».

Ο κ. Γώγος ανέφερε ότι το να πηγαίνει ένα γονιός το παιδί του στο νοσοκομείο με ένα απλό κρυολόγημα «δημιουργεί προβλήματα και στα εξωτερικά ιατρεία γιατί “πήζουν” τον κόσμο, αλλά και στον ίδιο τον μικρό ασθενή, ο οποίος ταλαιπωρείται επί ώρες σε ένα εξωτερικό ιατρείο μπορεί να υπάρχουν και άλλες πιο σοβαρές προκλήσεις και πραγματικά υπάρχει ο κίνδυνος μετάδοσης και άλλων πιο δύσκολων νόσων στο παιδί».

Για αυτό το λόγο, εξήγησε, υπάρχει αυτή η ενδιάμεση κατάσταση δηλαδή η εξέταση του παιδιού από παιδίατρο.

Ανησυχία για τις ελλείψεις στα φάρμακα

Για τις ελλείψεις στα φάρμακα ο κ. Γώγος παραδέχτηκε ότι πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό θέμα και «μας ανησυχεί».

«Φυσικά θα πρέπει να υπάρχει εύκολη διαθεσιμότητα και εύκολη πρόσβαση στα φάρμακα, ιδιαίτερα σε εποχές επιδημίας, γιατί αυτό δημιουργεί ένα κύμα προβλημάτων που φτάνει και στο νοσοκομείο. Αν δεν μπορεί να βρει η οικογένεια το εισπνεόμενο ή το αντιπυρετικό, δεν μπορεί να ελέγξει την κατάσταση», είπε ο κ. Γώγος, σύμφωνα με την ertnews και συνέχισε: «Η αλήθεια είναι ότι υπάρχουν αυτά που λέμε για τα γενόσημα. Επομένως, οι φαρμακοποιοί μπορούν σιγά σιγά να ενημερώνουν τον κόσμο.

»» Υπάρχουν επαρκέστατα γενόσημα αυτή τη στιγμή που μπορούν να υποκαταστήσουν τα αρχικά φάρμακα και έτσι να έχουμε μια βελτίωση στο πρόβλημα που υπάρχει. Θα πρέπει να λυθεί σιγά σιγά, αλλά μάλλον γρήγορα και ουσιαστικά γιατί η επιδημία τρέχει. Να σημειώσω βέβαια εδώ ότι οι ελλείψεις σε αντιβιοτικά δεν είναι σημαντικές» και τόνισε ότι «οι ιογενείς λοιμώξεις δεν αντιμετωπίζονται με αντιβιοτικά, με αντιμικροβιακά. Και αυτό να το έχουμε στο μυαλό μας και οι γονείς και οι συνάδελφοι φυσικά που χορηγούν τα φάρμακα».

Για την παραλλαγή Κράκεν

Για την παραλλαγή Κράκεν, ο λοιμωξιολόγος,  είπε ότι «έχουμε μια πολύ μεταδοτική παραλλαγή, η οποία όμως κάνει μια πιο ήπια νόσο».

Ο κ. Γώγος ανέφερε ακόμα ότι κάθε φορά που έχουμε καινούργια παραλλαγή, έχουμε μεγαλύτερη μεταδοτικότητα και μια μικρή ανοσολογική διαφυγή.

«Με τα δεδομένα που έχουμε μέχρι στιγμής, φαίνεται ότι σε όλες τις μεταλλάξεις αυτές που δημιουργήθηκαν μετά τα αρχικά στελέχη, δηλαδή, την Άλφα και τη Δέλτα, φαίνεται ότι η ανοσοποίηση που υπάρχει αυτή τη στιγμή, από τη νόσηση και το εμβόλιο, προστατεύει από τη βαριά νόσο και παρατηρείται μικρό φορτίο στα νοσοκομεία μας. Από τη στιγμή τα νοσοκομεία έχουν μεγαλύτερο πρόβλημα με τη γρίπη, με τον RSV και λιγότερο από το κοροναϊό.

Θα φτάσει η «Κράκεν» στην Ελλάδα;

Όσο για το αν θα την δούμε στην Ελλάδα, είπε ότι «από τα δεδομένα που έχουμε μέχρι στιγμής δεν έχουμε κάποιο τέτοιο στοιχείο, αλλά νομίζω ότι τώρα ο ΕΟΔΥ κάνει και μια αναδρομική εξέταση των δειγμάτων που έχουμε μαζέψει για να δούμε αν υπάρχει και κάποιο κρούσμα στη χώρα μας. Δεν φαίνεται να υπάρχει πρόβλημα βέβαια μεγάλης εισαγωγής κρουσμάτων Κράκεν στην Ελλάδα».

Τέλος ο κ. Γώγος είπε ότι η επιδημία έχει αλλάξει μορφή και αισθανόμαστε 100% πιο ασφαλείς.

«Να προσθέσω ότι υπάρχουν και εργαλεία τώρα θεραπευτικά, όπως είναι τα αντιικά φάρμακα για τους πάσχοντες ασθενείς με υποκείμενα νοσήματα, τα οποία προστατεύουν σε βαθμό πολύ μεγάλο από 50 – 85% από σοβαρή νόσο. Είναι πολύ σημαντικά εργαλεία αυτά».