Νέα κόντρα ξέσπασε ανάμεσα στο υπουργείο Πολιτισμού και τον ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή τα τελευταία δημοσιεύματα που μιλούν για συμφωνία «win-win» της ελληνικής κυβέρνησης και του βρετανικού μουσείου σχετικά με την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα.

Κυριότητα

Από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης μιλούν για «μυστική διπλωματία» και μετατροπή ενός πολιτιστικού θησαυρού σε επικοινωνιακό παιχνίδι της ΝΔ εκφράζοντας φόβους ότι η κυβέρνηση αναγνωρίζει βρετανική κυριότητα στα Γλυπτά και επί της ουσίας παζαρεύει τον δανεισμό τους για προεκλογικές σκοπιμότητες, βαφτίζοντας τον επιστροφή και επαναπατρισμό των γλυπτών.

Το υπουργείο Πολιτισμού απάντησε ότι «δεν αναγνωρίζει στο Βρετανικό Μουσείο νομή, κατοχή και κυριότητα των Γλυπτών, καθώς αποτελούν προϊόν κλοπής» και κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ για αναπαραγωγή ψεμάτων σε βάρος όπως ανέφερε της εθνικής προσπάθειας.

Εθνικός στόχος

Αναλυτικά το υπουργείο Πολιτισμού σε ανακοίνωσή του ανέφερε:

«Η κυβέρνηση, από την αρχή της θητείας της, κινείται με σοβαρότητα, υπευθυνότητα, ευαισθησία και αποτελεσματικότητα, προκειμένου να υλοποιηθεί ο εθνικός στόχος της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Αθήνα και της επανένωσης τους στο Μουσείο της Ακρόπολης. Αυτό αναμφίβολα τεκμαίρεται από  σειρά γεγονότων των τελευταίων δύο ετών:

»Από την απόφαση της ΟΥΝΕΣΚΟ, τον Σεπτέμβριο 2021, και την οριστική (sine die) επανένωση του θραύσματος Fagan, ως την μεταστροφή και τη στήριξη του ελληνικού αιτήματος από τη διεθνή κοινή γνώμη. Επαναλαμβάνουμε, για μια ακόμη φορά, την πάγια θέση της χώρας μας ότι δεν αναγνωρίζει στο Βρετανικό Μουσείο νομή, κατοχή και κυριότητα των Γλυπτών, καθώς αποτελούν προϊόν κλοπής.

»Επομένως, ας σταματήσει η αξιωματική αντιπολίτευση να κορυβαντιά. Θα περιμέναμε σε αυτή την εθνική προσπάθεια να μείνουν στην άκρη οι μικροκομματικοί υπολογισμοί και να υπάρχει συστράτευση όλων. Δυστυχώς δεν το βλέπουμε. Για κάποιους πρώτος στόχος είναι η φθορά της κυβέρνησης, ακόμη και με ψέματα, αδιαφορώντας αν κάνουν ζημιά στη χώρα. Κρίμα».

Κρυφή διπλωματία μεταξύ μεγιστάνων

Νωρίτερα σήμερα μετά και το τελευταίο δημοσίευμα των TIMES για την επιστροφή των Γλυπτών, η τομεάρχης Πολιτισμού της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτής Αχαΐας, Σία Αναγνωστοπούλου έκανε λόγο για «κρυφή διπλωματία αλά 19ου αιώνα, μεταξύ μεγιστάνων και άλλων “μεγάλων κεφαλών”» για επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα από το Βρετανικό Μουσείο.

Όπως ανέφερε συγκεκριμένα η Σία Αναγνωστοπούλου «οι πολιτιστικοί θησαυροί και η ιστορία αυτού του τόπου δεν είναι τσιφλίκι τους και η επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα δεν είναι επικοινωνιακό παιχνιδάκι για τον προεκλογικό αγώνα της ΝΔ. Είναι πρωτίστως μια πράξη ηθικής διευθέτησης που παίρνει οικουμενική διάσταση.

Σημείωσε ακόμα ότι είναι ανεπίτρεπτο ο πρωθυπουργός και η υπουργός Πολιτισμού, μόνοι τους και με κρυφές συνεννοήσεις να διευθετούν αυτό το κορυφαίο διεθνώς ζήτημα πολιτιστικής κληρονομιάς. και ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα συναινέσει σε συμφωνίες εν κρυπτώ με τις οποίες ο δανεισμός και η εκχώρηση του εθνικού μας πλούτου βαφτίζονται «επιστροφή» και «επαναπατρισμός».