«Ετσι λαμπρές φαντάζανε οι ζωγραφιές του Πανσέληνου στην ολονυκτία του «Αξιον εστί», μέσα στην αχλύ των κεριών των πολυελαίων που χορεύανε… Ενιωσα το ίδιο ρίγος σαν να μου αποκαλυπτότανε το απόλυτο, όπως μπροστά στις ζωγραφιές του Ρέμπραντ, του Γκρέκο, του Βελάσκεθ, ή ακούγοντας Μπαχ και Μότσαρτ, ή περιδιαβάζοντας τον Ηνίοχο, τη Νεφερτίτη και τα γλυπτά της Ολυμπίας». Αυτές ήταν οι εντυπώσεις του αείμνηστου Χρόνη Μπότσογλου από την επίσκεψή του στο Αγιον Ορος το 1988, όπως τις κατέγραψε στο ημερολόγιό του. Αντίστοιχες εικόνες, εντυπώσεις και συναισθήματα για την πολιτεία του μοναχισμού «ζωντανεύουν» μέσα στον πλούσια εικονογραφημένο τόμο με τα ιερά κειμήλια και τους κρυμμένους θησαυρούς της Μονής Βατοπεδίου, τον οποίο προσφέρουν την ερχόμενη Παρασκευή «ΤΑ ΝΕΑ». Πρόκειται για τον πρώτο σταθμό της σειράς «Αγιο Ορος. Μια Επίγεια Αγγελική Πολιτεία», που δημιουργήθηκε σε συνεργασία με τις εκδόσεις Μίλητος, σε επιμέλεια του παλαιογράφου Αγαμέμνονα Τσιλίκα, αποκλειστικά για τους αναγνώστες των «ΝΕΩΝ».

Αξίζει να σημειωθεί ότι η σειρά συνοδεύεται από μια πρωτοτυπία: η φωτογράφιση στις μονές του Αγίου Ορους, με τον φακό του Γιάννη Γιαννέλου, έγινε αποκλειστικά για την εφημερίδα, οπότε οι αναγνώστες θα έχουν τη δυνατότητα να παρατηρήσουν τους θησαυρούς του Αγίου Ορους μέσα από πρωτότυπο φωτογραφικό υλικό, το οποίο αποτυπώνει τη μοναστική πολιτεία σε πραγματικό χρόνο.

Μέσα από τις σελίδες της προσφοράς και τις σπάνιες φωτογραφίες θα ανακαλύψουν, εκτός άλλων, βυζαντινά αυτοκρατορικά έγγραφα, πολύτιμες εικόνες  και χειρόγραφα που δεν έχουν ξαναδεί το φως της δημοσιότητας. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, σειρά έχουν οι μονές Σταυρονικήτα, Παντοκράτορα, Κουτλουμουσίου και Εσφιγμένου, που χαρακτηρίζονται επίσης από πλούτο κειμηλίων και σπάνιων ευρημάτων λόγω της μακράς ιστορίας τους. Με τον τρόπο αυτόν οι αναγνώστες μπορούν να κρατήσουν στη βιβλιοθήκη τους έναν τόμο με τεκμήρια, τα οποία απηχούν την παράδοση στη Χερσόνησο του Αθω, αλλά και τις συνθήκες μέσα στις οποίες οι μονές κατάφεραν να επιβιώσουν.

Οπως τονίζεται στον πρώτο τόμο: «Η Μονή Βατοπεδίου φέρει ανάγλυφη τη χιλιόχρονη αθωνική ιστορία και παράδοση ενώ αποτελεί ένα από τα σπουδαιότερα βυζαντινά µνηµεία του ελληνικού χώρου. Το Μοναστήρι είναι αφιερωµένο στην Υπεραγία Θεοτόκο και εορτάζει στις 25 Μαρτίου, του Ευαγγελισµού της Θεοτόκου. Η Μονή Βατοπεδίου κατάφερε, ανά τους αιώνες, όχι µόνο να επιβιώσει εν µέσω πολλών δυσκολιών, αλλά και να διαµορφώσει µια νέα αναγέννηση χάρη στις προσπάθειες των αγιορειτών µοναχών. Στη µακραίωνη πορεία της, κατέστη ένα από τα µεγαλύτερα κέντρα της Ορθοδοξίας αναδεικνύοντας πλήθος αγίων και επιτελώντας πλούσιο πνευµατικό, ιεραποστολικό και φιλανθρωπικό έργο εντός και εκτός της Ελλάδας».