Ο Ιλον Μασκ δεν διοικεί μόνο την Tesla, τη SpaceX και το Twitter, αλλά και την εταιρεία εμφυτευμάτων Neuralink – η οποία έχει τώρα ως στόχο να εμφυτεύσει το πρώτο μικροτσίπ σε ανθρώπινο εγκέφαλο μέσα στους επόμενους έξι μήνες.

Ως μια από τις νέες προκλήσεις που καλείται όμως τώρα να αντιμετωπίσει, εκτός από τις προφανείς που σχετίζονται με ιατρικούς, τεχνολογικούς και κοινωνικούς λόγους, είναι και έρευνα για τη Neuralink που ξεκίνησαν οι ομοσπονδιακές Αρχές των ΗΠΑ.

Οι Αρχές θα διερευνήσουν καταγγελίες σύμφωνα με τις οποίες η εταιρεία φέρεται ότι παρέβη τη νομοθεσία για την προστασία των ζώων (Animal Welfare Act) κατά τη διάρκεια των πειραμάτων για τα εμφυτεύματα αυτά. Οι έρευνες αφορούν τον θάνατο 1.500 ζώων από το 2018.

Ο πλουσιότερος άνθρωπος του κόσμου ανακοίνωσε πριν από λίγες ημέρες ότι η Neuralink ζητεί έγκριση της κυβέρνησης των ΗΠΑ για να δοκιμάσει τη συσκευή του σε ανθρώπους και προέβλεψε ότι αυτό θα μπορούσε να συμβεί σε έξι μήνες. Σε παρουσίαση για το εμφύτευμα της Neuralink που ο Ιλον Μασκ ελπίζει ότι κάποια μέρα θα συνδέσει τον ανθρώπινο εγκέφαλο με υπολογιστή, δύο πίθηκοι φέρεται ότι κινούσαν δρομείς υπολογιστή με τον εγκέφαλό τους.

Ο Μασκ υποστηρίζει ότι το εμφύτευμα θα μπορούσε να καταστήσει δυνατό τον έλεγχο του υπολογιστή για άτομα με κάποιας μορφής ασθένεια όπως παράλυση, όχι μόνο σε εργαστηριακό περιβάλλον αλλά και έξω από αυτό. Σύμφωνα με τον κροίσο, η Neuralink αναπτύσσει εμφυτεύματα που μπορούν να τοποθετηθούν στον εγκέφαλο ή στον νωτιαίο μυελό και πιθανώς να αποκαταστήσουν την κίνηση σε κάποιον που πάσχει από παράλυση. Επίσης κάνει λόγο για οφθαλμικό εμφύτευμα που προορίζεται να βελτιώσει ή να αποκαταστήσει την ανθρώπινη όραση. Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης ο Μασκ έδειξε βίντεο με πίθηκο ο οποίος, σύμφωνα με τον ίδιο, εμφανιζόταν να «πληκτρολογεί τηλεπαθητικά» σε μια οθόνη μπροστά του. Πέρυσι ο Μασκ είπε ότι η Neuralink είχε εγκαταστήσει ασύρματο εμφύτευμα σε πίθηκο που του επέτρεπε να παίζει βιντεοπαιχνίδια με το μυαλό του.

Ειδικοί πάντως στον κλάδο αμφισβήτησαν την πρόοδο που έδειξε η επίδειξη με τη συσκευή, ειδικά δεδομένου του εύρους των μελετών και πειραμάτων που πραγματοποιούνται σε εθνικό επίπεδο, αναφέρει το Bloomberg.

«Πρόκειται για σταδιακή πρόοδο» είπε στο διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο ο Ντάνιελ Γιόσορ, νευροχειρουργός και νευροεπιστήμονας στην Ιατρική Σχολή Perelman στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια, ο οποίος έχει εργαστεί με παρόμοιες συσκευές.