Σκάνδαλα, ερωτικές ιστορίες, πολυτελής τρόπος ζωής και κρατική ομερτά: η ζωή του πρώην βασιλιά της Ισπανίας Χουάν Κάρλος ήταν γεμάτη από αυτά, μαρτυρούν οι πρώην ερωμένες του, την ώρα που εφετείο στο Λονδίνο αποφάσισε ότι ο 85χρονος πρώην μονάρχης είχε ασυλία έναντι καταγγελιών παρενόχλησης που έκανε εναντίον του η πρώην ερωμένη του, τον καιρό που εκείνος βρισκόταν στον θρόνο.

Οι βρετανοί δικαστές ανέτρεψαν απόφαση κατώτερου δικαστηρίου ότι ο Χουάν Κάρλος θα μπορούσε να αντιμετωπίσει αστική αγωγή από την, επί χρόνια ερωμένη του, Κορίνα τσου Σάιν-Βιτγκενστάιν, εκτιμώντας ότι είχε «ασυλία στη δικαιοδοσία» των βρετανικών δικαστηρίων πριν από την παραίτησή του το 2014. Αλλά ο ισπανός πρώην βασιλιάς εξακολουθεί να αντιμετωπίζει δικαστική διαμάχη για τους ισχυρισμούς που έγιναν σχετικά με τη συμπεριφορά του μετά την παραίτησή του από τον θρόνο.

Η τσου Σάιν-Βιτγκενστάιν ζητεί «αποζημίωση» λόγω «μιας συνεχούς και συνεχιζόμενης εκστρατείας παρενόχλησης» εναντίον της που όπως, ισχυρίζεται, ξεκίνησε το 2012, μετά τη «διάλυση μιας στενής ρομαντικής σχέσης» των δύο και συνεχίζεται μέχρι σήμερα. Κατέθεσε μήνυση για παρενόχληση στο Λονδίνο το 2020, ισχυριζόμενη ότι ο Χουάν Κάρλος, με τον οποίον είχαν σχέση από το 2004, την πίεσε να επιστρέψει δώρα αξίας 65 εκατομμυρίων ευρώ, συμπεριλαμβανομένων έργων τέχνης και κοσμημάτων. Υποστήριξε ότι χρησιμοποίησε εναντίον της απειλές, διαρρήξεις στα ακίνητά της και συνεχείς παρακολουθήσεις.

Αλισβερίσια και δώρα

Τον τελευταίο καιρό πολλές λεπτομέρειες από τη ζωή του Χουάν Κάρλος έχουν έρθει στο φως της δημοσιότητας, με τους Ισπανούς να παρακολουθούν σαν σαπουνόπερα την ιστορία του πρώην βασιλιά τους που ερωτεύθηκε μια όμορφη ξένη επιχειρηματία, 25 χρόνια νεότερή του, σε σημείο να την εγκαταστήσει σε ένα σπίτι σε απόσταση αναπνοής από το παλάτι, να την κατακλύζει με επιστολές και δώρα, να μην της κρύβει τίποτα για τη μονότονη ζωή του με τη βασίλισσα, αλλά και για τα οικονομικά του αλισιβερίσια (όχι νόμιμα) με τους γενναιόδωρους φίλους του στον Κόλπο. Στο σημείο, τελικά, να χάσει τον θρόνο του.

Το podcast «Η Κορίνα και ο Βασιλιάς» μεταδίδεται από τις 7 Νοεμβρίου, με ένα επεισόδιο την εβδομάδα, και το έχουν ήδη κατεβάσει περισσότεροι από 350.000 άνθρωποι. Χωρισμένο σε οκτώ επεισόδια διάρκειας 40 λεπτών, δίνει πρωταρχική θέση στην ιστορία της Κορίνα, διανθισμένη από συνεντεύξεις με ιστορικούς και βιογράφους, διάσημους ισπανούς δημοσιογράφους ή πρώην πράκτορες, που τοποθετούν τα λόγια της στο ιστορικό ή πολιτικό τους πλαίσιο. Ολα αυτά είναι τυλιγμένα σε ένα σκηνικό αντάξιο ενός ροζ μυθιστορήματος, διανθισμένο με κουτσομπολιά, ανούσιες ή ταπεινωτικές λεπτομέρειες και τα συμβατικά σχόλια του αφηγητή. Το αποτέλεσμα είναι ταυτόχρονα συναρπαστικό και ενοχλητικό, γράφει η γαλλική εφημερίδα «Monde».

Σώζοντας τον Βασιλιά

Τον Σεπτέμβριο, μια πρωτότυπη σειρά ντοκιμαντέρ, «Salvar el rey» (Σωζοντας τον βασιλιά), που καταδικάζει τον πρώην μονάρχη, σημείωσε επιτυχία στο HBO. Βασισμένο σε πολυάριθμες μαρτυρίες, αφηγείται πώς ο κρατικός μηχανισμός και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης συγκάλυπταν επί χρόνια την ανήθικη συμπεριφορά του μονάρχη, τις προβληματικές φιλίες του και τον πολυτελή τρόπο ζωής του, εξουδετερώνοντας τις πολυάριθμες ερωμένες του και αποκρύπτοντας τις παρεκκλίσεις του, ενώ παράλληλα τις τύλιγαν με το αίσθημα της ατιμωρησίας. Ολα αυτά βέβαια, προτού κάνουν διαρροές στον Τύπο, προκειμένου να τον ωθήσουν και προς την παραίτηση, που θεωρήθηκε η τελευταία λύση για τη διάσωση της μοναρχίας. Και εδώ, το ντοκιμαντέρ δίνει εξέχουσα θέση στις πρώην ερωμένες του βασιλιά, όπως η πρώην τηλεπερσόνα Μπάρμπαρα Ρέι, η οποία το 1997 ισχυρίστηκε ότι παρενοχλήθηκε από τις μυστικές υπηρεσίες και απειλήθηκε πως εάν μιλήσει θα αποκαλύψει κρατικά μυστικά, ή η φωτορεπόρτερ Κέκα Καμπίγιο, η οποία κατέγραψε την ιστορία τους σε δεκάδες κασέτες.

Εξόριστος στο Αμπου Ντάμπι

Ωστόσο, το «Η Κορίνα και ο Βασιλιάς» προχωράει ακόμη περισσότερο στην υποβάθμιση της εικόνας του Χουάν Κάρλος, ο οποίος ζει εξόριστος στο Αμπου Ντάμπι από το 2020. Η 58χρονη γερμανοδανέζα διεθνής λομπίστρια, πρώην σύζυγος γερμανού αριστοκράτη, δεν αφήνει τίποτα απ’ έξω. Ούτε τα πολυτελή δώρα και τις σακούλες με μετρητά που έδιναν πλούσιοι φίλοι, ούτε τις λεπτομέρειες του ταξιδιού για κυνήγι ελεφάντων στην Μποτσουάνα το 2012, όπου ο Χουάν Κάρλος έσπασε το ισχίο του, με αποτέλεσμα να αρχίσει ο χορός των αποκαλύψεων.

Ρίχνοντας τη σκιά της στους σημερινούς βασιλείς της Ισπανίας, εξηγεί πώς οργάνωσε τον μήνα του μέλιτος του σημερινού βασιλιά Φελίπε και της Λετίσια το 2004, το μισό κόστος του οποίου χρεώθηκε σε φίλο του Χουάν Κάρλος. Αφηγείται την ιστορία της παρουσίας της στα παρασκήνια μαζί με τη βασίλισσα Σοφία σε επίσημο ταξίδι στη Σαουδική Αραβία το 2006 για να βοηθήσει ισπανικές εταιρείες να κερδίσουν τη σύμβαση για την κατασκευή της σιδηροδρομικής σύνδεσης μεταξύ Μέκκας και Μεδίνας. Μετά τον χωρισμό και αφού η Κορίνα λαμβάνει 65 εκατομμύρια ευρώ από τον Χουάν Κάρλος σε λογαριασμό στις Μπαχάμες, η ιστορία μετατρέπεται σε ένα είδος θρίλερ, διανθισμένο από σκηνές απειλών και κατασκοπείας.