Εξηγήσεις από την Αθήνα για την υπόθεση Οτσαλάν μετά την προσφυγή  του ιδρυτή του PKK κατά της Ελλάδας ζητά  το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ).

Η προσφυγή του Αμπντουλάχ Οτσαλάν αφορά στα γεγονότα που ακολούθησαν μετά την άφιξή του  στην Ελλάδα το 1998, την αίτησή του για άσυλο στη χώρα και την παράδοσή του στις τουρκικές Αρχές στην Κένυα τον Φεβρουάριο του 1999.

Ο Αμπντουλάχ Οτσαλάν, στην προσφυγή του στο ΕΔΑΔ μέσω των δικηγόρων του υποστήριξε ότι οι πρακτικές εναντίον του κατά τη διάρκεια της παραμονής του στην Ελλάδα ήταν αντίθετες με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΣΔΑ).

Στην προσφυγή του, ο Οτσαλάν υπογραμμίζει ότι είναι αντίθετο με πολλά άρθρα της ΕΣΔΑ το γεγονός ότι παραδόθηκε στις τουρκικές Αρχές, ενώ βρισκόταν στα χέρια των ελληνικών Αρχών στην Κένυα, ότι η αίτησή του για άσυλο στην Ελλάδα δεν εξετάστηκε, ότι κρατήθηκε χωρίς νομική βάση κατά τη διάρκεια της παραμονής του στην Ελλάδα και ότι δεν του δόθηκε η δυνατότητα να αναζητήσει τα δικαιώματά του ενώπιον των ελληνικών δικαστηρίων.