Θα φωτίζεται από την ενέργεια του ήλιου και θα γεμίσει από δέντρα και θάμνους που θα προέρχονται κατά κύριο λόγο από την ελληνική χλωρίδα, ενώ το δίκτυο των πεζοδιαδρόμων θα είναι από χωμάτινα σταθεροποιημένα δάπεδα διαφορετικών χρωματισμών. Το Πρότυπο Οικολογικό Πάρκο στην περιοχή του Ρέντη θα είναι γεγονός σε έξι μήνες. Σε μια έκταση τεσσάρων στρεμμάτων ο Δήμος Νίκαιας – Αγ. Ι. Ρέντη προχωρά στη δημιουργία του Πάρκου, που στόχο έχει να αναβαθμίσει την περιοχή του Ρέντη αλλά και όλη τη φυσιογνωμία του δήμου. Οι εργασίες για το Οικολογικό Πάρκο «Ελαιώνα», προϋπολογισμού 1,46 εκατ. ευρώ, αναμένεται να αρχίσουν σύντομα, καθώς ο διαγωνισμός που έγινε ανέδειξε ήδη τον ανάδοχο του έργου.

Οπως σημειώνουν οι υπεύθυνοι, η πόλη θα αποκτήσει ένα πρότυπο οικολογικό άλσος με πολλαπλές χρήσεις αναψυχής, άθλησης και εκπαίδευσης, έργο που αναμφισβήτητα θα συμβάλει στη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των κατοίκων της περιοχής, καθώς και στη δημιουργία ενός πόλου έλξης των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής του Πειραιά.

«Το Πρότυπο Οικολογικό Πάρκο στον Ρέντη σηματοδοτεί την αλλαγή του προσώπου της πόλης και συνοδεύεται από μια σειρά παρεμβάσεων αναβαθμίζοντας την ποιότητα ζωής όχι μόνο στον Ρέντη αλλά και στην ευρύτερη περιοχή. Η δημιουργία χώρων αναψυχής, πολιτισμού, περιπάτου, άθλησης και περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης θα δώσουν προοπτικές ανάπτυξης και αισθητικής αναβάθμισης με στόχο ο συγκεκριμένος χώρος να γίνει μια όαση αθλητισμού και ψυχαγωγίας και να αποτελέσει πνεύμονα πρασίνου για την περιοχή. Ως Δημοτική Αρχή δεν θα σταματήσουμε να διεκδικούμε έργα προσανατολισμένα στη δημιουργία μια βιώσιμης, αναπτυξιακής και αισθητικής παρακαταθήκης για τις μελλοντικές γενιές της πόλης μας» σημειώνει ο δήμαρχος Νίκαιας – Αγ. Ι. Ρέντη, Γιώργος Ιωακειμίδης.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, το Πάρκο θα έχει δύο εισόδους: Η πρόσβαση στην κεντρική είσοδο θα γίνεται από την πλατεία Ελευθερίας ενώ μία μικρότερη είσοδος θα είναι από την οδό Κουμουνδούρου. Το δίκτυο πεζοδιαδρόμων θα είναι στρωμένο με χωμάτινα σταθεροποιημένα δάπεδα διαφορετικών χρωματισμών. Με τη χρήση των συγκεκριμένων υλικών αποκλείονται τα μη υδατοδιαπερατά υλικά που μέχρι σήμερα σχεδόν αποκλειστικά χρησιμοποιούνται στον αστικό χώρο. Σε συνδυασμό δε με την πυκνή δόμηση διαμορφώνουν μια αδιαπέραστη αστική επιφάνεια, η οποία διατηρεί πολύ χαμηλή την υγρασία του εδάφους και λειτουργεί ως παγίδα ακτινοβολίας, ενισχύοντας το φαινόμενο  της θερμικής νησίδας τόσο των ίδιων των επιφανειών αλλά και του περιβάλλοντος.

Μάλιστα, οι πεζοδιάδρομοι περιμετρικά του άλσους θα χρησιμοποιούνται για ελαφρά άσκηση – περπάτημα και τρέξιμο -, ενώ αυτοί στο εσωτερικό του θα οδηγούν και στους άλλους θεματικούς χώρους ψυχαγωγίας, αναψυχής και χαλαρής άθλησης, παιδιών, εφήβων και ενήλικων χρηστών. Παράλληλα, θα υπάρχει χώρος με πίστα για ποδήλατο ή πατίνι ή skate κι ένας μεγάλος χώρος ημικύκλιου καθιστικού για να διευκολύνεται η επικοινωνία των επισκεπτών. Υπάρχει και πρόβλεψη για την άνετη πρόσβαση πεζών και ΑμεΑ σε όλο το Οικολογικό Πάρκο.

«Πράσινες» καινοτομίες

Στις «πράσινες» καινοτομίες του πάρκου είναι το γεγονός ότι ο φωτισμός του χώρου δεν θα γίνεται με ηλεκτρική ενέργεια αλλά με φωτιστικά σώματα που θα λειτουργούν με ηλιακή ενέργεια. Την ίδια στιγμή, με στόχο τη βελτίωση του μικροκλίματος της περιοχής, θα πραγματοποιηθεί φύτευση μεγάλου αριθμού δένδρων και θάμνων, ενώ θα εγκατασταθεί και προφυτεμένος φυσικός χλοοτάπητας με δυνατότητα αναγέννησης.

Κριτήριο για την επιλογή του φυτικού υλικού, σύμφωνα με τους υπευθύνους, αποτέλεσε η προσαρμοστικότητά του στις συγκεκριμένες εδαφοκλιματικές συνθήκες, οι απαιτήσεις σε θρεπτικά συστατικά και σε νερό. Πιο συγκεκριμένα τα είδη που έχουν επιλεχθεί είναι αφενός κατάλληλα για τις κλιματικές συνθήκες της περιοχές κι έχουν μικρές απαιτήσεις σε θρεπτικά συστατικά, οπότε δεν θα γίνει  χρήση χημικών λιπασμάτων, αφετέρου έχουν μικρές και μέτριες απαιτήσεις σε νερό. Στόχος, άλλωστε, είναι η κατανάλωση νερού για την άρδευση των φυτών να περιοριστεί αυστηρά μόνο τους θερινούς μήνες και με τη χρήση υπόγειου συστήματος άρδευσης ώστε να επιτευχθεί η μέγιστη οικονομία.

Αξίζει να σημειωθεί πως τα φυτά που θα χρησιμοποιηθούν θα προέρχονται από την ελληνική χλωρίδα με ειδική σήμανση στο κάθε είδος για να είναι δυνατή η επίσκεψη μαθητών, με σκοπό να έρθουν σε επαφή με τη φύση, να γνωρίσουν τα φυτά της χώρας μας, να δουν τις πρακτικές ανακύκλωσης και να προβληθούν η οικολογία και η προστασία του Περιβάλλοντος.