H Cupra ο Iσπανός κατασκευαστής ανακοίνωσε ότι θα προσθέσει τρία νέα μοντέλα στη γκάμα του μέχρι το 2025. Στόχος της φίρμας είναι να φτάσει την παραγωγή της στα 500.000 αυτοκίνητα τον χρόνο και να επεκταθεί ταυτόχρονα σε νέες αγορές και νέες κατηγορίες μοντέλων.

Ένα από τα τρία μοντέλα θα κυκλοφορήσει το 2024 και θα ονομάζεται Terramar. Πρόκειται για ένα SUV το οποίο θα είναι διαθέσιμο με κινητήρες ήπιας υβριδικής τεχνολογίας και σε plug-in hybrid εκδόσεις.

Σήμερα η Cupra που θα δώσει ιδιαίτερη έμφαση στα ηλεκτρικά μοντέλα λανσάρει στην αγορά το νέο Born, ένα ευρύχωρο και αποδοτικό ηλεκτρικό αυτοκίνητο που προσφέρεται σε πολλαπλές εκδόσεις. Οι αγοραστές μπορούν να το επιλέξουν με κίνηση στους πίσω τροχούς. Ο ηλεκτροκινητήρας αποδίδει 150 ίππους και ροπή στα 310 Nm ενώ υπάρχει και έκδοση με 204 ίππους.

Πάντως το νέο μοντέλο μπορεί να εξοπλιστεί με το πακέτο επιδόσεων e-Boost αυξάνοντας την απόδοση στους 231 ίππους Όσον αφορά την αυτονομία και την μπαταρία του το Born εξοπλίζεται με μπαταρία 77 kWh με την αυτονομία του να αγγίζει μετά από μια πλήρη φόρτιση τα 540 χιλιόμετρα και σε επιδόσεις η επιτάχυνση από τα  0-100 χλμ./ώρα έρχεται σε 7 δλ. Επίσης υπάρχει και μικρότερη μπαταρία 58 kWh με αυτονομία 424 χλμ. Επιπλέον, το πακέτο e-Boost περιλαμβάνει μεγαλύτερα μπροστινά φρένα και στάνταρ ζάντες 19” καθώς και τιμόνι Cupra με satellite buttons.

Η εταιρεία αναφέρει ότι σε μόλις 7 λεπτά φόρτισης μπορούν να προστεθούν επιπλέον 100 χιλιόμετρα αυτονομίας χρησιμοποιώντας ένα σημείο φόρτισης 170 kW. Ακόμη και αν η κατάσταση φόρτισης της μπαταρίας είναι μόνο στο 5%, μπορεί να αναπληρωθεί στο 80% σε μόλις 35 λεπτά.

Το νέο μοντέλο είναι σχεδιασμένο στη Βαρκελώνη και ο οδηγός μπορεί να χειριστεί το προφίλ οδήγησης από το  Drive Profile, που σημαίνει ότι μπορεί να προσαρμοστεί στις ανάγκες του οδηγού του με  πέντε διαφορετικά οδηγικά προφίλ: Range, Comfort, Performance, Individual.

Eπίσης το CUPRA Born, το πρώτο 100% ηλεκτρικό μοντέλο της μάρκας, κατά τη διάρκεια των δοκιμών ασφαλείας του Euro NCAP, έλαβε την ανώτερη βαθμολογία των 5 αστέρων. Το επίτευγμα του CUPRA Born κατέστη δυνατό χάρη στο ευρύ φάσμα συστημάτων ασφαλείας του.