Περισσότεροι από 20.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στη Δυτική Ευρώπη στους καύσωνες του περασμένου καλοκαιριού, όπως δείχνουν τα στοιχεία που παρουσιάζει σήμερα ο Guardian και αποτελούν καμπανάκι για τους κινδύνους που εγκυμονεί η κλιματική αλλαγή στο άμεσο μέλλον.

Η ανάλυση των πλεοναζόντων θανάτων, η διαφορά μεταξύ του αριθμού των θανάτων που συνέβησαν και των αναμενόμενων με βάση τις ιστορικές τάσεις, αποκαλύπτει τις απειλές που θέτει η παγκόσμια υπερθέρμανση που προκαλείται από την κλιματική αλλαγή, τόνισαν οι επιστήμονες.

Κατά τους καύσωνες του περασμένου καλοκαιριού οι θερμοκρασίες ξεπέρασαν τους 40 βαθμούς Κελσίου στο Λονδίνο, σε περιοχές στη νοτιοδυτική Γαλλία το θερμόμετρο έφτασε τους 42 βαθμούς Κελσίου και η Σεβίλλη και η Κόρδοβα στην Ισπανία σημείωσαν ρεκόρ με 44 βαθμούς Κελσίου. Η ανάλυση από την ομάδα επιστημόνων World Weather Attribution διαπίστωσε ότι τέτοιες υψηλές θερμοκρασίες θα ήταν «πρακτικά αδύνατες» χωρίς την κλιματική κρίση.

Στην Αγγλία και την Ουαλία, καταγράφηκαν 3.271 πλεονάζοντες θάνατοι μεταξύ 1ης Ιουνίου και 7ης Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με το Γραφείο Εθνικής Στατιστικής, υψηλότεροι κατά 6,2% από τον μέσο όρο της πενταετίας.

Η ανάλυση δεν υπολογίζει συγκεκριμένα τους θανάτους που σχετίζονται με τη ζέστη, αλλά ο αριθμός των θανάτων ήταν υψηλότερος κατά μέσο όρο για τις ημέρες της περιόδου καύσωνα από τις ημέρες που δεν επικρατούσε καύσωνας. Οι θάνατοι από την Covid-19 εξαιρέθηκαν.

Στη Γαλλία, καταγράφηκαν 10.420 πλεονάζοντες θάνατοι που αναφέρθηκαν κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Santé Publique France, η κυβερνητική υπηρεσία υγείας.

Πεθαίνουν από τη ζέστη

Ένας στους τέσσερις από αυτούς τους θανάτους, ή 2.816, συνέβη κατά τη διάρκεια ενός από τους τρεις έντονους καύσωνες που έπληξαν τη χώρα. Οι πλεονάζοντες θάνατοι ήταν 20% υψηλότεροι σε περιοχές όπου είχαν εκδοθεί κόκκινοι συναγερμοί για ακραίες θερμοκρασίες.

Στην Ισπανία, το υποστηριζόμενο από το κράτος Ινστιτούτο Υγείας Carlos III εκτιμά ότι υπήρξαν 4.655 θάνατοι που οφείλονται στη ζέστη μεταξύ Ιουνίου και Αυγούστου.

Το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ, η γερμανική κυβερνητική υπηρεσία υγείας, υπολογίζει ότι 4.500 άνθρωποι πέθαναν στη χώρα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, ειδικά λόγω των ακραίων θερμοκρασιών.

Η Δρ Friederike Otto, λέκτορας στην επιστήμη του κλίματος στο Ινστιτούτου Grantham για την Κλιματική Αλλαγή και το Περιβάλλον, στο Imperial College του Λονδίνου, δήλωσε: «Οι καύσωνες είναι μια από τις μεγαλύτερες απειλές που θέτει η κλιματική αλλαγή. Οι υψηλές θερμοκρασίες είναι υπεύθυνες για χιλιάδες θανάτους σε όλο τον κόσμο κάθε χρόνο, πολλοί από τους οποίους δεν αναφέρονται.

«Παρά αυτά τα συντριπτικά στοιχεία, εξακολουθεί να υπάρχει μικρή ευαισθητοποίηση του κοινού για τους κινδύνους που ενέχουν οι ακραίες θερμοκρασίες για την ανθρώπινη υγεία».

Το καλοκαίρι του 2022 ήταν το θερμότερο που έχει καταγραφεί, σύμφωνα με την υπηρεσία κλιματικής αλλαγής Copernicus της Ε.Ε.

Όλο και πιο συχνοί οι καύσωνες

Η Δρ Eunice Lo, ερευνήτρια για την κλιματική αλλαγή και την υγεία στο Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ, δήλωσε: «Οι καύσωνες γίνονται πιο συχνοί και έντονοι καθώς η υδρόγειος θερμαίνεται, επομένως μπορούμε να περιμένουμε περισσότερους και θερμότερους καύσωνες στο μέλλον.

«Οι επιστήμονες έχουν συνδέσει πολλούς καύσωνες του παρελθόντος με την κλιματική αλλαγή που προκαλείται από τον άνθρωπο. Αυτό σημαίνει ότι οι παρατηρούμενοι καύσωνες έχουν γίνει πιο πιθανό να συμβούν ή πιο έντονοι λόγω των ανθρώπινων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου».

Η παγκόσμια υπερθέρμανση προκαλείται από την καύση ορυκτών καυσίμων, την καταστροφή δασών και άλλες ανθρώπινες δραστηριότητες. Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας ενημέρωσε πέρυσι ότι δεν θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί νέα ανάπτυξη φυσικού αερίου, πετρελαίου ή άνθρακα από φέτος και μετά, εάν ο κόσμος περιόριζε την παγκόσμια θέρμανση στους 1,5 βαθμούς Κελσίου.

Η Lo είπε ότι υπάρχει επίσης ανάγκη η κοινωνία να προσαρμοστεί στην ακραία ζέστη. «Πρέπει να προσαρμοστούμε στη ζέστη μακροπρόθεσμα. Αυτό περιλαμβάνει το σχεδιασμό σπιτιών, σχολείων και νοσοκομείων που διαθέτουν καλό αερισμό και αποτρέπουν την υπερθέρμανση, αύξηση των χώρων πρασίνου και πάρκων στις πόλεις και καθιστώντας τις προειδοποιήσεις θερμότητας προσβάσιμες σε όλους».