Συνάντηση με τον βασιλιά της Βρετανίας Κάρολο θα έχει ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στις 28 Νοεμβρίου.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα βρεθεί στο Λονδίνο προκειμένου να μιλήσει σε εκδήλωση του London School of Economics με θέμα την Ελλάδα.

Η εκδήλωση στο LSE γίνεται για τα 25 χρόνια λειτουργίας του Ελληνικού Παρατηρητηρίου, ενώ πέραν του πρωθυπουργού για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ελλάδα και η ΕΕ θα μιλήσει και ο καθηγητής Kevin Featherstone.

Αυτή θα είναι η πρώτη συνάντηση των δύο ανδρών μετά την ανάληψη των βασιλικών καθηκόντων από τον Κάρολο, μετά το θάνατο της βασίλισσας Ελισάβετ.

Το Dumfries House και το Τατόι

Την προηγούμενη φορά που είχαν συναντηθεί οι κ. Μητσοτάκης και –πρίγκιπας τότε- Κάρολος είχαν συζητήσει για την ανακαίνιση και την ανακατασκευή του Dumfries House στη Σκωτία, το οποίο διαχειρίζεται το Ίδρυμα του Πρίγκιπα (The Prince’s Foundation).

Λίγους μήνες μετά τη συνάντηση των δύο ανδρών, το Dumfries House είχε επισκεφθεί και η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, η οποία συνοδευόταν από τα αρμόδια στελέχη του ΥΠΠΟ που ασχολούνται με το Τατόι.

Ο βασιλιάς Κάρολος έχει δείξει το έντονο ενδιαφέρον του για την ανακατασκευή των βασιλικών κτημάτων στο Τατόι, θέλοντας έτσι να τιμήσει και την ελληνική καταγωγή του από τον πατέρα του. Άλλωστε, την προηγούμενη φορά που είχε βρεθεί στη χώρα μας, για τον εορτασμό των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση, είχε ενημερωθεί σε κατ’ ιδίαν συνάντηση από τα αρμόδια στελέχη του υπ. Πολιτισμού.

Τα γλυπτά του Παρθενώνα

Την ώρα που το Τατόι φημολογείται ότι θα μονοπωλήσει το ενδιαφέρον της συζήτησης, αρκετοί είναι εκείνοι που περιμένουν να δουν αν θα υπάρξει κάποια αναφορά στα Γλυπτά του Παρθενώνα.

Το θέμα της επιστροφής των Μαρμάρων είναι πιο «ζεστό» από ποτέ, ενώ ο βασιλιάς Κάρολος θα μπορούσε να είναι το πρόσωπο που θα αλλάξει όλη την πολιτική στάση της Βρετανίας –και των ίδιων των Βρετανών- γύρω από το συγκεκριμένο ζήτημα, αν και τυπικά το θέμα βαραίνει το Βρετανικό Μουσείο και την κυβέρνηση της χώρας.

Για το λόγο αυτό, δεν αποκλείεται στο πρόγραμμα του Έλληνα πρωθυπουργού να βρεθεί κάποιο κενό και να επιχειρηθεί η συνάντηση με τον Βρετανό ομόλογό του Ρίσι Σούνακ.