Με τον καιρό να έχει «χαλάσει» και τις βροχές να έχουν κάνει την εμφάνισή τους, καλό είναι να έχουμε ετοιμάσει και το αυτοκίνητό μας κατάλληλα, για να τις αντιμετωπίσει.

Το ντεπόζιτο του υγρού παρμπρίζ, είναι συνήθως το πιο παραμελημένο σημείο του αυτοκινήτου, παρά το γεγονός ότι η έλλειψη ορατότητας, μεταφράζεται σε επικίνδυνη οδήγηση.

Για να απολαμβάνει ο οδηγός απρόσκοπτη ορατότητα, το σημείο κλειδί είναι οι υαλοκαθαριστήρες, ωστόσο σημαντικό είναι να αποφεύγουμε την χρήση νερού στο κύκλωμα καθαρισμού του παρμπρίζ.

Γιατί δεν πρέπει να βάζετε νερό στους καθαριστήρες

Γιατί; Επειδή το σύστημα καθαρισμού δεν μπορεί να εκτελέσει σωστά την δουλειά του, με ότι αυτό συνεπάγεται. Ο λόγος που δεν πρέπει να χρησιμοποιείτε νερό για να συμπληρώσετε το υγρό καθαρισμού του παρμπρίζ σας, ειδικά τον χειμώνα, είναι το γεγονός ότι μόλις η θερμοκρασία πιάσει τους 0 βαθμούς Κελσίου θα παγώσει μέσα στο δοχείο.

Μία τέτοια συνθήκη, δεν σας αφήνει απλά χωρίς «υγρό» καθαρισμού, αλλά καθώς αυξάνεται σε όγκο μπορεί να βλάψει το ντεπόζιτο και το κύκλωμα.

Προβλήματα

Σε μερικά αυτοκίνητα, το μπλε καπάκι του δοχείου αναφέρει να χρησιμοποιείτε μόνο ειδικό καθαριστικό υγρό. Αυτή την σύσταση δεν πρέπει να την αγνοήσετε γιατί σας προφυλάσσει από μελλοντικά προβλήματα.

Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι το νερό από περιοχή σε περιοχή διαφέρει και μπορεί να περιέχει υψηλά επίπεδα ασβέστη που αφήνουν ιζήματα και προκαλούν ζημιά στο κύκλωμα. Σε αυτό θα πρέπει να προσθέσουμε και την οξείδωση, τις φθορές στα πλαστικά σωληνάκια του κυκλώματος και φυσικά την μυρωδιά του στάσιμου νερού.

Η χρήση νερού στο δοχείο πλυστικού υγρού του παρμπρίζ είναι μια προσωρινή λύση για μία περίπτωση έκτακτης ανάγκης, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του carandmotor.gr. Εάν χρειαστεί όμως, βάζουμε την ελάχιστη ποσότητα νερού στο δοχείο και με την πρώτη ευκαιρία αγοράζουμε ένα ειδικό υγρό που θα συμπληρώσει την ποσότητα καθαριστικού υγρού.

Το κόστος αγοράς ενός ειδικού πλυστικού υγρού δεν είναι μεγάλο και συνήθως έρχεται και σε μεγάλη συσκευασία των 5 λίτρων που δεν ξεπερνά τα 5 ευρώ. Θα τα βρείτε σε όλα σχεδόν τα πρατήρια καυσίμων και φυσικά τα καταστήματα με προϊόντα περιποίησης αυτοκινήτου.

Μερικά είναι κατάλληλα να αναμειχθούν με νερό και άλλα μπαίνουν απευθείας στο ντεπόζιτο. Όποιο και να επιλέξετε, να ξέρετε ότι έχουν παρόμοια αντιψυκτική ικανότητα που θα τα κρατήσει σε υγρή μορφή, ακόμα και όταν το θερμόμετρο δείχνει θερμοκρασίες κάτω από το 0. Τα πιο προηγμένα περιλαμβάνουν επίσης υδροφοβικά στοιχεία που κάνουν τις σταγόνες να γλιστρούν στο παρμπρίζ.