Η φράση «ακούστε τους πολίτες» μεταφέρεται από τους επιτελείς του Μαξίμου προς στελέχη της κυβέρνησης αλλά και του κόμματος, ενόσω ο Πρωθυπουργός έχει ανοιχτό στο γραφείο του τον «φάκελο» της καθημερινότητας, παρακολουθώντας τους πολιτικούς αντιπάλους του να επιχειρούν από την πλευρά τους στενές επαφές με κοινωνικές και επαγγελματικές κατηγορίες – είτε προς ενίσχυση της απήχησής τους είτε επιδιώκοντας μια πρώτη σύνδεση.

Το μότο του Κυριάκου Μητσοτάκη «δεν αναμετριόμαστε με τον ΣΥΡΙΖΑ, αναμετριόμαστε με τις απαιτήσεις των πολιτών» έχει επιστρέψει – φάνηκε στην προ δεκαημέρου συζήτησή του με γαλάζια στελέχη από όλη τη χώρα. Η συγκεκριμένη φράση κρύβει τουλάχιστον πέντε πεδία τα οποία το πρωθυπουργικό γραφείο αγωνιά να μη μετατραπούν σταδιακά σε… διακεκαυμένες ζώνες καθ’ οδόν προς τις κάλπες.

Ακρίβεια στα ράφια

Πρώτο κεφάλαιο που συζητείται εναγωνίως στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ αλλά και βρίσκεται στην ατζέντα της αντιπολίτευσης είναι η ακρίβεια στα ράφια. Πολύ δε περισσότερο η αισχροκέρδεια. Δεν είναι τυχαία η απόφαση να δοκιμαστεί το πείραμα, κατά τον Μητσοτάκη, με το «καλάθι του νοικοκυριού», όσο και αν νεοδημοκράτες φαίνεται να κρατούν… μικρό καλάθι για το μέγεθος της επίδρασης του μέτρου, ζητώντας αποτελεσματικούς ελέγχους στην αγορά. Ενδεικτική η παραδοχή του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Γιώργου Γεωργαντά ότι «οι τιμές των παραγωγών δεν δικαιολογούν τις τιμές στα ράφια» για τα μήλα καθώς και οι εντεινόμενες δεσμεύσεις για εντατική παρακολούθηση του συστήματος τροφοδοσίας.

Φουσκωμένοι λογαριασμοί

Το δεύτερο πεδίο αφορά τους λογαριασμούς (ενέργειας, καυσίμων), με το Μαξίμου να ξορκίζει τις «σπασμωδικές κινήσεις», όσο κι αν εντείνεται η πίεση της αντιπολίτευσης για δραστικά μέτρα. Η πολιτική απόφαση είναι να υπάρχει πακέτο στήριξης ανάλογα με τα δημοσιονομικά όρια, με ορατό άλλωστε το ενδεχόμενο νέων μέτρων (για ντίζελ – αμόλυβδη) από τον Νοέμβριο. Ουσιαστικά η κυβέρνηση προσπαθεί να πείσει ότι αναγνωρίζει τις δυσκολίες της κοινωνίας αλλά ζυγίζει επιλογές προσεκτικά, απέναντι σε «μυθεύματα» της αντιπολίτευσης. Με τα λόγια του υπουργού Επικρατείας Γιώργου Γεραπετρίτη αναζητείται χρυσή τομή μεταξύ της ενίσχυσης των ευάλωτων και της αποφυγής «άμετρης» δημοσιονομικής πολιτικής.

Ασφάλεια στις γειτονιές

Τρίτος άξονας που έχει ενεργοποιήσει την κυβέρνηση είναι εκείνος της ασφάλειας στις γειτονιές. Υποθέσεις που συγκλονίζουν την κοινή γνώμη αλλά κυρίως τα διαδοχικά περιστατικά επίορκων αστυνομικών έχουν κινητοποιήσει τον γαλάζιο μηχανισμό, που δεν θέλει ούτε «σκιές» σε ένα κεντρικό δόγμα της, αυτό της μηδενικής ανοχής στην παραβατικότητα, ούτε αναβολές επ’ αόριστο σε σημαντικές εξαγγελίες, όπως η προμήθεια καμερών στις αστυνομικές στολές και η ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού στην Αττική.

Μεταναστευτικό

Το τέταρτο πεδίο στο οποίο η ΝΔ ρίχνει βάρος είναι το Μεταναστευτικό, με δεδομένο ότι λειτουργεί και πολιτικά ως «ενισχυτής» της επιχειρηματολογίας περί αποτελεσματικής διαχείρισης των κρίσεων. «Γνωρίζετε πόσες κρίσεις έπρεπε να διαχειριστούμε, ξεκινώντας με τη μεταναστευτική εισβολή στον Εβρο, μεταναστευτικές πιέσεις οι οποίες δυστυχώς και σήμερα εξακολουθούν και ενισχύονται – ή αν δεν ενισχύονται τουλάχιστον διατηρούνται σε πολύ υψηλά επίπεδα», έλεγε ο Μητσοτάκης στους προέδρους κομματικών οργανώσεων.

Εργα υποδομής

Ψηλά στη «λίστα» καθημερινότητας είναι επίσης, όπως πιστοποιούν οι κυβερνητικές δράσεις των τελευταίων εβδομάδων, τα έργα υποδομής. Και αυτό σε μια προσπάθεια να συνδέεται το αφήγημα της ανάπτυξης με εκείνο της «κοινωνικής πολιτικής». Στο τραπέζι ωστόσο δεν είναι μόνο το σχέδιο μεγάλων παρεμβάσεων (όπως το μετρό, οδικοί άξονες κ.λπ.), αλλά ζητείται μεγαλύτερη ευαισθησία των υπουργών, βουλευτών και στελεχών στα «μικρά» αιτήματα από τις τοπικές κοινωνίες.