Μία μόλις ημέρα μετά τη συνέντευξη του αρχιεπισκόπου Αθηνών Ιερωνύμου, μέσω της οποίας γνωστοποιήθηκε πως δίνει προθεσμία πέντε ημερών στον πατέρα Δημήτριο Λουπασάκη ούτως ώστε να μεταφερθεί -με τη συνοδεία του- σε μοναστήρι της Βάρης, ο ιερέας «θαυματοποιός» των Αγίων Ισιδώρων Λυκαβηττού προέβη στις πρώτες δηλώσεις, χωρίς πάντως εμμέσως να αναφερθεί στο ζήτημα.

Μιλώντας μετά τη Θεία Λειτουργία της Δευτέρας, ο πατήρ Δημήτριος έστειλε το μήνυμα πως «είμαστε πάντοτε εδώ να λειτουργούμε έτσι απλά», ευχαριστώντας όλους όσοι τού έχουν συμπαρασταθεί και ζητώντας συγγνώμη, χωρίς πάντως να διευκρινίζει κάτι παραπάνω. «Διαβάζοντας τα μηνύματά σας, τα οποία είναι χιλιάδες εκατοντάδες, σας ευχαριστώ που προσεύχεστε για μένα και όλους εμάς».

Αναλυτικά η τοποθέτησή του

«Ο θεός να είναι μαζί μας, πάντα μαζί στους Αγίους Ισιδώρους στον λόφο του Λυκαβηττού. Εδώ όλη η παρέα μαζί τελούμε τις Θείες Λειτουργίες. Η χάρη και η ευλογία του Θεού να σας δίνουν πάντοτε υγεία και εμείς να είμαστε πάντοτε εδώ να λειτουργούμε έτσι απλά, σεμνά και ταπεινά, όπως σήμερα και όπως 22 χρόνια εδώ στους Αγίους Ισιδώρους.

» Σας ευχαριστούμε πάρα πολύ για την αγάπη, τη στήριξη, την καλοσύνη και τις ευχές σας και βέβαια σας ευχαριστώ πάρα πολύ. Διαβάζοντας τα μηνύματά σας, τα οποία είναι χιλιάδες εκατοντάδες, σας ευχαριστώ που προσεύχεστε για μένα και όλους εμάς.

» Ενα τεράστιο μεγάλο «ευχαριστώ» και μια τεράστια μεγάλη «συγγνώμη». Ο θεός να σας έχει πάντοτε καλά και να σας δίνει υγεία και χαρά στις οικογένειες και τα παιδιά σας.

Η διορία και οι εξηγήσεις Ιερωνύμου για το πόρισμα – φωτιά

Υπενθυμίζεται πως ο αρχιεπίσκοπος άνοιξε χθες τα «χαρτιά» του -για πρώτη φορά σε δημόσια τοποθέτησή του- για το θέμα των Αγίων Ισιδώρων Λυκαβηττού και προσωπικά του «θαυματοποιού» πατρός Δημητρίου Λουπασάκη.

Μετά την αναφορά του στην Ιερά Σύνοδο, ο κ. Ιερώνυμος επέλεξε να απαντήσει στα ερωτήματα που ήρθαν στο προσκήνιο, ιδίως μετά τη δημοσιοποίηση του πορίσματος της Αρχιεπισκοπής που περιλαμβάνει βαριές κατηγορίες σε βάρος του π. Δημητρίου -συμπεριλαμβανομένης επί της ουσίας και της αμφισβήτησης των «θαυμάτων» που λαμβάνουν χώρα στο ναό- με αρκετούς μάλιστα μιλούν για «θάψιμο» της υπόθεσης.

«Ήρθε η ευθύνη σε μένα. Εγώ τι είμαι στρατιωτικός διοικητής, διευθυντής αστυνομίας ή είμαι και πατέρας; Πείτε ότι έχετε ένα παιδί που παρεκτρέπεται δεν θα προσπαθήσετε να το συμβουλεύσετε; Είπα να σηκώσω το βάρος αλλά να γίνω και πατέρας. Δεν είναι μόνο αυτός. Είναι 16 παιδιά 25 με 30 ετών. Μία κοινότητα χωρίς νομική ύπαρξή. Τους κάλεσα, μίλησα με τα παιδιά τους είπα θέλετε να γίνετε μοναχοί; Εδώ δεν ισχύει αυτό, δεν υπάρχει μοναστήρι. Δεν πρέπει να τα βοηθήσω;» δήλωσε ο Αρχιεπίσκοπος σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή της Κυριακής».

Ο ίδιος, πάντως, έσπευσε να αναγνωρίσει πως το κείμενο του νυν μητροπολίτη Λαρίσης, που έκανε τη σχετική έρευνα, είναι μεν πολύ σκληρό, αλλά όχι μακριά από την πραγματικότητα.

Όπως αποκάλυψε ο κ. Ιερώνυμος, έχει δώσει διορία πέντε ημερών στον π. Δημήτριο Λουπασάκη και στους μοναχούς που τον ακολουθούν, να εγκατασταθούν σε ένα ίδρυμα, σε ένα νομικό εκκλησιαστικό πρόσωπο στη Βάρη. «Αν πουν ότι δέχονται, θα το παρακολουθήσουμε. Αν πουν «μένουμε εδώ», θα γίνει ό,τι λένε οι κανόνες της Εκκλησίας και ό,τι λένε οι νόμοι του Κράτους».

Σχετικά με τον Σταυρό που χρησιμοποιεί ο π. Δημήτριος, ο Αρχιεπίσκοπος δήλωσε πως δεν θα του επιτραπεί να χρησιμοποιείται και πως θα τοποθετηθεί σε προθήκη για να «μην επιτρέπεται η εργαλειοποίησή του» και όποιος επιθυμεί θα τον προσκυνά.