Σε ένα από τα βασικά συστατικά στην κυβερνητική συνταγή ανάδειξης «έργου», όχι μόνο με εθνικό αποτύπωμα αλλά και με τοπικό χαρακτήρα, μετατρέπονται οι… κορδέλες και τα εργοτάξια ή ακριβέστερα τα πολιτικά μηνύματα που συνοδεύουν την έμφαση την οποία επιδιώκει πλέον να δίνει η κυβέρνηση σε έργα ανάπλασης και υποδομών.

Το κυρίαρχο μήνυμα είναι, όπως το θέτει πρωθυπουργικός συνεργάτης, ότι «η κυβέρνηση δεν μένει σε εξαγγελίες, προχωρά στην υλοποίηση», με το γαλάζιο σύνθημα «το είπαμε, το κάναμε» να επιστρατεύεται άλλωστε προσωπικά από τον Κυριάκο Μητσοτάκη χθες στο Ελληνικό, με αφορμή την έναρξη του κύριου μέρους της ανάπλασης. Λίγες ημέρες μετά την παρουσία του στον Πειραιά για τους τρεις νέους σταθμούς του μετρό, ο Πρωθυπουργός επιχείρησε εκ νέου σινιάλο αλλαγής σελίδας της χώρας μέσα σε συνθήκες κρίσεων.

Εκανε λόγο για «στροφή στο μέλλον» και, αφού παραδέχτηκε ότι το σύνθημα για τις «μπουλντόζες του Ελληνικού» έχει ακουστεί έως σήμερα πολλές φόρες, τόνισε ότι «τα λόγια έγιναν πράξη», περίπου στην ίδια γραμμή που είχε χαράξει από τον Πειραιά με την αποστροφή του «κάποιοι παρουσιάζουν έργα, κάποιοι παρουσίαζαν μουσαμάδες».

Την ίδια στιγμή πάντως που ο Μητσοτάκης κάρφωνε «παρωχημένες νοοτροπίες», η αξιωματική αντιπολίτευση κατηγορούσε τον Πρωθυπουργό για «φιέστες στα όρια της γραφικότητας», ενώ πυρά στον ΣΥΡΙΖΑ «που μιλούσε για κοινωνικούς λαχανόκηπους στο Ελληνικό και τώρα καταγγέλλει καθυστερήσεις» εξαπέλυε η ΝΔ.

Ενόψει της εκλογικής αναμέτρησης, ο Μητσοτάκης έχει δώσει στα στελέχη του εντολή για «δουλειά πεδίου» με στοίχημα στο τέλος της τετραετίας «να επιδείξουμε ένα έργο το οποίο δεν θα είναι απλά οριζόντιο», όπως ο ίδιος έλεγε το Σάββατο σε κομματικά στελέχη από όλη την Ελλάδα, «αλλά να μπορούμε να πούμε ότι έχουμε δρομολογήσει τα περισσότερα έργα που δρομολόγησε ποτέ κυβέρνηση σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο».

«Βαλτωμένες αντιλήψεις»

Οι προσπάθειες να τραβιούνται διαχωριστικές γραμμές με το παρελθόν, με την περίοδο διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ κοινώς, εξού και οι χθεσινές πρωθυπουργικές αιχμές για «βαλτωμένες αντιλήψεις», καθώς και να ενισχύεται το αφήγημα περί «ανάπτυξης για όλους» (και) μέσω των επενδύσεων, επανέρχονται στη γαλάζια ρητορική τούς τελευταίους μήνες με όλο και περισσότερη ένταση.

Είναι ενδεικτικό ότι ο Μητσοτάκης επέλεγε προ τριμήνου να συνδέει με ένα έργο υποδομής (την παράκαμψη Αμφιλοχίας στον αυτοκινητόδρομο Ακτιο – Αμβρακία, συγκεκριμένα) το χτίσιμο σχέσεων εμπιστοσύνης με τους πολίτες και συνολικά την αξιοπιστία της κυβέρνησης.

Η προβολή «χειροπιαστού» αποτελέσματος εντάσσεται στην ημερήσια διάταξη των περιοδειών τόσο του Πρωθυπουργού όσο και των νεοδημοκρατικών κλιμακίων, κάτι που ο Μητσοτάκης αναμένεται να το αποτυπώσει και κατά την προγραμματισμένη για σήμερα περιοδεία του σε περιοχές του Νομού Καρδίτσας – ιδίως σε δήμους (όπως η Αργιθέα) όπου εξελίσσονται μικρά ή μεγαλύτερα έργα αποκατάστασης μετά το χτύπημα της κακοκαιρίας Ιανός το 2020. Με λίγα λόγια, το σύνθημα που οι υπουργοί και τα στελέχη της ΝΔ θα διατυπώνουν στις επαφές τους στις εκλογικές περιφέρειες μέχρι να στηθούν οι κάλπες συνοψίζει η φράση «δίπλα σε κάθε πολίτη με έργα», που ανάρτησε στα social media ο Πρωθυπουργός στην τελευταία εξόρμηση εκτός Μαξίμου σε Εδεσσα και Πέλλα.