Είναι μόλις 10 ετών και ήδη η παγκόσμια σκακιστική κοινότητα υποκλίνεται στο ταλέντο της. Στο Παγκόσμιο Ατομικό Πρωτάθλημα Σκακιού, που διεξήχθη στο Μπατούμι της Γεωργίας (16-27 Σεπτεμβρίου), η Ευαγγελία Σίσκου – φετινή πρωταθλήτρια Ελλάδας στα κορίτσια έως 10 ετών – έφθασε αθόρυβα, συνοδευόμενη από τον πατέρα της, και αποχώρησε πανηγυρικά, με το χάλκινο μετάλλιο στις αποσκευές της, έχοντας ζήσει στιγμές συγκίνησης και υπερηφάνειας από την τρίτη θέση του βάθρου της τελικής κατάταξης, όπου φωτογραφίστηκε πανευτυχής με τη γαλανόλευκη να τη σκεπάζει σαν μπέρτα σούπερ ήρωα στην πλάτη. Ο 22χρονος προπονητής της στο ιστορικό αθλητικό σωματείο ΑΜΟ Γαλαξίας Θεσσαλονίκης, Αλέξανδρος Κουσκούτης, μιλά στα «ΝΕΑ» για τη μικρή Ευαγγελία – για τους φίλους «Εύα» – η οποία πριν καν μάθει να διαβάζει και να γράφει, έπαιζε τις κινήσεις επί της σκακιέρας στα δάχτυλα.

Από 4 ετών

«Η Εύα έμαθε σε ηλικία 4 ετών, μέσω ενός προγράμματος εκμάθησης σκακιού του νηπιαγωγείου της, τα βασικά του αθλήματος, τις κινήσεις και την αξία των κομματιών. Προπονείται συνολικά τρεισήμισι ώρες την εβδομάδα, μιάμιση ώρα σε ιδιαίτερο μάθημα και δύο ώρες σε ομαδικό του συλλόγου. Ασχολείται επιπλέον με το σκάκι περίπου μία ώρα την ημέρα, είτε διαβάζοντας σκακιστικά βιβλία, είτε λύνοντας ασκήσεις. Πρώτη φορά έγινε πρωταθλήτρια Ελλάδας το 2020, σε ηλικία 8 ετών, ενώ έχει βγει δύο φορές πρωταθλήτρια Ελλάδας στην κατηγορία της και έχει διακριθεί αρκετές φορές σε ανοιχτά πρωταθλήματα», αναφέρει ο Αλέξανδρος Κουσκούτης, ο οποίος, αν και δεν ήταν παρών στη Γεωργία, είχε καθημερινή επικοινωνία με τη μικρή σκακίστρια μέσω skype πριν και έπειτα από κάθε παρτίδα.

«Συζητούσαμε καθημερινά είτε πριν από τον αγώνα, για το «άνοιγμα», είτε μετά, κάνοντας ανάλυση της παρτίδας. Σε επίπεδο συμπεριφοράς, το μόνο που τη συμβούλευα ήταν ύστερα από κάθε της κίνηση να μη σηκώνεται συνεχώς από τη θέση της – ως είθισται – για βόλτα στον χώρο, καθώς έτσι μπορεί να φύγει το μυαλό από τον στόχο», περιγράφει ο κόουτς της 10χρονης, η οποία στην τελευταία παρτίδα κατόρθωσε με ένα ρουά ματ να εξολοθρεύσει μια συνομήλική της από την Ινδία και να κατακτήσει το πρώτο της χάλκινο σε παγκόσμια διοργάνωση. «Δεν της είχαμε μιλήσει καθόλου για τη βαθμολογία οπότε δεν γνώριζε ότι αν κερδίσει τη συγκεκριμένη παίκτρια βγαίνει τρίτη, για να μην έχει άγχος. Οταν το έμαθε, άρχισε να χοροπηδά από τη χαρά της», αποκαλύπτει ο προπονητής της.

Συγχαρητήρια

«Αγαπητή Ευαγγελία, σου εύχομαι θερμά συγχαρητήρια για την κατάκτηση της τρίτης θέσης και του χάλκινου μεταλλίου στο Παγκόσμιο Ατομικό Πρωτάθλημα στο σκάκι. (…) Το παράδειγμα της επιτυχίας σου μπορεί να πείσει κι άλλα παιδιά να ασχοληθούν με το σκάκι, ένα εξαιρετικό άθλημα που ενισχύει τη μνήμη, τη δημιουργικότητα, την υπομονή και τη συγκέντρωσή μας», έγραψε σε επιστολή προς την Εύα ο υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης, μετά τη διάκρισή της μεταξύ 101 κοριτσιών από 36 χώρες. «Φυσικά χάρηκε πολύ για τη συγχαρητήρια επιστολή. Ολοι οι κοντινοί της άνθρωποι ενθουσιάστηκαν και της έδωσαν πολλά συγχαρητήρια», αναφέρει ο Αλέξανδρος Κουσκούτης.

Τι λέει η ίδια τώρα, μέσω του προπονητή της, στα «ΝΕΑ», για την ενασχόλησή της με το σκάκι; «Αυτό που μου αρέσει περισσότερο στο σκάκι είναι ο τρόπος σκέψης, ότι κάθε κίνηση πρέπει να αποτελεί μέρος ενός σχεδίου, αλλά παράλληλα πρέπει να προσέχουμε τι σχέδιο μπορεί να έχει και ο αντίπαλός μας. Στα μαθήματα σκάκι, όπως και στα τουρνουά, τα αγόρια είναι περισσότερα από τα κορίτσια. Ελπίζω η επιτυχία μου να εμπνεύσει κι άλλα κορίτσια αλλά και αγόρια να παίξουν σκάκι. Το σκάκι μπορεί να βοηθήσει τον καθένα να περάσει δημιουργικά την ώρα του, κάνοντας παράλληλα μέσα από τα τουρνουά φίλους από όλη την Ελλάδα».