Την ανάγκη να αναδειχθούν σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο οι ηθικοί και φυσικοί αυτουργοί του συνεχιζόμενου εγκλήματος στο Αιγαίο με θύμα τους πρόσφυγες επισημαίνουν σε κοινή τους δήλωση οι τομεάρχες μεταναστευτικής πολιτικής και ναυτιλίας του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ Γιώργος Καμίνης και Δημήτρης Μπιάγκης.

Πυξίδα δράσης

 

Διαβάστε επίσης: Δήμαρχος Κυθήρων για ναυάγιο: Μπροστά μου πέθαναν πέντε άνθρωποι

 

Αναλυτικά η κοινή δήλωση των κ.κ. Καμίνη και Μπιάγκη έχει ως εξής:

«Δυστυχώς, η συνεχιζόμενη τραγωδία στο Αιγαίο κλιμακώνεται. Μόνον χθες, δεκάδες ανθρώπινες ψυχές χάθηκαν στη θαλάσσια περιοχή και τις ακτές της Λέσβου και των Κυθήρων, στην προσπάθειά τους για μια καλύτερη, ασφαλή ζωή στην Ευρώπη, μακριά από πολέμους και διώξεις. Μπροστά στο θάνατο ανθρώπων δεν μπορείς να πεις πολλά. Εκφράζουμε τη βαθιά μας θλίψη για τις ανθρώπινες ζωές που χάθηκαν.

»Τις δύσκολες αυτές ώρες αγωνιούμε κι ελπίζουμε, ώστε να σωθούν όσο περισσότεροι συνάνθρωποί μας. Εκφράζουμε παράλληλα την απεριόριστη εμπιστοσύνη και ευγνωμοσύνη στις γυναίκες και άνδρες των σωμάτων ασφαλείας, των ενόπλων δυνάμεων, των ανθρωπιστικών οργανώσεων και όλων των υπόλοιπων φορέων και εθελοντών που με αυταπάρνηση, υψηλό επαγγελματισμό και αίσθημα ευθύνης δίνουν τη μάχη της έρευνας, της διάσωσης και της φροντίδας των ναυαγών. Η προστασία της ανθρώπινης ζωής οφείλει να είναι θεμελιώδης αρχή και πυξίδα δράσης, τόσο για την Ελλάδα όσο και για την Ευρώπη.

Χρέος

»Όσο δεν υπάρχει ένα ολοκληρωμένο ευρωπαϊκό σύστημα υποδοχής μεταναστών και προσφύγων βασισμένο στην αλληλεγγύη μεταξύ των Κρατών Μελών, με αποτελεσματικές διαδικασίες ελέγχου που σέβονται τα ανθρώπινα δικαιώματα και ασφαλείς διόδους προς την ΕΕ, τόσο τα εγκληματικά δίκτυα διακίνησης ανθρώπων θα αποθρασύνονται και θα θησαυρίζουν με κόστος ανθρώπινες ζωές. Όσο η Τουρκία κρατάει τα «κλειδιά» του προφυγικού από την Ευρώπη, τόσο θα συνεχίζει να ανέχεται, να υποθάλπει και να εκμεταλλεύεται τα δίκτυα αυτά για ιδιοτελείς γεωπολιτικούς σκοπούς.

»Χρέος της χώρας μας είναι να αναδείξει, σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο, τους φυσικούς και ηθικούς αυτουργούς του συνεχιζόμενου αυτού εγκλήματος και να γίνει το επίκεντρο μιας συντονισμένης προσπάθειας με στόχο να νικηθούν τα δίκτυα των διακινητών και να αναλάβει επιτέλους η Τουρκία τις ευθύνες της ως μέλος της διεθνούς κοινότητας. Χρέος όλων μας, να μη συνηθίσουμε τον θάνατο στο Αιγαίο».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από