«Τεχνικώς εφικτή» χαρακτήρισε την αποκατάσταση των αγωγών Nord Stream 1 και 2, που υπέστησαν εκτεταμένες ζημιές μετά από εκρήξεις οι οποίες πιθανότατα οφείλονται σε δολιοφθορά, ο Ρώσος αναπληρωτής πρωθυπουργός Αλεξάντερ Νόβακ.

«Δεν έχουν υπάρξει ποτέ τέτοια περιστατικά. Φυσικά, υπάρχουν τεχνικές δυνατότητες για την αποκατάσταση της υποδομής, χρειάζεται χρόνος και κατάλληλα κεφάλαια. Είμαι βέβαιος ότι θα βρεθούν οι κατάλληλες δυνατότητες», είπε ο Νόβακ.

«Απειλή για την ΕΕ»

Σημειώνεται ότι οι ευρωπαίοι ηγέτες θα συζητήσουν το θέμα της ασφάλειας των κρίσιμων υποδομών την επόμενη εβδομάδα, όπως δήλωσε το Σάββατο ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.

«Το σαμποτάζ στους αγωγούς Nord Stream συνιστά απειλή για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Είμαστε αποφασισμένοι να διασφαλίσουμε τις κρίσιμες υποδομές μας. Οι ηγέτες θα αντιμετωπίσουν το θέμα στην προσεχή σύνοδο κορυφής στην Πράγα», δήλωσε ο Σαρλ Μισέλ στο Twitter έπειτα από τις συνομιλίες του με την πρωθυπουργό της Δανίας Μέτε Φρέντερικσεν.

Νωρίτερα χθες εκπρόσωπος της εταιρείας διαχείρισης του αγωγού ανακοίνωσε ότι σταμάτησε η διαρροή στην θάλασσα της Βαλτικής φυσικού αερίου από τον αγωγό Nord Stream 2, που συνδέει την Ρωσία με την Γερμανία.