Άλλα τέσσερα ουκρανικά πλοία φορτωμένα με σιτηρά απέπλευσαν από λιμάνια της Ουκρανίας στο πλαίσιο της συμφωνίας μεταξύ Μόσχας και Κιέβου, με τη συνδρομή του ΟΗΕ και της Τουρκίας, που επετεύχθη στα τέλη Ιουλίου.

Σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Αναντολού, δύο πλοία αναχώρησαν από το ουκρανικό λιμάνι του Τσορνομόρσκ, ενώ τα άλλα από τα λιμάνια της Οδησσού και του Γιούζνι, ανέφερε το υπουργείο στο Twitter.

Έλεγχος στην Κωνσταντινούπολη

Σύμφωνα με το τουρκικό υπουργείο Εθνικής Άμυνας, ένα πλοίο που έρχεται από την Ουκρανία και άλλα πέντε που κατευθύνονται προς την Ουκρανία θα ελεγχθούν βορείως της Κωνσταντινούπολης.

Στην Κωνσταντινούπολη έχει συσταθεί ένα Κοινό Κέντρο Συντονισμού με αξιωματούχους από τη Ρωσία, την Ουκρανία, την Τουρκία και τον ΟΗΕ για την επιτήρηση της διαδικασίας.

Έως το Σάββατο, σύμφωνα με τις τουρκικές αρχές, 51 πλοία είχαν αποπλεύσει προς ή από την Ουκρανία.

Ουκρανικά σιτηρά και ρωσικά λιπάσματα πρέπει να φτάσουν στις αγορές

Σημειώνεται ότι το Σάββατο ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, ζήτησε τη συνεργασία κυβερνήσεων και ιδιωτικού τομέα με στόχο τρόφιμα και λιπάσματα από τη Ρωσία, καθώς και τα σιτηρά της Ουκρανίας, να φτάσουν στις διεθνείς αγορές.

«Το άλλο μέρος αυτής της συμφωνίας-πακέτου είναι η απρόσκοπτη πρόσβαση στις παγκόσμιες αγορές των ρωσικών τροφίμων και λιπασμάτων, τα οποία δεν υπόκεινται σε κυρώσεις», πρόσθεσε σε συνέντευξη Τύπου στην Κωνσταντινούπολη. «Είναι σημαντικό να συνεργαστούν όλες οι κυβερνήσεις και ο ιδιωτικός τομέας για να τα φέρουν στην αγορά.»

«Η εξαγωγή περισσότερων τροφίμων και λιπασμάτων από την Ουκρανία και τη Ρωσία είναι ζωτικής σημασίας για την περαιτέρω ηρεμία των αγορών εμπορευμάτων και τη μείωση των τιμών για τους καταναλωτές», ανέφερε ακόμα ο ΓΓ του ΟΗΕ.

Πηγή: ΟΤ