Το Κολοσσαίο, το πιο εμβληματικό μνημείο της αρχαίας Ρώμης, συνεισφέρει περίπου 1,4 δισεκατομμύρια ευρώ στο Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) της Ιταλίας ετησίως, αλλά η «αντικειμενική» του αξία είναι πολύ υψηλότερη.

Σύμφωνα με μελέτη της Deloitte LLP, εκτιμάται ότι η άυλη αξία που αποδίδουν οι Ιταλοί στην ύπαρξη του Κολοσσαίο, είναι περίπου 77 δισεκατομμύρια ευρώ (79 δισεκατομμύρια δολάρια).

«Αυτή η αξία γίνεται αντιληπτή από τους περισσότερους Ιταλούς, και όχι μόνο από αυτούς που την επισκέπτονται», ανέφερε η εταιρεία συμβούλων σε έκθεσή της. Ενώ ο υπολογισμός της οικονομικής συνεισφοράς του μνημείου είναι αρκετά απλός, ο προσδιορισμός της αξίας του κάθε άλλο παρά εύκολος είναι.

7 εκατ. επισκέπτες ετησίως

Η Deloitte καταρτίζει την αξιολόγησή της με βάση μια έρευνα που ρωτά τους ανθρώπους πόσα είναι διατεθειμένα να πληρώσουν για να διατηρήσουν ένα περιουσιακό στοιχείο ή υπηρεσία, παρόλο που «δεν το χρησιμοποιούν άμεσα, δεν μπορούν να επωφεληθούν έστω και έμμεσα από αυτό και μπορεί να μην προγραμματίσουν οποιαδήποτε μελλοντική χρήση για τον εαυτό τους ή τους άλλους». Οι πολίτες της Ρώμης υποσχέθηκαν κατά μέσο όρο 90 ευρώ ο καθένας, ενώ άλλοι Ιταλοί είπαν 57 ευρώ.

Το Κολοσσαίο είναι το μνημείο με τους περισσότερους επισκέπτες στην Ιταλία, προσελκύοντας περίπου 7 εκατομμύρια τουρίστες το 2019.

Ο Όμιλος Tod’s χρηματοδότησε την αποκατάσταση του μνημείου ύψους 25 εκατομμυρίων ευρώ την περίοδο 2011-2016.

Πηγή: ΟΤ