Στη ρητορική της έντασης επιμένει η Τουρκία με τα ΜΜΕ να αναλαμβάνουν τη συντήρηση του ζητήματος των «γκρίζων ζωνών» και της αμφισβήτησης κυριαρχίας συγκεκριμένων νησιών στο Αιγαίο.

Η εθνικιστική εφημερίδα Sozcu σε ρεπορτάζ της – την προηγούμενη εβδομάδα – με τίτλο «Εξωφρενική πρόκληση από την Ελλάδα απέναντι από την Αλικαρνασσό, άρχισαν να τοποθετούν σημαίες σε κάθε ύφαλο» ισχυρίζεται ότι έχει προκαλέσει «σφοδρές αντιδράσεις η εκστρατεία της Ελλάδας να φυτέψει σημαίες, κοντά στους βράχους Ίμια στα ανοικτά των ακτών της Αλικαρνασσού, στα βράχια κοντά στο νησί Ψέριμο».

Η Ψέριμος και οι βραχονησίδες είναι δικά μας

Σημειώνει δε ότι ο Ουμίτ Γιαλίμ πρώην γενικός γραμματέας του τουρκικού υπουργείου Άμυνας δήλωσε στην εφημερίδα πως: «Το νησί Ψέριμος είναι ήδη δικό μας, αυτοί οι βράχοι είναι επίσης δικοί μας, δεν θα πρέπει ποτέ να επιτραπεί στην Ελλάδα να τοποθετήσει σημαίες και παρατηρητήρια εκεί, το τουρκικό ΥΠΕΞ θα πρέπει να εκδώσει αμέσως ένα σημείωμα και να διασφαλίσει ότι αυτές οι σημαίες θα κατέβουν».

Το άρθρο αναφέρεται και σε άρθρο του www.kalymnosnews-gr  που όπως σημειώνει «εκδίδεται στο νησί Κάλυμνος απέναντι από την Αλικαρνασσό» και το οποίο όπως υποστηρίζει η τουρκική εφημερίδα ανακοίνωσε ότι «η Ελλάδα, η οποία δημιούργησε ένα τουριστικό χωριό όπου ζουν περίπου 300 άνθρωποι στο νησί Ψέριμο, όπου δεν υπάρχει απολύτως κανένας οικισμός και ούτε ένα καρφί δεν μπορεί να μπει σύμφωνα με τη Συνθήκη της Λωζάννης, ενώ στη συνέχεια τοποθέτησε μια στρατιωτική μονάδα».

Η «εκστρατεία της σημαίας»

Αυτή τη φορά αναφέρει η εφημερίδα το kalymnos.gr «δημοσιοποίησε ότι η Ελλάδα έχτισε ένα παρατηρητήριο φυτεύοντας γιγαντιαίες ελληνικές σημαίες στους βράχους στα βόρεια του νησιού».

Σύμφωνα με την Sozcu το ρεπορτάζ της ιστοσελίδας της Καλύμνου ανέφερε ότι «οι κάτοικοι της Ψερίμου ξεκίνησαν πριν από 15 ημέρες εκστρατεία για να γεμίσουν τα βράχια του νησιού με ελληνικές σημαίες. Ο καπετάν Μιχάλης Αρβύθης, ο οποίος πρωτοστάτησε στην εκστρατεία, με τη βοήθεια του Γιάννη Ανατολίτη και του Μάικ Μαύρου, οι οποίοι ζουν μόνιμα στο νησί, ανέβηκαν στα βράχια της βόρειας πλευράς της Ψερίμου και έστησαν ελληνικές σημαίες στους τσιμεντόλιθους που έχουν κατασκευαστεί ως παρατηρητήριο άγριων πουλιών, ορατό από όλα τα πλοία και τα σκάφη που περνούν από την περιοχή».