Το Αμπντούλ Χαμίντ Χαν έφτασε στον προορισμό του και είναι έτοιμο να ξεκινήσει τις εργασίες του, ανέφερε ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας, Φατίχ Ντονμέζ σε δηλώσεις του στο κρατικό πρακτορείο Ανατολού. Και πιο συγκεκριμένα στο πηγάδι Γιορουκλέρ-1, 55 χιλιόμετρα από το Γκαζί Πασά, για την πρώτη του αποστολή. Και έχει δύο μήνες μέχρι να δώσει αποτελέσματα, όπως είπε ο Ντονμέζ.

«Έχουν γίνει κάποιες εκτιμήσεις και υπήρχαν 4-5 εναλλακτικές θέσεις, να σας πω. Αλλά τώρα λήφθηκε μια απόφαση. Τώρα έχουμε περίπου 45-60 μέρες μπροστά μας. Ας ελπίσουμε ότι θα ολοκληρώσουμε τις γεωτρήσεις μας εντός αυτής της περιόδου. Αν τελικά βρεθεί κάτι, θα ανακοινώσουμε τα καλά νέα στο έθνος μας» ανέφερε χαρακτηριστικά ο τούρκος υπουργός Ενέργειας.

Διαβάστε επίσης: Τουρκία: Τα μηνύματα της πορείας του γεωτρύπανου Αμπντούλ Χαμίντ Χαν

Σε εξέλιξη οι προετοιμασίες για τη γεώτρηση

Το γεωτρύπανο όπως ανέφερε ο Ντονμέζ έφτασε στον προορισμό του στο Γιορουκλέρ 1 στις 3:30 το πρωί της 10ης Αυγούστου. Το ταξίδι του ήταν ομαλό και χωρίς προβλήματα. «Κατεβάσαμε τον εξοπλισμό μας στον πυθμένα της θάλασσας για την κεντρική τοποθέτηση του φρεατίου του πλοίου. Κάνουμε τις απαραίτητες προετοιμασίες για τη γεώτρηση και πραγματοποιούμε τους τελικούς ελέγχους. Όταν ολοκληρωθούν όλες οι προετοιμασίες, θα αρχίσουμε τις γεωτρήσεις και, αν θέλει ο Θεός, θα εργαστούμε για να δώσουμε καλά νέα στον λαό μας. Αυτό επιθυμούμε» όπως είπε ο τούρκος υπουργός.

Ο Ντονμέζ υπενθύμισε ότι στη Μεσόγειο «είχαμε τρυπήσει περίπου 8 φορές πριν. Από αυτές, οι 3 ήταν γεωτρήσεις που αφορούσαν την Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου και οι 5 ήταν σε περιοχές δικής μας δικαιοδοσίας». Και πρόσθεσε: «Είμαστε πλέον εξοικειωμένοι με τη Μεσόγειο, σχεδόν όσο και στη Μαύρη Θάλασσα. Ξέρετε, κάναμε ένα διάλειμμα από τις γεωτρήσεις μας εκεί για 2 χρόνια, τραβήξαμε το στόλο μας κυρίως στη Μαύρη Θάλασσα, γιατί εκεί το πρόγραμμά μας ήταν πολύ πιο σφιχτό. Τώρα, από χθες, ξεκινήσαμε ξανά τις δραστηριότητές μας στη Μεσόγειο».