Για τη Long Covid και πόσους έχει επηρεάσει στην Ελλάδα μίλησε ο αναπληρωτής καθηγητής Λοιμωξιολογίας του ΑΠΘ, Σίμος Μεταλλίδης.

Σύμφωνα με τον καθηγητή που μίλησε στην εκπομπή «Συνδέσεις» της ΕΡΤ, ποσοστό 15- 20% μεταξύ 4,5 εκατομμυρίων ανθρώπων που έχουν νοσήσει στη χώρα μας, επηρεάζει η Long Covid.

Διαβάστε επίσης: Long Covid: Σε μεγάλη έξαρση τα ψυχιατρικά προβλήματα

Τα συμπτώματα που ταλαιπωρούν όσους νόσησαν

Ο κατάλογος των συμπτωμάτων είναι μακρύς.

Τα πιο κοινά αφορούν σε κόπωση, προβλήματα με τη μνήμη και τη σκέψη, απώλεια γεύσης και όσφρησης, δύσπνοια, στομαχόπονο, ζάλη, αϋπνία, άγχος, κατάθλιψη.

Η μεγαλύτερη συχνότητα εμφάνισης της long Covid έχει καταγραφεί κυρίως σε άτομα που νοσηλεύτηκαν με κοροναϊό. Παρ’ όλα αυτά, δεν περιορίζεται μόνο σε αυτή την κατηγορία.

Επηρεάζει, δε, όλες τις ηλικίες: από ενήλικες, έως παιδιά και βρέφη.

Τα συμπτώματα κυρίως είναι ήπια και διαχειρίσιμα, αλλά έχει διαπιστωθεί ανοσμία – αγευσία ως και για ολόκληρο χρόνο, είπε ο καθηγητής. Άλλα συμπτώματα είναι τα αναπνευστικά προβλήματα, κεφαλαλγίες, κόπωση.

Δεν προβλέπονται εργασιακά άδειες

Η Long Covid είναι νέο νόσημα και διεθνώς αναζητείται φόρμουλα, καθώς δεν προβλέπονται εργασιακά άδειες αποκατάστασης ή ανάρρωσης, ενώ νοσούντες έχασαν ήδη τη δουλειά τους, λόγω της μειωμένης απόδοσης, τόνισε ο κ. Μεταλλίδης.

Ορισμένοι ερευνητές εικάζουν ότι το long-Covid προκαλείται από ιικά σωματίδια που παραμένουν στον οργανισμό και μετά το τέλος της οξείας φάσης της νόσου. Άλλοι υποστηρίζουν ότι προκαλείται από μια προϋπάρχουσα αυτοάνοση διαταραχή ή ίσως από ένα ανοσοποιητικό σύστημα που δεν επανήλθε σωστά μετά από μια προηγούμενη ασθένεια.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από