Τις φιλορωσικές της τάσεις φανέρωσε για μια ακόμη φορά η Μαρίν Λεπέν, δηλώνοντας πως οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας δεν έχουν νόημα και πως τελικά καταλήγουν να ζημιώσουν τους Γάλλους και όλους τους δυτικοευρωπαίους περισσότερο από ότι ζημιώνουν την Μόσχα.

Η επικεφαλής του ακροδεξιού κόμματος Εθνική Συσπείρωση, που ουσιαστικά είναι και το μεγαλύτερο κόμμα της γαλλικής αντιπολίτευσης, έχει κατηγορηθεί στο παρελθόν πως έχει θετική άποψη για τον Βλαντιμίρ Πούτιν (όπως και άλλα στελέχη της ευρωπαϊκής ακροδεξιάς, όπως ο Ιταλός Ματέο Σαλβίνι) και μάλιστα πως το κόμμα της υποστηρίχθηκε από τη Μόσχα με ένα μεγάλο δάνειο προεκλογικά.

Ωστόσο, έχει καταδικάσει τον πόλεμο και τα ρωσικά εγκλήματα στο μέτωπο, επιλέγοντας να εστιάσει την αντίδραση της στο οικονομικό πεδίο και την αποτελεσματικότητα της στρατηγικής των κυρώσεων.

Θύματα των κυρώσεων

«Είμαστε περισσότερο θύματα των κυρώσεων από ότι είναι η Ρωσία, η οποία φυσικά βρήκε άλλους πελάτες (για το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο) και βρήκε και τρόπους να παρακάμψει τα διαφορετικά εμπάργκο από τις διάφορες χώρες» σχολίασε η κυρία Λεπέν.

«Νομίζω πως οι κυρώσεις αυτές δεν έχουν νόημα παρά μόνο για να κάνουν τους Ευρωπαίους και άρα τους Γάλλους να υποφέρουν. Η στρατηγική της εφαρμογής των κυρώσεων αυτών δεν είναι παρά μια σειρά από αποτυχίες» τόνισε επικριτικά.

Οι απόψεις της Μαρίν Λεπέν αντανακλούν τον διχασμό που υπάρχει στο εσωτερικό της ευρωπαϊκής οικογένειας αναφορικά με την αποτελεσματικότητα των κυρώσεων, καθώς η ενεργειακή κρίση και η εκτίναξη του κόστους ζωής έχει γονατίσει επιχειρήσεις και νοικοκυριά και έχει αυξήσει τις υφεσιακές απειλές για τις οικονομίες της περιοχής.