Εξετάζοντας φωτογραφίες που κυκλοφορούν από την Κυριακή στο Διαδίκτυο, σε συνδυασμό με δορυφορικές εικόνες και δεδομένα γεωεντοπισμού, το CNN κατάφερε να ταυτοποιήσει το σπίτι στην Καμπούλ όπου σκοτώθηκε σε αμερικανική επιχείρηση ο αρχηγός της Αλ Κάιντα Αϊμάν αλ Ζαουάχρι.

Το κτίριο βρίσκεται στη γειτονιά Σερπούρ της αφγανικής πρωτεύουσας και περιβάλλεται από «παλάτια οπιούχου παπαρούνας», όπως ονομάζονται τα σπίτια εμπόρων ναρκωτικών, αναφέρει το αμερικανικό δίκτυο.

Ο Αλ Ζαουάχρι βρισκόταν στο μπαλκόνι όταν δέχτηκε το χτύπημα, ανέφερε την Δευτέρα ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν. Σύμφωνα με το CNN χτυπήθηκε από δύο πυραύλους Hellfire, σχεδιασμένους για χτυπήματα ακριβείας, οι οποίοι εκτοξεύτηκε από drone.

Η φωτογραφία που συνοδεύει το άρθρο δείχνει σπασμένα παράθυρα στον πρώτο όροφο του κτιρίου, όχι όμως τις εκτεταμένες ζημιές που θα περίμενε κανείς από χτύπημα πυραύλου με μεγάλη γόμωση.

Μόλις 300 μέτρα νοτιοανατολικά του σπιτιού βρίσκεται η βρετανική πρεσβεία στην Καμπούλ, η οποία σύμφωνα με το βρετανικό Φόρεϊν Όφις έχει εκκενωθεί προληπτικά, με το προσωπικό να βρίσκεται προσωρινά εκτός Αφγανιστάν.

Το μπαλκόνι όπου φέρονται να χτύπησαν οι πύραυλοι καλύφθηκε με πράσινο πανί. Το BBC πρόλαβε να το φωτογραφίσει.

Κάτοικος της γειτονιάς ανέφερε ότι η έκρηξη ταρακούνησε το σπίτι του λίγο μετά τις 6 το πρωί τοπική ώρα το Σάββατο. Μαχητές Ταλιμπάν αναπτύχθηκαν στην περιοχή μετά το χτύπημα, πρόσθεσε.

Άγνωστος ο ιδιοκτήτης

Στην περιοχή του Σερπούρ βρισκόταν κάποτε στρατιωτική βάση, η οποία όμως εγκαταλείφθηκε στα χρόνια του εμφυλίου και την κυριαρχία των Ταλιμπάν τη δεκαετία του 1990.

Το 2003, το αφγανικό υπουργείο Άμυνας αποχώρησε από την περιοχή και η κυβέρνηση την χώρισε σε 50 οικόπεδα, τα οποία παραχωρήθηκαν σε υψηλόβαθμους αξιωματούχους αλλά και εγκληματίες και βαρόνους των ναρκωτικών.

Μετά την πτώση της κυβέρνησης του Ασράφ Γκάνι το 2021, η πλειονότητα των ιδιοκτητών στο Σερπούρ εγκατέλειψε τη χώρα και τα σπίτια τους κατασχέθηκαν από τους Ταλιμπάν.

Παραμένει ωστόσο ασαφές σε ποιον ανήκει το σπίτι όπου σκοτώθηκε ο Αλ Ζαουάχρι.

Την Τρίτη, πράσινα υφάσματα κάλυπταν το μπαλκόνι όπου φαίνεται πως έπεσε ο πύραυλος.

Εικονολήπτες του BBC πρόλαβαν να το βιντεοσκοπήσουν, πριν τελικά εκδιωχθούμ από μαχητές Ταλιμπάν, οι οποίοι εμπόδισαν επίσης την πρόσβαση σε πολίτες.

Σύμφωνα με τον Μπάιντεν, ο Αλ Ζαουάχρι είχε βρει καταφύγιο στην Καμπούλ προκειμένου να επανενωθεί με την οικογένειά του.

Η επίθεση πραγματοποιήθηκε με εντολή του αμερικανού προέδρου έπειτα από εβδομάδες διαβούλευσης με το επιτελείο και τους συμβούλους του.

Μάλιστα αξιωματούχοι των μυστικών υπηρεσιών είχαν στήσει στον Λευκό Οίκο μακέτα του σπιτιού του Αλ Ζαουάχρι.