Μετά τις μάσκες και την κοινωνική αποστασιοποίηση, ένα νέο εργαλείο θα μπορούσε να προστεθεί στο οπλοστάσιο πρόληψης του πανδημικού κοροναϊού: ένα εργαλείο που το μασάς.

Πειραματική οδοντότσιχλα που αναπτύχθηκε από διεθνή ερευνητική ομάδα δεσμεύει τα σωματίδια του ιού στο σάλιο και θα μπορούσε δυνητικά να περιορίσει τη μετάδοση της Covid-19, αναφέρουν οι δημιουργοί της στην επιθεώρηση Biomaterials.

Η τσίχλα περιέχει αντίγραφα του υποδοχέα ACE2 των ανθρώπινων κυττάρων στον οποίο συνδέεται ο ιός για να εισέλθει στο εσωτερικό τους.

Διαβάστε επίσης: ΗΠΑ: Ποια είναι τα ποσοστά αντισωμάτων απέναντι στον κοροναϊό από εμβόλια και λοιμώξεις

Εργαστηριακά πειράματα με δείγματα σάλιου από ασθενείς των παραλλαγών Όμικρον και Δέλτα έδειξαν ότι τα ιικά σωματίδια δεσμεύονται στην τσίχλα και το ιικό φορτίο των δειγμάτων πέφτει σε μη ανιχνεύσιμα επίπεδα.

Μετά τα πειράματα στο δοκιμαστικό σωλήνα, οι ερευνητές σχεδιάζουν και την πρώτη κλινική μελέτη, στην οποία ασθενείς με Covid-19 θα κληθούν να μασούν τέσσερις τσίχλες την ημέρα για ένα τετραήμερο.

Οι ανθρώπινες πρωτεΐνες που περιέχει η τσίχλα παραγάγονται σε γενετικά τροποποιημένα μαρούλια και φασολιές (HenryDaniell et al. / Biomaterials)

Για την παραγωγή των πρωτεϊνών ACE2 χρησιμοποιήθηκαν γενετικά τροποποιημένα μαρούλια, στα οποία είχε εισαχθεί το αντίστοιχο γονίδιο. Η τσίχλα έχει ελαφρώς πράσινο χρώμα λόγω των πολτοποιημένων φυτικών κυττάρων.

Επιπλέον, όμως, οι ερευνητές πειραματίστηκαν και με μια τσίχλα από φασόλια που περιέχει όχι μόνο την πρωτεΐνη ACE αλλά και μόρια αιμαγλουτινίνης, της ανθρώπινης πρωτεΐνης που χρησιμοποιεί ως κερκόπορτα ο ιός της γρίπης και άλλοι αναπνευστικοί ιοί.

Η προσέγγιση θα μπορούσε επομένως να χρησιμοποιηθεί για την πρόληψη μιας ποικιλίας λοιμώξεων του αναπνευστικού, είτε από τους ίδιους τους ασθενείς για να περιορίσουν τη μετάδοση στους γύρω τους, είτε από υγιή άτομα που κινδυνεύουν να εκτεθούν σε ιούς.

«Δεδομένου ότι η μετάδοση μέσω της μύτης είναι αμελητέα σε σχέση με τη μετάδοση από το στόμα […] η μάσηση οδοντότσικλας ACE2 και η κατάποση της πρωτεΐνης ACE2 θα πρέπει να ελαχιστοποιεί τη λοίμωξη, να προστατεύει τους ασθενείς Covid-19 και να προλαμβάνει τη μετάδοση» δήλωσε ο δρ Χένρι Ντάνιελ της Οδοντιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια, επικεφαλής της μελέτης.