Η Ρωσία θα συνεχίσει την ενίσχυση των ενόπλων της δυνάμεων, διεμήνυσε ο Βλαντίμιρ Πούτιν.

«Θα συνεχίσουμε να αναπτύσσουμε και να ενισχύουμε τις ένοπλες δυνάμεις μας, λαμβάνοντας υπ’ όψιν στρατιωτικές απειλές και κινδύνους» τόνισε ο ρώσος πρόεδρος σε δηλώσεις του που μεταδόθηκαν από τηλεοράσεως.

Μάλιστα, ο ρώσος ηγέτης πρόσθεσε ότι οι προσφάτως δοκιμασμένοι διηπειρωτικοί βαλλιστικοί πύραυλοι Sarmat της Ρωσίας,που είναι ικανοί να μεταφέρουν 10 ή περισσότερες πυρηνικές κεφαλές, θα αναπτυχθούν μέχρι το τέλος του έτους.

Δυτικοί αξιωματούχοι: Ο στρατός του Πούτιν ξεμένει από πυρομαχικά

Την ίδια ώρα, δυτικοί αξιωματούχοι άμυνας εκτιμούν ότι ο στρατός του Πούτιν ξεμένει από πυρομαχικά και οι μικρές προελάσεις που κάνουν οι ρωσικές δυνάμεις στην Ουκρανία θα είναι σύντομα «μη βιώσιμες».

Δυνάμεις της Ρωσίας σφυροκοπούν την πόλη Σεβεροντονέτσκ προσπαθώντας να θέσουν υπό έλεγχο ολόκληρη την περιοχή Ντονμπάς της ανατολικής Ουκρανίας, αλλά πιστεύεται ότι οι προσπάθειές τους συναντούν εμπόδια λόγω ελλείψεων σε εξοπλισμό, περιλαμβανομένων και πυραύλων ακριβείας μεγάλου βεληνεκούς. Αποθέματα παλιών όπλων «ξεθάβονται» από αποθήκες για να αντιμετωπιστούν οι ελλείψεις.

«Ο Πούτιν έκανε σχέδια για έναν πολύ σύντομο πόλεμο, μια πολεμική εκστρατεία 30 ημερών», δήλωσαν αξιωματούχοι, σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα Standard, καθώς ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία διανύει την 117η μέρα από την έναρξή του και σύμφωνα με εκτιμήσεις οι ρωσικές δυνάμεις έχουν χάσει από 15.000 έως 20.000 στρατιώτες. Κι οι ελλείψεις πολεμοφοδίων, σε συνδυασμό με το χαμηλό ηθικό και τα προβλήματα στην επιμελητειακή υποστήριξη των μάχιμων μονάδων σημαίνουν ότι «οι μικρές πρόοδοι που κάνει η Ρωσία στα μέτωπα δεν θα είναι βιώσιμες». Οι ίδιοι αξιωματούχοι πρόσθεσαν ότι ο Πούτιν θέλει να κρατήσει κάποια από τα αποθέματα των όπλων του σε εφεδρεία «σε περίπτωση που χρειαστεί να πολεμήσουν με το ΝΑΤΟ».

Όμως, παρά τις ελλείψεις, εξκτιμούν ότι ο πόλεμος θα κρατήσει για «μακρύ διάστημα» χωρίς «στρατηγικούς συμβιβασμούς».