Ο ηθοποιός Μάθιου ΜακΚόναχι μίλησε στο Λευκό Οίκο για το μακελειό στο Ουβάλντε του Τέξας και ζήτησε να ληφθούν περισσότερα μέτρα για τον έλεγχο και τον περιορισμό της οπλοκατοχής.

Ο ΜακΚόναχι κατάγεται από το Ουβάλντε και ο ίδιος με τη σύζυγό του, Καμίλα Άλβες, βρέθηκαν εκεί την περασμένη εβδομάδα για να μιλήσουν με τις οικογένειες των θυμάτων της τραγωδίας.

Ο ηθοποιός έδειξε στους δημοσιογράφους ζωγραφιές των θυμάτων και τα πράσινα αθλητικά παπούτσια που φορούσε ένα κορίτσι και τα οποία οδήγησαν στην αναγνώρισή της. Ο ΜαΚόναχι είπε ότι αισθάνεται την ανάγκη να πει τις ιστορίες των παιδιών αυτών για να δείξει ότι χρειάζεται άμεση δράση για να σταματήσουν τέτοιου είδους ενέργειες.

Ο ΜακΚόναχι μίλησε για περίπου 20 λεπτά και η ομιλία του προκάλεσε συγκίνηση στο κοινό και τους δημοσιογράφους.

Λίγο πριν την ομιλία του είχε μια σύντομη συνάντηση με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, στον οποίο εξέφρασε την ανησυχία του και ανέλυσε τις προτάσεις του.

«Αυτά τα ίδια πράσινα Converse, στα πόδια της, ήταν η μόνη ξεκάθαρη απόδειξη για την αναγνώρισή της μετά το μακελειό» είπε ο Μακόναχι.

Οι αθώες ψυχές

Ο ηθοποιός έδειξε στους δημοσιογράφους μια ζωγραφιά της Alithia Ramirez, που ονειρευόταν να φοιτήσει σε σχολή καλών τεχνών στο Παρίσι. Επίσης, τους μίλησε για την Eliahna «Ellie» Garcia, που αγαπούσε τον χορό και την εκκλησία και ήξερε ήδη, κι ας ήταν τόσο μικρούλα, να οδηγεί τρακτέρ. Η Ellie ανυπομονούσε να διαβάσει εδάφια από τη Βίβλο στην επόμενη λειτουργία που θα πήγαινε με τους γονείς της, όμως δεν πρόλαβε γιατί ο 18χρονος μακελάρης έκοψε το νήμα της ζωής της με το όπλο του.

Όπως είπε εχθές η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου, ο Μακόναχι θέλησε με τη χθεσινή επίσκεψή του «να χρησιμοποιήσει την πλατφόρμα του και να καλέσει τα ηγετικά στελέχη (του Κογκρέσου) να αναλάβουν δικομματική δράση ώστε να σταματήσουν οι παράλογες δολοφονίες και να περάσουν μέτρα ευθύνης για τα όπλα που όπως γνωρίζουμε σώζουν ζωές».