Αποχαιρετώντας τα παιδιά τους που πήγαιναν σχολείο, οι γονείς των μαθητών του Δημοτικού Ρομπ στην πόλη Ουβάλντε του Τέξας δεν θα μπορούσαν να είχαν φανταστεί ότι θα ήταν η τελευταία φορά που θα τα έβλεπαν.

Λίγες ημέρες αργότερα θα περνούσαν όλη τη μέρα μαζί τους και τα παιδιά ανέμελα θα διασκέδαζαν καθώς θα ξεκινούσαν οι καλοκαιρινές τους διακοπές.

Ωστόσο, κάποιος εκείνο το πρωί αποφάσισε να κόψει το νήμα της ζωή σε 19 παιδιά και δύο δασκάλες, με την πόλη να μετράει 21 θύματα μέσα σε μια μέρα.

Διαβάστε επίσης: Μακελειό στο Τέξας: Η 10χρονη «ηρωίδα» – «Την πυροβόλησε την ώρα που τηλεφωνούσε στην αστυνομία»

Οι πρώτες μαρτυρίες από το μακελειό στο δημοτικό σχολείο της πόλης Ουβάλντε αποτυπώνουν ένα σκηνικό χάους, με τραγικούς παρατηρητές τους γονείς και τους συγγενείς των μαθητών οι οποίοι περίμεναν μέχρι και τα μεσάνυχτα της Τρίτης για να μάθουν για την τύχη των παιδιών τους.

Καρέ-καρέ η έφοδος του μακελάρη στο σχολείο

Φωτογραφίες δείχνουν το όχημα τύπου 4χ4 του δράστη, του 18χρονου Σαλβαδόρ Ράμος παρατημένο έξω από το σχολείο. Σύμφωνα με μαρτυρίες, ο 18χρονος καβάλησε με ιλιγγιώδη ταχύτητα το πεζοδρόμιο και τράκαρε έξω από το δημοτικό, ενώ στη συνέχεια εγκατέλειψε το όχημά του.

Βίντεο που έχει κυκλοφορήσει στο διαδίκτυο φέρεται να δείχνει τη στιγμή που ο Ράμος, κρατώντας μια καραμπίνα και φορώντας αλεξίσφαιρο γιλέκο, μπαίνει μέσα στο σχολικό κτίριο.

Διαβάστε επίσης: Τέξας: Γονείς αποχαιρετούν τα νεκρά παιδιά τους

Λόγω του θέματος με τη μετανάστευση από το Μεξικό (το Ουβάλντε είναι πολύ κοντά στα σύνορα), στα σχολεία της περιοχής είναι συνήθως τοποθετημένοι αστυνομικοί ή συνοριοφύλακες. Ωστόσο, δεν υπάρχει κάποια ένδειξη ότι υπήρχε κάποιος αστυνομικός εκείνη τη στιγμή στο δημοτικό Ρομπ ή ότι προσπάθησε να αποτρέψει τον νεαρό.

Η μαρτυρία ενός αγοριού που επέζησε

Σύμφωνα με τις αρχές, ο νεαρός άρχισε να πυροβολεί κυριολεκτικά «όποιον έβλεπε μπροστά του».

Ένα 9χρονο αγόρι που πυροβολήθηκε στο πόδι αλλά επέζησε, περιέγραψε στη γιαγιά του ότι οι πυροβολισμοί «ακούγονταν σαν πυροτεχνήματα».

«Όταν ο ένοπλος τον πυροβόλησε στο πόδι, μου είπε ότι τρόμαξε πολύ. Ευτυχώς δεν ήταν κάτι σοβαρό», σημείωσε η ίδια, προσθέτοντας ότι ο εγγονός της πήρε εξιτήριο από το νοσοκομείο.

«Θα πεθάνετε όλοι»

Την ίδια ώρα, η γιαγιά ενός 10χρονου θύματος δήλωσε ότι η εγγονή της πέθανε από τα πυρά του μακελάρη, την ώρα που προσπαθούσε να καλέσει για βοήθεια με το κινητό της τηλέφωνο. Δίπλα της, η καλύτερη της φίλη «ήταν καλυμμένη με αίμα».

Όπως ανέφερε η γιαγιά της Amerie Jo Garza, ο Ράμος μπήκε μέσα στην τάξη και είπε στα παιδιά: «Θα πεθάνετε όλοι».

Έπεφταν πυροβολισμοί επί 45 λεπτά

Μαζί με τις αστυνομικές αρχές και τη συνοριοφυλακή, ένας από τους πρώτους ανθρώπους που έφτασαν στο σημείο της επίθεσης ήταν και ο πυροσβέστης Έρνεστ Κινγκ, ο οποίος ανέφερε ότι άκουσε τους πυροβολισμούς.

Συνολικά, σύμφωνα με τον ίδιο, οι πυροβολισμοί κράτησαν τουλάχιστον 45 λεπτά από την πρώτη στιγμή που ειδοποιήθηκαν οι αρχές για το περιστατικό στο σχολείο.

Τραγικές εικόνες με τους γονείς έξω από το σχολείο

Παράλληλα, ο Κινγκ ανέφερε ότι γονείς είχαν ήδη σπεύσει προς το δημοτικό για να μάθουν για τη μοίρα των παιδιών τους και επικρατούσε ένα χάος. Κάποιοι αστυνομικοί τούς έλεγαν να μην πλησιάζουν καθώς το περιστατικό βρισκόταν σε εξέλιξη.

Ωστόσο, μερικοί γονείς τούς αγνόησαν και έφτασαν μέχρι το σχολείο, σπάζοντας τα παράθυρα για να βοηθήσουν τα παιδιά τους να βγουν έξω. Σύμφωνα με αναφορές στα social media, κάποιοι γονείς φέρεται να πήραν και αυτοί τα δικά τους όπλα και να πήγαν τρέχοντας στο σχολείο για να προστατέψουν τα παιδιά τους.

Oι εικόνες έξω από το σχολείο θύμιζαν τραγωδία: ένας άνδρας εθεάθη να απομακρύνεται από το κτίριο και να λέει κλαίγοντας στο τηλέφωνο ότι το κοριτσάκι του σκοτώθηκε

Οι περισσότεροι γονείς και οι συγγενείς των παιδιών περίμεναν μέχρι αργά το βράδυ της Τρίτης για να αναγνωρίσουν τα παιδιά τους ή να μάθουν έστω την τύχη τους, ενώ κλήθηκαν να δώσουν και δείγματα DNA.