Από την Eni σημειώθηκε η πρώτη «απώλεια» στο πεδίο των ευρωπαϊκών κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας, με την ιταλική εταιρεία υδρογονανθράκων να κάνει γνωστό ότι άνοιξε δύο λογαριασμούς στην Gazprombank.

Ειδικότερα, ο ένας λογαριασμός είναι σε ευρώ, ενώ ο άλλος σε ρούβλια, με την Eni να υποστηρίζει ότι ακολούθησε την υπόδειξη της εταιρίας Gazprom Export, «η οποία απαίτησε, μονομερώς, την τροποποίηση των ισχυόντων συμβολαίων».

«Η εταιρεία πρόκειται να ανοίξει προσωρινά τους δύο λογαριασμούς με την επιφύλαξη των συμβατικών της δικαιωμάτων, τα οποία εξακολουθούν να προβλέπουν πληρωμή σε ευρώ», ανέφερε η Eni σε ανακοίνωσή της, προσθέτοντας ότι η απόφαση ελήφθη με σεβασμό στο διεθνές πλαίσιο κυρώσεων και με τη σύμφωνη γνώμη των ιταλικών Αρχών.

Τέλος, η Εni στην ανακοίνωσή της κατέστησε σαφές, τέλος, ότι η Ρωσία θα επωμισθεί κάθε τυχόν κόστος που μπορεί να προκύψει από την νέα, αυτή, διαδικασία πληρωμής.

Επιμένει στην επιβολή των κυρώσεων η ΕΕ

Την ίδια ώρα, η Ευρωπαϊκή Ένωση αναζητά τη λύση της δύσκολης εξίσωσης που έχει να κάνει με τη συνέχιση της προμήθειας φυσικού αερίου από τη Ρωσία, αλλά και στη συνέχιση των κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας.

Η ευρωπαϊκή πλευρά επανέλαβε την οδηγία να μην παραβιαστούν οι κυρώσεις που έχουν ψηφιστεί εναντίον της Ρωσίας από τα κράτη – μέλη, με δεδομένο ωστόσο ότι η Ρωσία έχει θέσει το… σκόπελο για την πληρωμή του φυσικού αερίου μόνο σε ρούβλια.

Επαναλαμβάνοντας ότι κάτι τέτοιο θα συνιστούσε παραβίαση των κυρώσεων, ο εκπρόσωπος της Επιτροπής, Έρικ Μάμερ υποστήριξε ότι «το άνοιγμα λογαριασμού σε ρούβλια θα ξεπερνούσε τις οδηγίες που δώσαμε στα κράτη-μέλη ως προς το τι επιτρέπεται υπό το καθεστώς κυρώσεων», αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να συνεχιστεί η προμήθεια φυσικού αερίου από τη Ρωσία.

Όπως τόνισε ο κ. Μάμερ, για να συνεχιστεί η «επαφή» των δύο πλευρών, θα μπορούν οι εταιρείες που προμηθεύονται φυσικό αέριο από τη Ρωσία, να ανοίξουν λογαριασμό στην Gazprombank.

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υποστηρίζει ότι οι εταιρείες μπορούν να ανοίξουν λογαριασμό σε ευρώ ή δολάρια στην Gazprombank και να κηρύξουν τη συναλλαγή ολοκληρωμένη μόλις κατατεθεί η πληρωμή» συμπλήρωσε ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

«Οτιδήποτε υπερβαίνει το άνοιγμα λογαριασμού στο νόμισμα της σύμβασης στην Gazprombank, την πληρωμή σε αυτόν τον λογαριασμό και στη συνέχεια τη δήλωση ότι θεωρείται ολοκληρωμένη η πληρωμή αντιβαίνει τις κυρώσεις», συμπλήρωσε ο κ. Μάμερ.