Το πολιτικό σύστημα της Ελλάδας και εν γένει η αυτοδιοίκηση  απαιτεί νέα στελέχη με νέες λογικές και παρυφές στην αντιμετώπιση  Της καθημερινότητας αλλά και της σχέσης μεταξύ διοίκησης και πολιτών.

Η απλή αναλογική αποτελεί παρελθόν και στην θέση της  έρχεται με φορά η ενισχυμένη αναλογική που πρέπει να αποδείξει με σθένος την ανάγκη της πραγματικής τοποθέτησης των νέων στον χάρτη της διοίκησης των πόλεων, νέων λογικών και όχι απλά νέων προσώπων με μανδύα παλαιοκομματικό και παρωχημένο.

Η πολιτική της σύνθεσης, της υγιής σχέσης πολιτών και διοίκησης και η αποτελεσματική πολιτική στην καθημερινότητα  είναι αυτό που αναμένουν οι πολίτες από τον βίο τους . Δεν αναμένουν σύγκρουση μεταξύ διοίκησης και αντιπολίτευσης, δεν αναμένουν συνθήματα και πόκερ μεταξύ των γαμπρών ανάληψης της εξουσίας. Αυτά ανήκουν σε μια άλλη εποχή που απευθυνόταν στην πελατειακή σχέση πολιτών και πολιτικών.

Το πολιτικό χρέος των διοικούντων πρέπει να τοποθετείται κοινωνικά  μόνο στην παρουσία τους δίπλα στον πολίτη και στην καθημερινή τους συνύπαρξη με τις εκατέρωθεν υποχρεώσεις.

Η πραγματική ρήξη και επανάσταση πρώτα στις πόλεις και ύστερα στην χώρα θα έλθει με την επιλογή των νέων στις κατάλληλες θέσεις χωρίς πατερναλισμό και επιβλητική καθοδήγηση.

Με την αρχή της αντιπυρικής περιόδου τοπική αυτοδιοίκηση, περιφέρεια και κεντρική πολιτική σκηνή οφείλουν πρώτα από όλα εάν θέλουν να αποδείξουν πως θα διορθωθούν από τα λάθη τους και θα καθορίσουν «νέες» επιλογές, με βασικό γνώμονα να προχωρήσουν σε ενισχυμένες προσλήψεις  ώστε τα μέσα να λειτουργήσουν.

Ο προηγούμενος χειμώνας και καλοκαίρι απέδειξαν περίτρανα την έλλειψη προσωπικού για την αντιμετώπιση έκτακτων καιρικών φαινομένων και δη σε μια περίοδο που η κλιματική κρίση συνθέτει ακόμα δυσκολότερο το παζλ της δημόσιας ασφαλείας των πολιτών και των πόλεων.

Εξοπλισμός και χειριστές των μηχανημάτων  πάνε μαζί με ένα ενιαίο σχέδιο , με  την δυνατότητα φυσικά της  επιλογής τροποποίησης του κατά τόπους από τον πρώτο βαθμό διοίκησης. Το σχέδιο να τονίσουμε πως πρέπει να είναι πραγματικό και εφαρμόσιμο, ξεκάθαρο και να έχει ως πρώτο κανόνα την διασφάλιση της ανθρώπινης ζωής.

Η πρόληψη και η προετοιμασία είναι εφάμιλλη με την επιτυχία και την ασφάλεια όλων μας . Οι τυμπανοκρουσίες των διοικούντων πια έχουν κουράσει καθώς τις δύσκολες ώρες Δεν έχουν αποτέλεσμα και απόδειξη αυτού οι πυρκαγιές πέρυσι το καλοκαίρι και οι χιονοπτώσεις φέτος το χειμώνα . Στο μοναδικό που πήραμε άριστα ήταν οι εκκενώσεις των πόλεων και χωριών, και φυσικά αυτό έγινε καθώς είχε γίνει προετοιμασία προηγουμένως . Εάν η πολιτεία είχε προχωρήσει και σε εκτεταμένες προσλήψεις και ενίσχυση των μηχανημάτων θα είχαν καεί λιγότερες εκτάσεις Πρασίνου  και θα είχαν σωθεί περισσότερες κατοικίες και κτήματα .

Ο περιβόητος κρατικός μηχανισμός απαιτεί ενίσχυση. Συνταξιοδοτούνται συνεχώς ικανοί και έμπειροι και οι θέσεις τους δεν αναπληρώνονται . Είναι λανθασμένη άποψη ότι από τον πλεονασμό σε θέσεις στο δημόσιο τομέα να οδηγηθούμε στην κατασπάραξη του. Η κρατική μηχανή σε μεγάλες δυνάμεις του κόσμου είναι πανίσχυρη απλά εκεί ακολουθούνται και σωστές αξιολογήσεις και κανόνες όποτε και οι πολίτες νιώθουν περήφανοι και ασφαλής στο περιβάλλον που ζουν. Η επιλογή και η ενίσχυση της κρατικής μηχανής δεν είναι θέμα χρωματικό  πολιτικό  κομματικό . Είναι θέμα αναγκαίο για την ομαλή λειτουργία και την πρόοδο του τόπου μας .

Των φρονίμων τα παιδιά πριν πεινάσουν μαγειρεύουν.

Πεδίο δόξης λαμπρό λοιπόν να σταθούμε όλοι αντάξιοι στις προσδοκίες και τις απαιτήσεις των καιρών που ζούμε.

  • Δημοτικός Σύμβουλος Πεντέλης