Μήνας των μεγάλων δημοπρασιών ο Μάιος και η ελληνική τέχνη θα είναι παρούσα στις 18 Μαΐου οπότε και ο οίκος Bohnams στο Παρίσι ετοιμάζει το 40ό Greek Sale με 118 έργα τέχνης που καλύπτουν χρονικά τους δύο τελευταίους αιώνες. Το έργο με την υψηλότερη εκτίμηση είναι η «Πανσέληνος Ι» του Γιάννη Μόραλη, έργο του 1977, το οποίο εκτιμάται μεταξύ 300.000 και 500.000 ευρώ, ενώ δύο ακόμα έργα βρίσκονται ανάμεσα σε εκείνα που αναμένεται να προσελκύσουν το μεγαλύτερο ενδιαφέρον των συλλεκτών. Το πρώτο είναι η «Λουόμενη παιδίσκη» του πατριάρχη της νεοελληνικής τέχνης Νικηφόρου Λύτρα. Η εκτίμηση για τον πίνακα, ο οποίος εμφανίζεται για πρώτη φορά στο κοινό και αποτελεί ένα σπουδαίο δείγμα ηθογραφικής ζωγραφικής του 19ου αιώνα, κυμαίνεται μεταξύ 220.000 και 280.000 ευρώ. Το δεύτερο είναι το μεγάλων διαστάσεων έργο του Θεόφιλου Χατζημιχαήλ «Ο Ηρακλής και η Λερναία Υδρα». Πρόκειται για μία από τις ελάχιστες σωζόμενες τοιχογραφίες του, έργο του 1929, η οποία και εκτέθηκε πρόσφατα στην τελευταία αναδρομική έκθεση του λαϊκού ζωγράφου στο Ιδρυμα Θεοχαράκη.

«Πρόκειται για μια δυνατή δημοπρασία» σχολιάζει στα «ΝΕΑ» η διευθύντρια της Art Expertise, Τερψιχόρη Αγγελοπούλου, που διοργανώνει το εαρινό Greek Sale για τον οίκο Bonhams. «Είναι γεγονός ότι μετά την κρίση έχουν βγει στην αγορά πολλά καλά έργα, καθώς οι ιδιοκτήτες τους εκτιμούν ότι τώρα θα έχουν καλύτερη τύχη συγκριτικά με την προηγούμενη περίοδο».

Με τις τιμές να έχουν ισορροπήσει, σύμφωνα με την κυρία Αγγελοπούλου, και την αγορά να παρουσιάζει έντονα σημάδια ανάκαμψης την τελευταία διετία, οι προβλέψεις για το Greek Sale – το οποίο να σημειώσουμε ότι παραμένει αυτόνομο και δεν έχει ενσωματωθεί σε δημοπρασίες ευρωπαϊκής τέχνης – είναι αισιόδοξες. Ενας επιπλέον λόγος που εμπνέει την αισιοδοξία αυτή, σύμφωνα πάντα με την ίδια πηγή, είναι το γεγονός ότι πλέον οι δημοπρασίες με έργα ελληνικού ενδιαφέροντος πραγματοποιούνται στο Παρίσι και όχι στο Λονδίνο, όπου το κοινό είναι πιο ανοιχτό και έτοιμο να αποκτήσει έργα καλλιτεχνών που δεν είναι ιδιαίτερα γνωστοί στο διεθνές στερέωμα.

Ο πόλεμος μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας ενδέχεται να επηρεάσει τα αποτελέσματα της δημοπρασίας; «Σε περιόδους κρίσης, όπως συνέβη και με την πανδημία, ο κόσμος επιλέγει να επενδύει στην τέχνη που έχει αποδειχθεί σταθερή αξία όχι μόνο για οικονομικούς λόγους αλλά και για ψυχολογικούς, διότι ένα έργο τέχνης βελτιώνει τη διάθεση» απαντά η Τερψιχόρη Αγγελοπούλου.

Εκθεση των έργων

Τα έργα που πρόκειται να δημοπρατηθούν – μεταξύ των οποίων υπάρχουν δημιουργίες των Κωνσταντίνου Παρθένη, Νίκου Εγγονόπουλου, Νίκου Χατζηκυριάκου-Γκίκα, Κωνσταντίνου Βολανάκη, Χρύσας, Μάριου Πράσινου – θα εκτεθούν στην Αθήνα, στην Image Gallery (Αμαλίας 36), από τις 4 έως τις 7 Μαΐου και στους χώρους του οίκου Bonhams στο Παρίσι από τις 14 έως τις 18 Μαΐου. Οσοι ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στη δημοπρασία θα μπορούν να υποβάλουν τις προσφορές τους διά ζώσης, γραπτώς, μέσω τηλεφώνου, Διαδικτύου και ειδικής εφαρμογής.

Η Αράχνη IV πάει για ρεκόρ στην Ασία

Θα γίνει η επιτοίχια αράχνη της Λουίζ Μπουρζουά το ακριβότερο γλυπτό που έχει πωληθεί ως τώρα στην αγορά της Ασίας; Η απάντηση θα δοθεί στις 27 Απριλίου οπότε και θα δημοπρατηθεί από τους Sotheby’s στο Χονγκ Κονγκ η ύψους περίπου 2 μ. Αράχνη IV το άνοιγμα των φτερών της οποίας επίσης κοντά στα 2 μ. Το εν λόγω έργο είναι ένα από τα πέντε της ίδιας σειράς με την υπογραφή της γαλλοαμερικανίδας καλλιτέχνιδος, η δουλειά της οποίας είναι ιδιαιτέρως δημοφιλής στην Ασία μέσω του Maman, της μεταλλικής αράχνης ύψους 10 μ. η οποία έχει εκτεθεί σε μεγάλα μουσεία και ιδρύματα της ηπείρου και αυτή την περίοδο απολαμβάνει και το κοινό της Ελλάδας στο πάρκο του Κέντρου Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Η εκτίμηση για την Αράχνη IV κυμαίνεται μεταξύ των 15 και 20 εκατ. δολαρίων και ο οίκος δεν αποκλείει το έργο να αγοραστεί από γυναίκα συλλέκτρια, καθώς τα στοιχεία δείχνουν πως οι γυναίκες που έχουν ανελιχθεί σε υψηλές θέσεις σε μεγάλες εταιρείες, επενδύουν στην τέχνη και πως κατά μέσο όρο τα τελευταία πέντε χρόνια, σχεδόν το 50% των γυναικών συλλεκτών από την Ασία αγοράζουν έργα οι τιμές των οποίων ξεπερνούν το 1 εκατ. δολάρια.

Ενα κίτρινο διαμάντι για τον Ερυθρό Σταυρό

Ενα από τα μεγαλύτερα διαμάντια στον κόσμο βγαίνει σε δημοπρασία από τον οίκο Christie’ s στις 11 Μαΐου. Πρόκειται για την τρίτη φορά σε χρονικό διάστημα μεγαλύτερο του ενός αιώνα που το εν λόγω κίτρινο διαμάντι 205,07 καρατιών βγαίνει στο σφυρί προς ενίσχυση του έργου της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού. Το αρχικό ακατέργαστο διαμάντι, που πιστεύεται ότι ζύγιζε περίπου 375 καράτια, ανακαλύφθηκε σε ένα ορυχείο της Νοτίου Αφρικής το 1901 και εμφανίστηκε για πρώτη φορά στον οίκο Christie’s του Λονδίνου τον Απρίλιο του 1918, σε μια δημοπρασία προς όφελος του Ερυθρού Σταυρού και δεύτερη φορά τον Νοέμβριο του 1973 στη Γενεύη. Προς το παρόν δεν έχει διευκρινιστεί από τον οίκο η τιμή εκτίμησης και το ποσοστό των εσόδων που θα διατεθούν στην ανθρωπιστική οργάνωση.